• DOLAR 32.33
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2291.65
  • ...

DOĞRUHABER / HASAN IŞIK

Her yıl milyonlarca insan açlığa bağlı sebeplerden ölürken, dünyada ve Türkiye’de gıda israfının geldiği boyutlar tek kelime ile korkunç bir aşamaya gelmiş durumda.  Konuyla ilgili Dünya Bankası, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun verdiği rakamlar “israfın haram olduğu” inancına sahip insanların yaşadığı ülkemiz için âdeta “utanılacak” sevide…

GIDA İSRAFININ BOYUTLARI

Ülkemizde israfın boyutları ne durumda? Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli "Ülkemizde her yıl 18,8 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Bu da yaklaşık 625 bin çöp kamyonunun taşıdığı çöp miktarına denk geliyor" dedi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise, hizmet sektöründe gıda israfının, işletme başına yılda 4,2 tona ulaştığını dile getirdi. Dünya Bankası tahminlerine göre, 2018 yılında 193 ülkeden 96’sının gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH), 35,4 milyar doların altında olduğunu bildiren TZOB Genel Başkanı Bayraktar da, şunları kaydetti: “Bizdeki gıda israfının 35,4 milyar doları bulması israfın boyutlarının korkunç olduğunu gösteriyor.”

DÜNYA GENELİNDE 821 MİLYON İNSANIN AÇLIKLA MÜCADELE EDİYOR

Pakdemirli, “Dünyada önemli ölçüde açlık ve obezite sorunu olmasına rağmen bir yandan da üretilen gıdanın her yıl üçte birinin, yani 1,3 milyar tonunun kayıp ve israfa maruz kaldığına dikkati çekerek "Sağlıksız yeme alışkanlıkları, sağlığa ayırdıkları yılda 2 trilyon dolar ile hükümetlerin bütçeleri üzerinde büyük bir yük oluşturuyor. Bu kayıp, gelişmekte olan ülkelerde 310 milyar dolar, gelişmiş ülkelerde ise 680 milyar dolar değerinde karşımıza çıkıyor. İsraf edilen gıdayı üretmek için gerekli ekili alan Çin'in yüz ölçümü kadar yani 9,6 milyon kilometre karedir." diye konuştu. Gıda israfı, gıda kaybı ve gıda güvenliği gibi kavramların günümüzde daha fazla önem kazandığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, dünya genelinde 821 milyon insanın açlıkla mücadele ettiğine dikkati çekti. Bayraktar ise, dünyada 820 milyon insan açlık çekerken, her yıl 10 milyonun üzerinde insan açlıktan ölürken, yılda üretilen 4 milyar tonluk gıdanın 1,3 milyar tonunun tüketilemeden israf edildiğini ifade etti.

GIDA İSRAFI İÇİN BAKANLIĞIN VE TZOB’UN ATTIĞI İKİ ÖNEMLİ ADIM

Pakdemirli, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ortaklığında gerçekleştirilen "Gıdanı Koru Kampanyası"nın tanıtımına video konferans yöntemiyle katıldı. Pakdemirli, burada yaptığı konuşmada, Tarım Orman Şurası'nda alınan kararlardan birinin de gıda kayıp ve israfıyla mücadele olduğunu hatırlattı. Bu amaçla FAO ile başlattıkları Gıdanı Koru Kampanyası'nın ülkenin gıda kayıp ve israfıyla mücadelesinde dünyaya örnek bir proje olduğunu vurgulayan Pakdemirli, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının gıda arz güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, Gıdanı Koru Kampanyası'nın daha hızlı büyümesi için, TOBB olarak 365 oda ve borsa, 1,5 milyon üyeyle birlikte ülke çapında ve tüm yerel mecralarda çalışacaklarını bildirdi. TZOB Başkanı Bayraktarda , “Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, israfın en önemli sorunlardan biri olduğunun bilinciyle hareket ediyor, israfı en aza indirmek için farkındalık oluşturacak projelere imza atıyoruz. Üretim aşamasındaki israfı en aza indirmek için de eğitim çalışmalarına başlayacağız. Çiftçilerimize israfı önlemek için yapılması gerekenler hakkında eğitim vereceğiz” diye konuştu.

İSRAF ÖNLEME 7’DEN 70’E HERKESİN SORUNU

Yüce Rabbimiz Araf Suresi 31. ayet-i kerimesinde “Yiyin, için, fakat israf etmeyin! Allah israf edenleri elbette sevmez” diye buyururken, Peygamber Efendimiz (SAV) de, “Arzuladığın her şeyi yemen, şüphesiz israftır” (İbn-i Mace) buyurmaktadır. Böylesine yüce değerlere sahip bir dinin müntesipleri olan insanların yaşadığı Türkiye’de sebze ve meyvenin en az dörtte birinin tüketilemeden çöpe giderken, tarladan sofraya yüzde 25-30’larda olan gıda israfıyla Suriye kadar, 20-25 milyon insanın doyurulup, açlıktan kurtarılabiliyor! Dünyada bu kadar aç insan varken, israfı önlemek 7’den 70’e herkesin sorunu ve sorumluluğu…