• DOLAR 32.602
  • EURO 34.809
  • ALTIN 2488.355
  • ...
700 Yıllık Camiyi Kütüphane Yapmışlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bursa’nın merkez ilçesi Nilüfer Belediyesi bu defa 700 yıllık Osmanlı camiini kütüphane yaptı. CHP’li Nilüfer Belediye Başkanı, daha önce de kültür evine dönüştürdüğü camiyi bale ve balo salonu olarak kullanmaya başlamıştı.

Bursa’nın Demirci Köyü’nde bulunan ve Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin küçük oğlu Alaaddin Bey tarafından yaptırılan Demirci Camii, tek parti zihniyetini taşıyan Nilüfer Belediyesi tarafından 2011 yılının Mart ayında restore edilip çocuk kütüphanesine dönüştürüldü.

BURSA’DA TEK PARTİ ZİHNİYETİ DEVAM EDİYOR

Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti Bursa’daki Demirci Cami ecdadın ilk yaptığı camiler arasında yer alıyor. 1989 yılında Demirci Köyü, Nilüfer Belediyesi’ne bağlanırken, tarihî cami ecdadın bütün özelliklerini bünyesinde barındırıyordu. Belediye tarafından tamir edilen cami, ibadete açılmak yerine tek parti döneminde olduğu gibi farklı amaçlar için kullanılıyor. Demirci Köyü sakinleri caminin tamir edilmesine sevinirken, ibadethanenin kütüphaneye çevrilmesine tepki gösterdiler. Yaşananlar tek parti zihniyetinin günümüzde hâlâ devam ettiği yorumlarına sebep oldu.

CAMİ İÇERİSİNDE BELEDİYE TOPLANTILARI

Belediyenin çocuk kütüphanesine çevirdiği camide çocukların esamesi okunmazken, tarihî ibadethanede belediye toplantıları yapılıyor. Camide basın toplantısı düzenleyen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, mihrabın önünde nutuk atıyor… Nilüfer Belediyesi, Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Akkılıç Kütüphanesi tarafından ortaklaşa düzenlenen toplantıda, kütüphane olarak kullanılacak olan mekânda hiç kitap bulunmaması ve kitap raflarının boş olması da dikkatlerden kaçmadı. Bu görüntü “Bu nasıl bir kütüphane?” sorusunu akla getirdi.

AÇILIŞ KONUŞMASINDA TEK PARTİ ZİHNİYETİ

Tamirat sonrası kütüphanenin açılışında konuşan Nilüfer Belediyesi Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer’e ikinci kütüphaneyi kazandırdığı için mutlu olduğunu söyledi. Bozbey, “Restorasyon çalışması sırasında, iç sıvaları temizlendiğinde kalem işlerinin ve çeşitli resimlerin ortaya çıktığı mekânda, bu orijinal ayrıntılar korundu ve el işlemesi duvar yazıları tekrar yerine yerleştirilerek mekâna ayrı bir anlam kattı. Osman Gazi’nin küçük oğlu Alaaddin Bey tarafından yaptırıldığı tahmin edilen camideki bu yazılardan yola çıkarak bu mekânda ibadetin yanı sıra hat sanatı derslerinin de verildiği tahmin ediliyor. Bizler de bu mekâna tarihî değerini koruyarak yeniden eğitim amaçlı, kültürel amaçlı bir işlev kazandırıyoruz” açıklamasında bulundu.

“CAMİ TEKRAR İBADETE AÇILACAK”

Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Nilüfer Belediyesi’ne sert tepki göstererek, caminin aslı dışında işler için kullanılmasının kabul edilemeyeceğini belirtti. Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, çocuk kütüphanesine çevrilen tarihî caminin tekrar geri alınıp ibadete açacaklarını söyledi. Bursa Müftüsü Mahmut Gündüz ise, vakfiye olarak bağışlanan malların başka amaçlarla kullanılamayacağına dikkat çekti. Gündüz, “Vakıf malları vakfiye olarak kullanılacaksa vakıf malları neye göre hangi amaç için vakfedilmişse o alanda kullanılabilir. Güzel de olsa başka amaçlarla kullanılamaz, caiz değildir” diye konuştu. (Muhsin Bayraktar Yeni Akit)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir