• DOLAR 32.338
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2310.4
  • ...
Akciğer Hastalıklarının En Büyük Sebebi: Sigara
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Konu ile ilgili olarak İlke Haber Ajansı muhabirinin sorularını yanıtlayan Van Yüksek İhtisas Hastanesi Doktorlarından, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Selvi Aşker, Yaklaşık 9 yıldır burada çalıştığını ve kendisine gelen hastaların büyük çoğunluğunun sigara içenlerle ve tandır yakan bayanlardan oluştuğunu belirterek önemli açıklamalarda bulundu.

 

\"Birçok hastalık ise akciğer hastalıklarını tetikleyebiliyor\"
Yaklaşık olarak 9 yıldır Van Yüksek İhtisas Hastanesinde görev yaptığını ve Kentte yaşanan depremlerden dolayı Van Bölge Eğitim ve Araştırma hastanesinde göreve devam ettiğini aktaran Uzm. Dr. Selvi Aşker, Akciğerin fonksiyonları itibarıyla büyük bir organımız olduğunu belirterek, \" Onun için birçok hastalığın odak noktası akciğerlerdir. Dolayısıyla Akciğer hastalıklarını iki gruba ayırırsak Akciğer ile ilgili olan yani akciğerin dokusundan kaynaklanan ve akciğer dışındaki hastalıklardır. Bunların en yaygın olanları Astım, Bronşit, Kronik Bronşit, Akciğer kanseri gibi hastalıklardır. Bunun yanı sıra birçok hastalık ise akciğer hastalıklarını tetikleyebiliyor\" dedi.

 

Akciğer hastalıklarının belirtileri nelerdir?
Akciğer`in kendi hastalıkları olduğunu aynı zamanda kendisi dışındaki organlarında hastalıklarından etkilendiğini hatırlatan Uzm. Dr. Aşker sözlerini şu şekilde sürdürdü: \"Bundan dolayı burada hasta sayımız oldukça fazladır. Bize gelen hastaların geneli nefes darlığı, öksürük ya da ağızdan kan gelme gibi şikâyetlerle geliyor. Burada artık hekimlerin yapacağı taktikler sonucu bu hastalığın akciğer veya akciğer dışı bir hastalık olduğunu belirleyerek ona göre tedavi yöntemi uygulamaktadırlar. Bildiğiniz gibi akciğer en fazla hava değişikliklerinden etkilenen organımızdır. Dolayısıyla akciğer hastalıkları, kış aylarında gribal enfeksiyonlarla ve aldığımız soğuk algınlıklarıyla tetikleniyor. Hastalarımıza özellikle kışın kötüleşmemeleri için kış başlamadan grip aşılarını öneriyoruz.\"

 

\"Fazla kalın giyinmek hasta edebilir\"
Kalın giyinmenin bu hastalıkları önlemediğini belirten, Dr. Aşker, \"Burada insanlar çok fazla elbise giyiyor. Özellikle kadınlar üst üste elbise giyerek hastalıklardan korunmaya çalışıyorlar. Ancak sıcak- soğuk dengelerini tutturamadıkları için, hastalıklara yatkın olan ciğerler, bir sıcak bir soğuk ortam derken kolaylıkla hastalanmalarına sebep oluyor. Yani fazla elbise giymek hasta edebilir hastalıktan korumaz\" ifadelerine yer verdi.

 

\"Akciğer hastalıklarının en büyük sebebi sigara ve tandır dumanıdır\" Bölgemizde akciğer hastalıklarının çok fazla görüldüğünü ve bunun en büyük sebeplerinin sigara ve tandır olduğunu söyleyen Dr. Aşker, \"Bu bölgede Kronik Bronşit ve akciğer Hastalıkları (KOAH) çok fazla görülmektedir. Bunun sebebi yüksek rakım, Sigara alışkanlığının tütün boyutuna ulaşması, tandır dumanına maruz kalınması… KOAH hastalığı bayanlar arasında çok fazla görülmekte. Bunun sebebi ise tandır dumanı maruziyetidir. Bu hastalarımıza ise özellikle tandır dumanına en az maruz kalacak şekilde tandır yakmalarını öneriyoruz\" şeklinde konuştu.

 

Düzensiz ve fazla ilaç kullanımına dikkat!
Son olarak da fazla ilaç kullanımının bu haslıkları tetiklediğini belirten Dr. Aşker, \"Bölgemizde fazla ve düzensiz ve ilaç kullanımı çok yaygındır. Bu ilaçlarda Akciğere büyük zararlar vermektedir\" diye konuştu.

 

Dr. Aşker, Ayrıca sigarayı bırakmaya azimli olan hastalarına da yardımcı olduklarını söyledi. (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir