• DOLAR 32.573
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2425.591
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

ABD Kongresi Bütçe Ofisi (CBO), tarafından dün yayımlanan rapora göre, 2020-2030 yılları arasında ABD'nin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası (GSYİH) ajansın ocak ayında öngördüğü tutardan 7,9 trilyon dolar daha az olacak.

Bu tutar, gelecek on yılda GSYİH'de yüzde 3'lük küçülmeye tekabül ediyor. CBO Direktörü Phillip Swagel, "Salgının kontrolü ve önlenmesi çalışmaları doğrultusunda alınan iş yerlerinin kapatılması ve sosyal mesafe tedbirleri, tüketici harcamalarını azaltacak. Ayrıca, geçtiğimiz dönemde enerji fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak bu alandaki yatırımlarda da daralma görülecek." ifadelerini kullandı.

ABD Ticaret Bakanlığı, ilk çeyrekte ABD ekonomisinin yüzde 5 küçüldüğünü, bu oranın 2008 krizinden bu yana çeyrek dilimde kaydedilen en büyük daralmaya işaret ettiğini açıkladı. Bakanlık, ikinci çeyrekte ise tarihin en büyük ekonomik küçülme oranıyla karşı karşıya kalınacağı tahmininde bulundu.

ABD'DE İMALAT SEKTÖRÜNDE DARALMA SÜRÜYOR

ABD Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) tarafından yayımlanan veriler, mayıs ayında imalat satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) önceki aya göre 1,6 puan artarak 43,1'e yükseldiğini, ancak imalat sektöründe daralmanın sürdüğünü gösterdi.

PMI'nin 50'nin altında bulunması, sektörde daralma anlamına geliyor. ABD'deki imalat sektörü, Covid-19 salgınından büyük zarar görürken, mayıs ayında, metal dışı madenler, içecek ve tütün ürünleri dâhil 6 sektörde imalatta artış kaydedildi.

Bunun yanında, taşımacılık donanımları, petrol ve kömür ürünleri ve mekanik donanımlar dâhil 11 sektörde ise üretimde azalma meydana geldi.

ISM yöneticilerinden Timothy Fiore, ABD'de imalat sektöründeki gerilemenin sürdüğünü, ancak durumun iyileştiğini belirtti.