• DOLAR 32.389
  • EURO 35.434
  • ALTIN 2324.336
  • ...
ABD’de iç savaş sinyali
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / ÖMER KARADUMAN

ABD’de siyahi George Floyd'un polis tarafından gözaltına alınırken vahşice öldürülmesiyle başlayan protestolar hız kesmeden devam ediyor. Bazı şehirlerde yerel polisin yetersiz kalmasının ardından ordunun devreye girdiği belirtiliyor.

Amerikan ordusu, iki gün için ilan edilen sokağa çıkma yasağı öncesi North Carolina'daki Fort Bragg Kışlasından bir tabur askeri polis birliğini Washington DC'ye sevk ettiği iddia edildi. Asker sevkiyatı ile ilgili resmi bir açıklama yapmayan Pentagon daha önce, Amerikan ordusunun çeşitli birliklerinin teyakkuza geçirildiğini ve valiliklerin talep etmesi durumunda bu birliklerin sevk edileceğini açıklamıştı.

TRUMP’TAN GÖSTERİCİLERE KARŞI ŞİDDET KULLANILMASI TALEBİ

Diğer yandan ABD Başkanı Donald Trump, gösteriler ve yaşanan şiddet olaylarına ilişkin eyalet valileri ile telekonferans görüşmesi yaptı. Amerikan basınının görüşmenin ses kayıtlarına dayandırdığı haberlere göre, Trump valileri "zayıf davranmakla" suçlayarak, "Olaylarda baskın taraf siz olmalısınız, olmuyorsanız da vaktinizi boşa harcıyorsunuz demektir." ifadesini kullandı.

Göstericiler konusunda valilerin çok daha sert adımlar atması gerektiğinin altını çizen Trump, "Bunlar bir hareket, şimdi olanları durdurmazsanız daha da kötü yerlere gider." değerlendirmesinde bulundu.

Trump konuşmasında, "İnsanları tutuklamalısınız, hareketlerini takip etmelisiniz, 10 yıl hapse atmalısınız. Böyle yaparsanız, bu tarz bir durumu bir daha yaşamazsınız." ifadelerine yer verdi.

TRUMP’TAN İSYAN YASASI’NI KULLANMA TALEBİ

Amerikan NBC televizyonuna konuşan 4 ABD'li yetkili ise Trump'ın 1807'de çıkarılan İsyan Yasası kapsamındaki yetkilerini kullanmayı değerlendirdiğini öne sürdü. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen yetkililer, Trump'ın danışmanlarının son birkaç gündür bu yasanın devreye sokulabileceğini dile getirdiklerini iddia etti.

Bu yasa daha önce 29 Nisan 1992 tarihinde ABD’nin Los Angeles şehrinde siyahi Amerikan vatandaşı Rodney King’i darp etmekle suçlanan 4 Los Angeles polisinin mahkemede suçsuz bulunarak salıverilmesi üzerine başlayan olaylarda kullanılmıştı.

SENATÖR COTTON: IRAK VE AFGANİSTAN İŞGALİNDE BULUNAN BİRLİKLER MÜDAHALE ETSİN

Öte yandan Arkansas Senatörü Cumhuriyetçi Tom Cotton, ülkedeki protestolardaki şiddet olaylarına karşı Irak ve Afganistan işgalinde kullanılan birliklerin müdahale etmesini istedi.

Cotton, Twitter hesabında yaptığı paylaşımda, "Düzeni tekrar inşa etmek için, 10'uncu Dağcı Komando Tümeni, 82’nci Hava İndirme Tümeni, 1’inci Süvari Tümeni, 3’üncü Piyade Tümeni ne gerekiyorsa kullanılmalı. İhtilalcilere, anarşistlere, yağmacılara ve isyancılara yer yok." paylaşımında bulundu.

ABD Başkanı Trump, Cotton'a Twitter'dan destek vererek "Yüzde yüz doğru. Teşekkürler Tom." notuyla Cotton'un paylaşımını tekrar paylaştı.

Söz konusu tümenler, Afganistan ve Irak'ın işgalinde sivil katliamlardaki tecrübeleriyle biliniyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir