• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Şehirlerarası seyahat kısıtlaması kalktı, yüzde 50 yolcu kısıtlaması ise devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Tarabya'daki Huber Köşkü'nde düzenlenen Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada şehirlerarası yasağın 1 Haziran itibariyle kaldırıldığını duyurdu.

İçişleri Bakanlığı'nın 81 il valiliğine gönderdiği şehir içi ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı konulu genelgesinde, "İlgi (a) Genelgemiz ile tüm şehir içi çalışan toplu taşıma araçlarında ve personel servislerinde araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50'si oranında yolcu kabul edileceği yönündeki talimatımızın yürürlükten kaldırılması" maddesi gereğince şehirlerarası ulaşımda yolcu sayısındaki yüzde 50 sınırlamasının kaldırıldığına dair bir talimatın olmaması dikkat çekti.

Şehirlerarası ulaşımda yolcu sayısındaki yüzde 50 sınırlamasının devam ettirilmesini değerlendiren özel bir otobüs firması müdürü Yahya Akar, son zamanlarda haberlere konu olan bilet fiyatlarındaki artışların yasağın kaldırılması ile sona erebileceğini belirtti.

Kısıtlamanın kaldırılmasının iyi olduğunu ancak yarı yarıya yolcu almanın sıkıntılı olduğunu belirten Akar, "Dün akşam İçişleri Bakanlığı tarafından şehirlerarasında seyahat kısıtlaması ve şehir içi toplu taşıma da ise yüzde 50 kısıtlaması kalktı. Şu an bizi kapsamıyor. Ama ileriki zamanlarda ne olur onu bilemeyiz. Şu anda biz yarı yarıya yani araçlarımıza 20'den fazla yolcu almıyoruz." dedi.

"Yüzde 50'lik kısıtlama kaldırıldığında bilet fiyatlarında da düşüşler gözlenecektir"

Yarı yarıya yolcu almanın kendilerini etkilediğini belirten Akar, ulaşım bakanlığı tarafından hazırlanan belgeye göre hareket ettiklerini söyledi.

Akar, "Yüzde 50 yolcu alma bizi etkiliyor ama Ulaştırma Bakanlığı tarafından bir fiyat belirlendi ve o fiyata göre çalışıyoruz. Daha önce İstanbul bilet fiyatı 250 TL idi ama şu an yarı yarıya aldığımız için bilet fiyatı 350'ye yükseldi. Yüzde 50'lik kısıtlaması kaldırıldığında ileriki zamanlarda bilet fiyatları yüzde 100 düşecektir." ifadelerini kullandı.

"KDV oranı düşürülseydi zor duruma düşmezdik"

Şehirlerarası ulaşım sektörünün zor durumda olduğunun altını çizen Akar, " Şu anda sektörümüz çok zor durumda ve çok zor şartlarda çalışıyoruz. 27-28 Mart'ta biz burayı kapattığımız da burada korsancılık çok oluyordu ve firmalarımız çok etkileniyordu. Denetim olmadığı için hiçbir şekilde belgesi olmadığı halde buradan İstanbul'a yarım otobüsler 400-500 TL'ye götürüyordu.  Bu firmalara yazıktır. Sektör çok zor durumdadır.  En azından KDV oranının düşürülmesi olsaydı biz bu kadar da zor durumda kalmazdık. Eğer KDV oranı düşürülseydi biz zor duruma düşmezdik. Kısıtlama iyi oldu ama yüzde 50'nin kapasiteli çalışmak iyi olmadı." diye konuştu.  (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir