• DOLAR 32.566
  • EURO 34.894
  • ALTIN 2427.54
  • ...
`Başbağlar Katliamı Alevi-Sünni Çatışması İçin Yapılmış`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1993’te  Başbağlar katliamıyla ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı. Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, İçişleri Bakanlığı’ndan Başbağlar katliamıyla ilgili ‘kamu kurum ve kuruluşları, kamu görevlileri ile yabancı aktörlerin rolü, olayların bunlar tarafından yönlendirilip yönlendirilmemesi hususunda bir rapor hazırlanmasını’ istedi. Bakanlık, genel bilgilerin yer aldığı ve içinde Erzincan Emniyet Müdürlüğü’nden gelen belge ve değerlendirmelerin bulunduğu iki ayrı rapor hazırladı.

Habere göre  Emniyet müdürlüğünün Komisyon’a gönderdiği ‘gizli’ raporda, 2 gün arayla meydana gelen menfur iki olaydan bir hafta önce Alevi kanaat önderlerinden İsmet Türkmen öldürüldüğü anlatıldı. 28 Haziran 1993 tarihinde PKK tarafından Kemaliye ilçe sınırları içinde kaçırılarak öldürülen Türkmen raporda şöyle tanımlanıyor: “Bölgede sözü dinlenen, yörede yaşayan halkı devamlı olarak sükûnete davet eden, Alevi ve Sünni vatandaşlar arasındaki kardeşlik duygularından bahseden, halka, devlet görevlilerine ve güvenlik güçlerine yardımcı olmaları konusunda telkinlerde bulunan bir kanaat önderi...”

Erzincan Emniyeti’nin gönderdiği 2 Ağustos 2012 tarihli yazıda, 5 Temmuz 1993 tarihinde PKK militanlarının Başbağlar köyüne saldırarak 33 kişiyi katlettiği, 3`ünü de yaraladığı, köyü ve köy içerisindeki araçları yaktıkları hatırlatılıyor. Raporda, aynı gün Bingöl Valiliği’nce kendilerine gönderilen gizli ibareli yazıda, Sivas ilinde meydana gelen olaylara misilleme amacıyla PKK tarafından Erzincan bölgesinde kitlesel saldırı yapabilecekleri yönünde uyarı yazısı geldiği belirtiliyor. Ardından şu hatırlatmada bulunuluyor: “2 Temmuz 1993 tarihinde meydana gelen Sivas olaylarında İhlas Haber Ajansı tarafından çekilen bir video görüntüsünde, kalabalık içerisinden 4 kişilik grubun hızla ayrıldığı, bu şahısların o dönemde Sivas bölgesi kırsal alanında faaliyet gösteren  PKK üyeleri oldukları tespit edilmiştir. Bu şahısların, Başbağlar katliamının yapıldığı dönemde, eski bir bakanın da yeğeni olan, PKK örgütünün Sivas bölge sorumlusu Alişer Koçgiri kod adlı Yücel Halis isimli şahsın sorumluluğunda bulunan grupta yer aldıkları tespit edilmiştir.”

Raporda PKK örgütünün, Erzincan ilinde yaşayan Sünni ve Alevi vatandaşların oranının birbirlerine yakın olmasını fırsata çevirmek istediği, bölgede Alevi-Sünni çatışması çıkartmak istedikleri, Başbağlar köyüne komşu köylerde ikamet eden Alevi vatandaşları bu amaçla yanlarında bilinçli olarak getirdikleri” kaydediliyor. Yine Başbağlar köyü muhtarlığına gönderilen ve doğruluğu teyit edilemeyen bir ihbar mektubunda, “Sivas Madımak olaylarının bahane edilerek kendilerinin Başbağlar’a götürüldüklerini, ayrıca Tunceli’den de bir grubun Başbağlar’a geldiğini, olayda masum insanların öldüğünü, buna karşılık 100 bin mark alındığı bildirilmiştir.” deniliyor.

Diğer yandan Başbağlar katliamından sonra olaylara karıştıkları tespit edilerek yakalanan 16 kişinin, 1993 yılında Erzincan Sulh Ceza Mahkemesi’nce serbest bırakıldığı, ancak itiraz üzerine Erzincan Devlet Güvenlik Mahkemesi’nce haklarında tutuklama kararı verildiği ancak şahıslara ulaşılamadığı bilgisi de veriliyor.

Kaynak: Zaman

Bu haberler de ilginizi çekebilir