• DOLAR 32.315
  • EURO 35.115
  • ALTIN 2293.917
  • ...
Vali Bilmez: "Van’da kentin gündemini esnaf belirliyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (VAN ESOB) Başkanı İsa Berge, birliğe bağlı 19 oda başkanının hazır bulunduğu istişare toplantısı düzenledi. Van ESOB binasında, maske ve sosyal mesafe kuralına uyularak yapılan toplantıya katılan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Emin Bilmez, "Esnaf Van’ın gündemini belirleyen kesimdir. Pandemi konusunda da kamuoyunu doğru yönlendiren sizsiniz." dedi. 

Bilmez, "Virüsün Çin’den İran’a gelmesiyle birlikte herkes 'Van’dan tüm Türkiye’ye yayılacak' diye korkuyordu. Tam aksine virüs Van’a, İstanbul’dan gelen hemşerilerimizden yayıldı. Taziyeler ve iftar davetleri, Van’da virüsün yayılmasına sebep oldu. Örmetaş Mahallesi 50, Ortanca Mahallesi 128, Turgutlar Mahallesi 24 ve Eminpaşa Mahallesi’nde 40 vaka var. Bu dört mahalle Van’da vaka sayısının 500’e yaklaşmasına neden oldu. Bugüne kadar Van’da toplam 10 kişi vefat etti." ifadelerinde bulundu.

"Gündemi esnaf belirliyor"

Esnafın Van’ın gündemini belirleyen kesim olduğunu belirten Bilmez, "Kamuoyunu doğru da yanlış da yönlendiren sizsiniz. Van’da güzel bir şey varsa bunda sizin payınız var, yanlış bir şey varsa da onda da sizin günahınız var, hepimizin günahı var. Esnaf zor bir dönemden geçti. Sizlere büyük iş düşüyor. Üyelerinizi ve müşterilerinizi doğru bilgilendirmeniz gerekiyor. Hep birlikte başaracağız. Maske, sosyal mesafe ve hijyen konusuna dikkat edeceğiz." diye konuştu.

"Baştaki duruma göre bilinçlenme durumumuz daha iyi"

Bilmez, "Pandemi sürecini daha çok istişare ederek yönetmemiz lazım. Üyelerinizi sürekli bilgilendirerek canlı tutmanız gerekiyor. Hiç kimsenin pandemi kuralları konusunda kurnazlık yapmasına gerek yok. Baştaki duruma göre bilinçlenme durumumuz daha iyi. Her şey bitti demeyelim, sadece hastalık kontrol edilebilir duruma geldi ancak risk devam ediyor. Kendi kendini denetleyen esnaf anlayışıyla inşallah hep birlikte el ele verip bu süreci aşacağız. Kentin vicdanında ve menfaatinde buluşalım." dedi.

"Van’ın çarşısını pazarını hareketlendirmemiz lazım"

"Bu aydan itibaren bizim Van’ın çarşısını pazarını tekrar hareketlendirmemiz lazım." diyen Bilmez, "Kapıköy Sınır Kapısı kapalı ama inşallah gelişmelere bağlı olarak ve İran’daki duruma bağlı olarak açılacaktır. İran vatandaşlarının da gelebilmesi lazım yoksa biz açsak da çok kıymeti olmayacak. En fazla şu anki mevzuata göre bizimkiler gidebilir. Mal ve hizmet alımı demiryoluna kaydı. Eğer serbest olursa kapıyı tekrar açarız. E-ticaret giderek yayılıyor, esnaf da buna göre kendini yenilemelidir." şeklinde konuştu.

Van’ın 2 buçuk milyonluk nüfusa hitap edecek şekilde imar edilmiş bir şehir olduğuna dikkat çeken Bilmez, ama şehrin İpekyolu ilçesinin göbeğinden çıkarılamadığını ifade ederek. Ticaretin biraz da Tuşba ve Edremit ilçelerinin bulunduğu tarafa gitmesi gerektiğini, kent yönetiminin duygusallıkla yapılamayacağını kaydetti.

"Bakanlığımızın hazırladığı rehbere göre hareket edeceğiz"

Alınacak bazı kararlar vatandaşların aleyhine de olsa Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği yeni sosyal hayat kurallarına uyulacağını anımsatan Bilmez, "Bakanlığımız her sektör için rehber hazırladı, o rehbere göre esnaf hizmet verecektir. Her meslek grubu için eğitim çalışması yürütmemiz gerekiyor. Maske, sosyal mesafe, hijyen ve eldiven gibi uygulamalar konusunda üyelerinizi de inandırmanız lazım. Kişi ikna olmazsa kurallara uymaz. Sizden destek bekliyoruz. Alışkanlıklarımızı değiştirmemiz lazım. Örneğin bundan böyle lokantalarımız paket ağırlıklı hizmet verecektir." diye belirtti.  

"Van Gölü artık kirlenmeyecek"

Van’da yapılan proje ve hizmetlere de değinen Bilmez şunları söyledi:

İleri biyolojik arıtma tesisini hizmete almayı hedefliyoruz. 2021 yılının baharı ile birlikte inşallah Van Gölü atıklardan kaynaklı olarak kirlenmeyecek. Katı atık bertaraf tesisi ile eski çöp alanı revize edilecek, doğaya kazandırılacak ve enerji elde edilecek. Aynı zamanda yeni gelen çöpler de ayrıştırılıp yine geri dönüşüme kazandırılacak ve enerji elde edilecek. Kentimiz bu sene turizme ciddi hazırlanıyordu ancak pandemi süreci ne yazık ki buna engel oldu. Sosyal devlet ilkesi gereğince devlet, bu kente gariban kesime ulaşan 200 milyona yakın bir para aktardı. Bu kaynak piyasayı biraz olsun rahatlattı.

"Pandemi sürecinde yanımızdaydınız"

Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (Van ESOB) Başkanı İsa Berge ise Vali Bilmez’in Pandemi sürecinde yaptıkları bütün hizmetleri tek tek sayarak yapılan hizmetler için Bilmez’e teşekkür etti.

Berge konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Eğer gerekli kurallara uymazsak Türkiye genelinde birçok ilde normalleşme baş gösterecekken Van’da normalleşme beklemeyelim, tam aksine daha fazla sıkı tedbirler bekleyelim. Herkesin büyük sıkıntılar yaşadığı bu zorlu süreç bitmez. Eğer her anlamda bir an önce normale dönmek istiyorsak, ‘bana bir şey olmaz’ anlayışından kurtulmalıyız. Van’da da hayatın normale dönmesini istiyorsak, herkesin yeniden eski günlerinde olduğu gibi sağlıklı günlere kavuşmasını istiyorsak, herkesin işinde gücünde olduğu bir Van istiyorsak, okulların açıldığı bir Van istiyorsak, Coronavirus’ten kaynaklı yeni işsizliklerin yaşanmasını istemiyorsak, Covid-19’un daha çok insana bulaşmasını istemiyorsak, yakınlarımızın bu virüsten can vermesini istemiyorsak lütfen kurallara uyalım. Hem Van hem de ülkemizin Coronavirus salgınından kurtulması için devlet-millet el ele verip üzerimize düşeni yapmalıyız. Sayın valim, yaptığınız çalışmaları saymakla bitiremeyiz. Esnaf ve sanatkarımıza gösterdiğiniz ilgi, alaka ve özveri ile her daim yanımızda olduğunuzu gösterdiniz. Çalışmalarınız için, oda başkanlarım adına size, şahsınızda tüm ekibinize ve tüm kamu kurum ve kuruluşları yetkililerine çok teşekkür ediyoruz." (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir