• DOLAR 32.331
  • EURO 35.102
  • ALTIN 2295.726
  • ...
SON DAKİKA
Kontrollü normalleşme ile birlikte hayatta normale dönmeye başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kontrollü normalleşme süreci kapsamında aralarında Gaziantep’in de bulunduğu 15 ilde yaklaşık 2 ay boyunca süren seyahat kısıtlamaları kalkarken, restoran, lokanta ve çay bahçeleri belirlenen kurallar dahilinde hizmet vermeye başladı.

Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında sokağa çıkma yasağının 8’inci kez uygulandığı kentte yasağında gece yarısı itibariyle sona ermesiyle hayat normale dönmeye başladı.

İdari izinde bulunan veya esnek çalışma sistemine dahil olan kamu personeli, 1 Haziran tarihi itibariyle normal mesaiye başladı. 18 yaş altı, 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlıkları bulunanlar için sokağa çıkma kısıtlaması ise devam ediyor.

Coronavirus salgını ile mücadele için getirilen kısıtlamalar bugünden itibaren gevşetilirken, hafta sonu aralarında Gaziantep’in de bulunduğu 14 büyükşehir ve Zonguldak’ta 8’inci kez uygulanan sokağa çıkma yasağının gece yarısı itibariyle sona ermesinin ardından kentte hayat kontrollü olarak normale dönmeye başladı.

İdari izinde bulunan veya esnek çalışma sistemindeki kamu personeli de bugünden itibaren normal mesaiye başlarken, sokağa çıkma yasağının sona ermesi ve normalleşme sürecinin de başlamasıyla birlikte sabah kentin birçok bölgesinde uzun bir aradan sonra ilk kez trafik yoğunluğu oluştu.

Gençlere uygulanan sokağa çıkma yasağı uygulamasında, yaş sınırı bugünden itibaren 20'den 18'e indirilirken, 18 yaş altı için sokağa çıkma yasağı devam ediyor. İşletme sahibi 65 yaş ve üzerindekiler de bugünden itibaren sokağa çıkabildi. 65 yaş ve üzerindekilere yönelik sokağa çıkma kısıtlaması ise henüz kaldırılmadı.

2 günlük sokağa çıkma yasağının ardından kentteki Karagöz ve Gaziler caddelerinde yoğunluk oluştu. Polis ve zabıta ekipleri tarafından bariyerlerle kapatılan caddelerin giriş noktalarında da maskesiz olan vatandaşların geçişine izin verilmezken, maskesi olanların ise ateş ölçümleri yapıldıktan sonra alındığı Gaziler Caddesi'nde yoğunluk bugünde devam etti.

Maskesiz dolaşmanın yasak olduğu kentte çarşı pazarlarda yoğunluk artarken sosyal mesafe kuralına ise kimi vatandaşların dikkat ettiği kimisinin de dikkat etmediği görüldü.

Salgın nedeniyle geçici olarak kapatılan lokanta, kafe, pastane, kıraathane, kahvehane ve çay bahçesi bugünden itibaren yeniden hizmet vermeye başladı. Kentteki bu işletmelerde çok sıkı bazı tedbirlerin alındığı görüldü.

Toplu taşıma araçlarını kullanmak zorunda kalan vatandaşların maske kullandıkları görülürken, araç sayısının da arttığı gözlemlendi.

Kentteki lokantalarda müşteriler, kolonya ve dezenfektanla karşılanırken, girişte ise ateşleri ölçülüyor. Personel, maske ve siperlikle hizmet verirken, servisler eldivenle yapılıyor. Müşteriler yalnızca yemek yerken maskelerini çıkarırken, masalar da her müşteriden sonra dezenfekte ediliyor. 

İşletmelerde Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hijyen, temizlik ve sosyal mesafe kuralları dikkate alınırken, işletmelere giren müşterilerin girişte ateş ölçümü, maskesiz müşterinin içeri alınmaması ve masalarda el antiseptiği ile kolonya bulundurulması gibi kuralların uygulandığı gözlemlendi.

Uygulanan kısıtlama nedeniyle 70 gündür kapalı olan lokanta, kafe, pastane, kıraathane ve kahvehane ile çay bahçesi gibi işletme sahipleri aylar sonra işletmelerini açmanın sevincini yaşadı.

Yarım asırdır kentte kebap, paça ve beyran gibi yöresel lezzetlerle hizmet veren lokanta sahibi Ahmet Çadır, 70 günlük bir aradan sonra tüm tedbirleri alarak işyerlerini açtıklarını ve müşterilerine tekrar hizmet vermeye başladıklarını söyledi.

“Lokantamızda her türlü tedbiri aldık”

Yaklaşık 3 aydır kapalı kaldıklarını hatırlatan Çadır, “İşletmemizi bugün değerli misafirlerimize açtık. Devletimizin ve kendi belirlediğimiz 14 kurala uyarak iş yerimizi açtık. Girişte müşterilerimizi ateşlerini ölçüp, dezenfektan verdikten sonra içeri alıyoruz. İnşallah bu zorlu süreci en iyi ve sağlıklı bir şekilde atlatıp daha güzel günlere çıkacağız. Tüm değerli misafirlerimize teşekkür ederiz. Açtığımız ilk andan beri ilgi göstermeye başladılar. Çünkü müşterilerimiz yaklaşık üç aydan beri Gaziantep yöresine ait beyran yemeğine hasret kalmışlardı. Bugün itibari ile bu hasreti dindiriyoruz. İnşallah daha sağlıklı günlere çıkarız.” dedi.

Yaklaşık 3 aydır paket servisle müşterilerine hizmet verdiklerini belirten Doğan Korkmaz ise, uzun bir aradan sonra lokantalarında her türlü tedbiri alarak işletmelerini müşterilerine açmanın sevincini yaşadıklarını belirtti.

“Normalleşme kararından dolayı mutluyuz”

Normalleşme süreci kapsamında alınan kararları doğru bulduğunu ve lokantalarda alınan tedbirlerin yerinde ve olumlu olduğunu belirten vatandaşlardan Zeynel Çağdaş da, şunları söyledi:

“Yaklaşık üç aydır lokantalar kapalıydı. Her ne kadar sipariş versek de verilen siparişler eve gelene kadar soğuyordu, lokantada yediğimiz gibi lezzetli olmuyordu. Sunumda lokantadaki gibi olmuyordu. Normalleşme kararından dolayı mutluyuz. Lokantalarda alınan tedbir ve kuralları olumlu buluyoruz. masalar arasında sosyal mesafe kuralı, girişte dezenfektan verilmesi ve ateş ölçümü yapılması gibi kurallara dikkat ediliyor. İnşallah ülkemiz için hayırlısı olur.” (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir