• DOLAR 32.367
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2325.233
  • ...

DİYARBAKIR- 2014 yılında uygulamaya girecek Onuncu Ulusal Kalkınma Planına paralel olarak Bölge Planları hazırlanıyor. Türkiye`deki bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak ve bölgelerin potansiyellerine dayanan kalkınmayı gerçekleştirmek amacıyla Kalkınma Ajanslarının kurulmasından sonra, Bölge düzeyinde plan yapma yetkisi Kalkınma Ajanslarına verildi.

 

Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinden oluşan TRC2 Bölgesinde de Bölge Planı hazırlık süreci Karacadağ Kalkınma Ajansı koordinesinde sürdürülüyor. Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Karacadağ Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak,Bölge Planlarının; 3194 Sayılı İmar Kanunu`na göre sosyo-ekonomik gelişme eğilimlerini, yerleşmelerin gelişme potansiyelini, sektörel hedefleri, faaliyetlerin ve alt yapıların dağılımını belirlemek üzere yapıldığını belirtti. Toprak, bu planların; bir bölgenin kaynaklarının bölgenin potansiyelini ortaya çıkaracak şekilde, en yüksek katma değeri sağlayacak alanlara sevk edilerek, kalkınmayı hızlandırmayı hedefleyen üst ölçekli planlar olduğunu açıklayarak, "Ortak kalkınma bilincinin yükseltilmesine yardımcı olan Bölge Planları yerelde ve ulusal çapta kurumsal aktörler için önemli bir referans belgesi niteliğindedir" dedi.

 

Artan küreselleşme eğiliminin bir taraftan ekonomilerin önündeki engelleri ortadan kaldırırken, diğer taraftan, kamunun ekonomideki rolünün azalması sonucunu doğurduğuna vurgu yapan Vali Toprak "Dünyadaki değişim trendine bakıldığında, küreselleşme ve yerelleşme süreçlerinin birlikte yaşandığı görülmektedir. Bu süreç, bölgelerin kalkınma sürecindeki önemini ve ülkelerin yanında bölgelerin de rekabetini gündeme getirmektedir. Eşanlamlı olarak yaşanmakta olan küreselleşme ve yerelleşme süreçlerinin etkisiyle, mevcut ekonomik yapılanmalar da büyük bir değişim ve dönüşüme uğramaktadır" ifadelerine yer verdi.

 

Bölge Planı 2023 hedefli olacak

Karacadağ Kalkınma Ajansının 2010 yılında bölge aktörlerinin katılımıyla Diyarbakır-Şanlıurfa için 2011-2013 Bölge Planını hazırlamış olduğunu belirten Karacadağ Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Vali Toprak "Bu planda belirlenen temel eksenler plan dönemi içerisinde bölgede uygulanan programlar ve mali desteklere esas teşkil etmektedir.
Bilindiği üzere 2013 yılının sonu itibariyle mevcut 9. Ulusal Kalkınma Planı ve Bölge Planının uygulama süresi dolmaktadır. Kalkınma Bakanlığının verdiği yetkiyle, yeni dönem bölge planların 2014-2023 yıllarını kapsayacak şekilde hazırlanacak" dedi.

 

2012 yılından itibaren gerek ulusal kalkınma ve gerekse bölge planına altlık oluşturması için Ajans tarafından tarafından çeşitli araştırma ve toplantılar yapıldığını dile getiren Toprak, "Kasım ayı içerisinde "Kentleşme, Yaşam Kalitesi ve Kentsel Dönüşüm" ile "İşgücü ve İstihdam" konusunda 2 çalıştay yapıldı. Şimdi de, Diyarbakır merkez ile ilçelerde tarım, turizm, sanayi ve sosyal politika başlıklarında 9 çalıştay gerçekleştirilecektir. Kamu kurum-kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler, STK`lar ve özel sektör temsilcilerinin katılacağı bu çalıştaylar aracılığıyla il merkezi ve ilçelerden yaklaşık 400 kişiye ulaşılarak, katılımcı yöntemlerle bu sektörlerdeki 2023 hedeflerinin belirlenmesi amaçlandığını" söyledi. (Osman İçli-İLKHA)