• DOLAR 32.603
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2492.019
  • ...
ABD’de Kaos… DALGA DALGA İSYAN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DIŞ HABERLER SERVİSİ – ABD'nin Minneapolis kentinde polis şiddeti sonucu siyahi George Floyd'un hayatını kaybetmesinin ardından ülkenin birçok eyaletinde protestolar düzenleniyor. Salı gününden beri ülke genelinde süren Floyd protestolarında, göstericilerle polis karşı karşıya geldi, çatışmalarda polis araçları yakılırken, onlarca kişi gözaltına alındı.

"NEFES ALAMIYORUM"

Protestolarda göstericiler "siyahların hayatı değerlidir", "beni vurma" ve "nefes alamıyorum" şeklinde sloganları atarken, polis şiddetini kınayan pankartlar taşıdılar.

25 ŞEHİRDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Cumartesi akşamı ülkedeki en az 8 eyalette, destek için Ulusal Muhafız birliklerinin göreve çağrıldığı belirtilirken 16 eyaletteki 25 şehirde gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

BEYAZ SARAY'DA GÜVENLİK ARTIRILDI

Beyaz Saray önünde öğleden sonra başlayıp akşam saatlerinde de devam eden olaylarda, polisle yüzlerce gösterici arasındaki gergin anlar yaşandı. Kentte Ulusal Muhafızların göreve çağrılırken, söz konusu muhafızların Beyaz Saray çevresinde konuşlanarak polisin yanında geniş güvenlik önlemleri aldığı görüldü. Bazı göstericiler çevrede bulunan çöp tenekelerini yakarken, polis göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Gece geç saatlere kadar devam eden olaylarda bazı göstericilerin hafif yaralandığı bildirildi.

TRUMP GÖSTERİCİLERLE ALAY ETTİ...

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray önünde düzenlenen protestolara ilişkin ABD Gizli Servisi’ni överek sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Beyaz Saray'daki profesyonelce yönetilen sözde 'protestocularla' George Floyd'un anısının pek bir ilgisi yoktu. Sadece sorun yaratmak için oradaydılar. Gizli Servis onlarla kolayca başa çıktı. Bugün, anladığım kadarıyla Beyaz Saray'da bir MAGA gecesi olacak???" ifadelerini kullandı. Ayrıca Trump, “Bunlar, George Floyd ile alakası olmayan “Organize Gruplar”. Üzücü!” ifadelerini kullandı.

TRUMP YANLISI ADAM GÖSTERİCİLERE OK ATMAYA ÇALIŞTI

Göstericilerin Beyaz Saray'a kadar gelmesinin yanında, cumhuriyetçilerin de Başkan Donald Trump'u desteklemek amacıyla karşı gösteri için sokağa çıkması beklenirken bir ABD'li, aracından inerek göstericilere ok doğrulttu. Aracıyla göstericilerin arasında kalan adam, yayı ve okunu alarak aracından inip protestocu gençlere doğrultunca tepkiyle karşılandı. Kalabalık göstericilerin bir anda etrafını sarmasıyla arbede yaşandı. O anlar çevredekiler tarafından cep telefonu kameralarıyla kaydedildi.

NEW YORK'TA GÖSTERİCİLER POLİSLE ÇATIŞTI

New York’ta akşam saatlerinde başlayan ve gece yarısına kadar devam eden gösterilerde de polis ile protestocular arasında zaman zaman çatışmalar yaşandı. Sosyal medyadan yapılan paylaşımlarda polisin kalabalığa copla müdahale ettiği gözlenirken, bir polis aracının da bariyerlerin önünde duran göstericilerin üzerine sürülmesi sonucu bazı kişilerin yaralandığı görüldü. Manhattan Union Meydanı civarındaki gösterilerde protestocular bazı polis araçlarının camlarını kırdı, sprey boya ile araçların üzerine sloganlar yazdı.

ALMANYA’DA DA GEORGE FLOYD PROTESTOSU DÜZENLENDİ

Polis şiddeti sonucu yaşamını yitiren George Floyd için Almanya'da da gösteri düzenlendi. Sosyal medyadan yapılan çağrı üzerine ABD’nin Berlin Büyükelçiliği önünde toplanan binlerce kişi, polis şiddetini ve ırkçılığı protesto etti. Göstericiler "Beyazların susması şiddettir", "George Floyd için adalet", "Adalet olmadan barış olmaz", "Siyahilerin hayatı önemlidir" ve “Susmak seni suç ortağı yapar” şeklinde dövizler ile George Floyd'un fotoğraflarını taşıdı.

Burada yapılan konuşmalarda George Floyd’un maruz kaldığı polis şiddetinin münferit olay olmadığına işaret edilerek, Floyd olayının buz dağının görünün yüzü olduğu vurgulandı. Almanya’da da çok sayıda kişinin ırkçı şiddetten dolayı hayatını kaybettiği anımsatılan konuşmalarda, Almanya’da Halle ve Hanau kentlerindeki ırkçı saldırılar anımsatıldı. Polis gösteri sırasında büyükelçilik önünde geniş güvenlik önlemleri aldı.

ABD'DE 2019'DA 1019 KİŞİ POLİS TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ

Yapılan araştırmalarda ABD'de 2019 yılında bin 19 kişi polis tarafından öldürüldüğü, ülkede ölüme neden olan polislerin yüzde 99'unun hiç ceza almadığı belirtildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir