• DOLAR 32.331
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2295.889
  • ...
SON DAKİKA
Araç sahipleri dikkat! Doğru bakım aracın ömrünü uzatıyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İnsanoğlu kaliteli bir yaşam sürmek için kendisine ne kadar çok bakmak zorundaysa araçların ömrünü uzatmak için de onlara düzenli olarak bakım yapılmalıdır.

Uygulayacağınız önlemlerle aracınızın ömrünü uzatabilir, yüklü masraflarla bütçenizi sarsacak olası arızalarının da  önüne geçebilirsiniz.

Her ne kadar "Bir arabanın ömrü ne kadar?” sorusuna yanıt vermek çok zor olasa da araçların düzenli olarak periyodik bakıma dahil edilmesi hayati öneme sahip bir durumdur. Zira  bu şekilde araç ömürlerini ciddi oranda uzatabiliriz.

1- Araç bakımının en önemli noktalarından biri motordur...

Bir motorun ömrünü etkileyen en önemli faktörlerin başında elbette kullanım şekli gelir. Ancak motorun çeşidi, periyodik bakım yapılması kullanım süresinde en hayatı etkendir.

Bununla birlikte benzinli motor ömrü, dizel motor ömrüne göre daha uzundur. Çünkü benzinli motorlar basit bir yapıya sahiptir.

Motor neden arıza verir?

Triger kayışı koparsa,
Yakıt filtresi eskimiş ise,
Hava filtresi eskimiş ise,
Hararet yaparsa,
Soğutma suyu biterse,
Buji bozulursa,
Motor yağı azalırsa,
Motor temizliği düzenli olarak yapılmazsa motor arıza verir.

2- Lastik ömrü araç bakımının olmazsa olmazıdır!

Bu açıdan lastik aşınmasına sebep olan faktörleri iki ana başlık altında toplayabiliriz.

Bunlardan biri yolun durumu, aracın gücü ve lastiklerin basınç değerlerini ifade eden "Dış etkenler" meselesi.

İkinci ana başlık ise "Sürücü kullanımı"Kullanılmaya başlanan lastiklerin genellikle 5 yıl içerisinde aşınma dolayısıyla değiştirilmesi tavsiye edilir. Hiç kullanılmayan lastikler ise 10 yıl sonunda ömrünü doldurur. Her ne olursa olsun 10 yıldan fazla duran tüm lastiklerin değiştirilmesi şarttır.

3- Triger Kayışı 

 Triger kayış krank mili ve eksantriğin birbirleriyle uyumlu çalışmasını sağlayan, parçalar arasındaki enerji iletimi yapan, koptuğu zaman da motorun zarar görmesine neden olan en önemli parçalardan biridir. Değişimi ve kontrolü mutlaka düzenli olarak yapılmalıdır.

4- Motor yağını kontrol etmeyi unutmayın

Aracınızda titizlikle kontrol etmeniz gereken bir başka unsur da motor yağı olacaktır. Bilhassa ikinci el araba alırken motor bakımı yapılmış mı, motoru bakımlı mı ya da motor arızası var mı diye bakmak çok mühimdir.

Bu sebeple motorunuzun ömrünü uzatmak için motor yağı seviyesini her zaman titizlikle kontrol etmelisiniz.

5- Motor için periyodik bakım şart!

Yakıt filtresi zamanla değişmesi gereken bir parçadır.
Aynı şekilde,hava filtresi de zamanla değişmesi gereken bir parçadır.
Motor soğutma suyu zamanla değişmesi gereken bir parçadır.
Buji zamanla değişmesi gereken bir parçadır.
Triger kayışı zamanla değişmesi gereken bir parçadır.

6- Yüksek oktanlı yakıt kullanın

Yüksek oktanlı yakıt kullanarak motorun ömrünü uzatır.  Kalitesiz yakıt kullanmaktan mutlaka kaçının zira bu şekilde performansının artmasını sağlarsınız. Kalitesiz yakıt motorda hararete neden olur ve aracın çekiş gücünde azalma yapar.

7- Temiz hava filtresi 

Hava filtresi, motora temiz ve tozsuz havanın girmesini sağlar. Kirlenmiş hava filtresi motorun performansının azalmasına ve yakıt tüketiminin artmasına neden olur ki bu da aracın ömrünü ciddi şekilde etkiler.

8- Akü

Aracın fazla elektrik tüketmesini ve akü ömrünün kısalmasını engelleyen en etkili yöntem ise periyodik bakımdır. Akülerin ömrü de kalitesine göre değişir. Diğer açıdan da araç çalışmıyorken elektronik aletleri kullanmamak gerekir zira aksi halde akünün ömrü kısalır.

9- Yüksek devirde araç kullanmayın

 Araçtan yüksek performans almak için her aracın belli bir devir aralığı vardır. Aracı fazla zorlamak ya da  devir aralığını aşmak yakıtın bir kısmının yanmadan egzozdan atılmasına neden olur. Bu da motorun hararet yapmasına, aracın çabuk yıpranması demektir.

10- Kaportayı nasıl koruyabiliriz?

Güneş ışığı, kuş pislikleri ve yapışan tozlar. Bunlar kaportanın baş düşmanları dır ve kaportadaki boyanın canlılığını yitirmesine neden olur.

Böyle bir arızaya sebep olmamak için mutlaka boya üzerine cila yapılmalıdır. Ancak mutlaka ve mutlaka cilalama işinde kaliteli malzeme kullanmalıdır. Zira düşük kaliteli cila arabanızın fiyatını da düşürür.

11- Kaçınmanız gereken şeyler!

Vitesi sert bir şekilde değiştirmeyin...
Ayağınız sürekli debriyaj pedalının üzerinde olmamalıdır.
Ani dur-kalklar yapmayın
Frene sert bir şekilde basmayın

Bu haberler de ilginizi çekebilir