• DOLAR 32.342
  • EURO 35.117
  • ALTIN 2239.785
  • ...
TÜBİTAK'tan kenevirden yakıt projesine destek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR

Ege Üniversitesi öncülüğünde hazırlanan ve farklı kurumlardaki araştırmacılarının destek verdiği "Kenevir Atıklarının Entegre Enerji Üretimi Yaklaşımıyla Katı ve Gaz Yakıtlara Dönüştürülmesi" adlı multidisipliner proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun görüldü.

 Proje kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce üretimi yapılan kenevirlerin atıkları, Ege Üniversitesine gönderilecek.

Atıklar, Fen Fakültesi Kimya Bölümünde Prof. Dr. Jale Yanık ve ekibi tarafından biyokömür üretim seçenekleri için incelenecek, Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümünde Prof. Dr. Nuri Azbar ve ekibince biyogaza dönüşümü araştırılacak.

Projenin hazırlanması ve paydaşları ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Jale Yanık, kenevir bitkisinin son yıllarda çok hızla katma değerlerinin farkına varıldığını, 19 ilde de ekimin yasal hale getirildiğini hatırlattı.

 Yanık, projenin çıktılarının akademik camiada ve bakanlık nezdindeki arazi uygulamalarında önemli faydalar sağlayacağını vurgulayarak, "Araştırma üniversitesi olma yolunda hızlı adımlarla ilerleyen üniversitemizin araştırmalarına ve genç bilim insanlarının lisans, yüksek lisans ve doktora bursiyerlerinin yetiştirilmesine önemli oranda destek verecek olan proje, TÜBİTAK ile sözleşmesinin imzalanmasını takiben çalışmalara başlanacak" dedi.

Kaynak, AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir