• DOLAR 32.342
  • EURO 35.128
  • ALTIN 2238.842
  • ...
27 yıl hapiste kalan Ahmet Dede'nin serbest kalması sonrası Adem Özköse'ye soruşturma
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kamuoyunda Ahmet Dede olarak bilinen Ahmet Turan Kılıç'ın serbest bırakılmasını savunan aktivist Adem Özköse'ye soruşturma başlatıldı.

Kılıç 27 yılın ardından 31 Ocak'ta verilen kararla özgürlüğüne kavuşmuştu.

31 Ocak 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile, Ahmet Dede'nin cezasının kaldırılmasına karar verilmişti.

Adem Özköse'ye soruşturma
Özköse Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Ahmet Turan Kılıç sebebiyle hakkında soruşturma başlatıldığını belirtti.

Açıklamada Özköse şu ifadeleri kullandı:

"Arkadaşlar! Bir süre önce özgürlüğüne kavuşan Ahmet Dede nedeniyle Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkımda soruşturma başlatılmış. "Suçu ve suçluyu övme" ithamıyla başlatılan soruşturma nedeniyle bugün Emniyet Müdürlüğü'ne gidip ifade verdim.

Soruşturma bir şikayet olmamasına rağmen direk kamu adına açılmış. Soruşturmaya konu edilen paylaşımım ise Cumhurbaşkanımız tarafından imzalanan kararname üzerine yaptığım paylaşımdır. Bu paylaşımın neresinde suç ve suçlu övülüyor?

Bu soruşturma vesilesiyle Adalet Bakanlığı'na seslenmek istiyorum: Madem bu kadar basit bir mesele hakkında soruşturma açıyorsunuz. Ben size daha önemli bir mesele söyleyeyim. Sivas Davası'nı yeniden açın ve gerçek katillerle mağdurlar artık ortaya çıksın.

Son olarak şunu ifade etmek istiyorum: Son nefesime kadar Ahmet Dede'nin hak ve hukukunu savunacağım. Asıl haklarında soruşturma açılması gerekenler ise kurban olarak seçilen bu insanların hayatlarını çalanlardır."

Ahmet Turan Kılıç kimdir?
Sivas'ta 1934 yılında doğan Ahmet Dede, birçok farklı meslek icra ettikten sonra emekli olarak televizyon tamiriyle meşgul olmaya başladı.

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta yaşanan Madımak olaylarının ardından Ahmet Dede, 7 Temmuz gecesi evinden gözaltına alındı. Zorla gözaltına alındığı zaman 60 yaşındaydı. Ailesine "Madımak olaylarının ardından ihbar olduğu gerekçesiyle tutuklandığı" söylendi.

Ailesi, Ahmet Dede'nin olaylarla herhangi bir ilgisi olmadığı için bırakılmasını beklediklerini, ancak tutukluluk halinin devam ettiğini aktarıyordu.

Ahmet Dede'nin Madımak olaylarında herhangi bir dahlinin olmadığına dair 15 şahidi olmasına rağmen, tutulduğu cezaevinden serbest bırakılmadı.

Evinden gözaltına alındığı 7 Temmuz 1993 gecesinden, serbest bırakıldığı 31 Ocak 2020 tarihine kadar 27 sene hapiste tutuldu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir