• DOLAR 32.382
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2326.314
  • ...
Bir Başörtüsü Zulmü de İzmir`den
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Okul birincisi başörtülü Şükran Koca`ya, özel sektöre ait bir tesiste havuz başında düzenlenen törende, Okul Müdürü Sonay Arsal`ın talimatıyla "kamusal alan" olduğu gerekçesiyle diploması verilmedi.

Yerel bir gazetenin haberine göre olay şöyle gelişti: Torbalı Anadolu Lisesi birincisi Şükran Koca, başörtülü olduğu gerekçesiyle Auqapolis Tesisleri`nde düzenlenen mezuniyet gecesinde sahneye çıkıp diplomasını alamadı. Okul Müdürü Arsal kabul etmediği için diğer başörtülü öğrenciler Reyhan Altıparmak ve Büşra Şen`e de diploma verilmedi.

Aylardır hazırlanan öğrencilerin özgürce giyindiği mezuniyet gecesinde, Arsal`ın tavrı sıkıntıya yol açtı. Başarı kütüğüne isim çakma merasimine de katılamayan okul birincisi Koca, kep töreninde de arkadaşlarına eşlik edemedi. Dereceye girenler anons edilirken Koca`ya sıra geldiğinde, "Okul birincisi Şükran Koca, mazeretinden dolayı sahneye çıkamayacaktır." denildi. Koca, adı anons edildiği sırada tören alanında olduğu halde sahnede dört yıllık emeğinin karşılığı olan plaket ve diplomayı alamadı.

Şükran Koca`nın ağabeyi Ferdi Koca, kamusal alan dışında yapılan bir törende kızkardeşinin mağdur edildiğini vurgulayarak, "İstiyoruz ki dünyanın sayılı ülkeleri arasına girmeyi amaçlayan Türkiye`de inanç özgürlüğü, düşünce özgürlüğü olsun. Biz kardeşimizi her gün okula yollarken üzerine titriyoruz. Bu haksızlıktan dolayı dört yılın ürünü olan diplomasını ve plaketini sahneye çıkarak alamadı. Okul birincisi olarak kütüğe adını çakamadı." şeklinde konuştu.

Okul yönetiminin, ilk olarak Şükran Koca`nın yerine sahneye başka bir öğrenciyi çıkarma kararı aldığı, tepki olabileceği düşüncesiyle bundan vazgeçtiği de iddia edildi.

OKUL MÜDÜRÜ ARSAL: BAŞIMIZ AĞRISIN İSTEMEDİM

Yerel basındaki haberde konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Okul Müdürü Sonay Arsal ise mezuniyet gecesinden önce Şükran Koca`nın ailesiyle görüştüğünü, "Şükran okul birincisi, onu sahnede görmek istiyoruz fakat türbanlı şekilde olmaz." dediğini aktardı. Arsal, "Malum seçim öncesindeyiz. Bir tantana yaşansın, sıkıntı çıksın istemedim. Neticede bu bir okul etkinliği, başımız ağrısın istemedim." diye konuştu.

SORUŞTURMA AÇILDI

Başörtülü öğrencilerin özel bir yerde kamusal alan muamelesi görerek diplomalarını alamamasıyla ilgili olarak Torbalı Anadolu Lisesi Müdürü Sonay Arsal hakkında soruşturma açıldı. Bir açıklama yapanİzmirİl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Rağip Üye, konudan haberdar olduklarını, hem Torbalı Kaymakamlığı hem de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü`nün soruşturma başlattığını ifade etti.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir