• DOLAR 32.548
  • EURO 34.89
  • ALTIN 2436.705
  • ...
Covid-19 nedeniyle zor günler geçiren esnaf destek bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yeni tip Coronavirus (Covid-19 salgını tedbirlerinin artırılmasının ardından birçok sektör adeta durma noktasına gelirken, virüsün en çok etkilediği kesimlerin başında ise esnaf geliyor. Yaklaşık 2 aydır virüs nedeniyle satış yapamamaktan yakınan esnaf, çoğu zaman ise dükkanlarını siftahsız kapattığını ifade ediyor.

Salgından dolayı hafta sonları uygulanan sokağa çıkma yasaklarının da kendilerini olumsuz etkilediğini dile getiren esnaf, hafta içi ise satış olmadığı için birçok esnafın iş yapamadığı için kepenk açmadığını ve iş yerlerini açık tutan esnafın da satış yapamayınca iş yerlerini kapatmak zorunda kaldığına dikkat çekiyor.

 

Satışların ciddi anlamda düştüğünü ve bu durumun da kendilerini tedirgin ettiğini belirten esnaf, bu olumsuz gidişatın devam etmesi halinde ise esnafın işyerlerini kapatmak durumunda kalacağını dile getiriyor.

Her yıl yaşanan bayram alışverişi yoğunluğunun, bu yıl Coronavirus salgını ve 4 günlük sokağa çıkma yasağı nedeniyle sakin geçtiğini belirten esnaf, bu durumun birçok esnafı olumsuz etkilediğini ifade etti.

Ay sonunda ödeyecekleri kira, elektrik, su, doğal gaz ve maaş ödemelerine destek verilmesini isteyen esnaf, kendilerine en az 6 ay geri ödemesiz veya faizsiz kredi verilmesini talep etmelerine rağmen esnafın bankaların insafına terk edildiğini belirtiyor.

Hükümetin Covid-19 salgınından olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkârlar için özel paket hazırlanması gerektiğini dile getiren esnaf, verilen desteklerden özellikle küçük esnafın da faydalanmasını istiyor.

Coronavirus salgının ortaya çıkmasıyla müşteri bulamadıklarını ve satışların durma noktasına geldiğini belirten giyimci Ali Talaz, bu süreçte birçok küçük esnafın kepenk kapatmak zorunda kalacağını ifade etti.

Salgından sonra satışlarının yarı yarıya düştüğünü belirten Talaz, "Maalesef satışlarımız şu an stabil ve sakin bir şekilde gidiyor. Bundan dolayı 'Hakk'tan hayırlısı' diyoruz ve bekliyoruz. Onun dışında elimizden bir şey gelmiyor. Elimizden geldiği kadarıyla gelip dükkanımızı açıyoruz, rızkımızın peşinden koşuyoruz. Allah'ın izniyle bu günler de geçer. Ülkemize ve dünyamıza Rabbim sağlık ve şifa versin. Geçen yıllara göre yüzde 50-60 oranında işlerimizde bir düşüş var. Tabi ki daha güzel günler görelim, eski günlere kavuşalım istiyoruz. Devletimizden bize yardımcı olmalarını istiyoruz." dedi.

Ayakkabı satışı yapan esnaf Halil Korkmaz, küçük esnafa sahip çıkılmadığını belirterek, şunları söyledi:

Zaten esnaf zor durumdaydı. Ekonomik olarak darboğazda olan esnaf, Coronavirus ile daha zor ve sıkıntılı günler yaşamaya başladı. Coronavirus bu sıkıntılarımıza tuz-biber oldu. Küçük esnafın, büyük esnaflarla bir yarışa giremeyeceğini biliyoruz. Devletimiz tarafından AVM'lerin desteklendiğini, küçük esnafların da destekten yoksun bırakıldığını, bu konuda yapılan çalışmalarda küçük esnafın çok zor durumda olduğunu görüyoruz. Bayramdan önce arife gününden başlayan sokağa çıkma yasağı ve hafta sonları uygulanan sokağa çıkma yasağından dolayı küçük esnafın artık iflasın eşiğine geldiğini görüyoruz. Bu konuda devletin yaptığı yardımların hiçbir zaman küçük esnafı kapsamadığını, AVM ve diğer fabrika bölgelerine her zaman yardımda bulunduğunu, küçük esnafın bu yardımlardan yoksun bırakıldığını görüyoruz. Vergilerimizi ödeyemiyoruz. Tedbirler de sadece küçük esnafla sınırlı kalmamalıdır. Bu hastalığın Allah'tan gelen bir hastalık olduğunu kabul ediyoruz. Ama küçük esnafa sahip çıkılmalıdır. Esnafa verilen kredi faizsiz olmalıdır. Vergiler erteleniyor, ileri de nasıl ödeyeceğiz?

"Küçük esnafa sahip çıkılmıyor"

Esnafın kepenk kapatma duruma geldiğini belirten Fatih Akın ise, "Virüs esnafı çok kötü etkiledi. İşten yana kaygılarımız çok. İş durumu kötü ve ileriki zamanlarda daha da kötüye gideceğinden korkuyoruz. Esnaf şu an kepenk kapatma duruma geldi. Biz, daha çok genç kesime hitap ediyoruz. Ama gençler de sokağa çıkamıyor. Gençlerin sokağa çıkmaması bizi çok etkiledi. Şu anda ne yapacağımızı bilmiyoruz. Devletten yardım istiyoruz. Küçük esnafa yardım edilmesini istiyoruz. Büyük esnaf kendini kurtarıyor.  Ama küçük esnaf öyle değil. Sadece bayramda 50 bin TL'lik bir zararımız var." ifadelerini kullandı.

"Esnaf kepenk kapatma durumuna geldi"

Corunavirus Türkiye'de görüldükten hemen sonra sokağa çıkma yasağı uygulanmış olsaydı salgın sürecinin bu kadar uzamayacağını savunan Reşit Bozkurt ise, "Ödemelerimizi yapamıyoruz ve dükkan kiramızı ödeyemiyoruz. Elektrik ve su faturalarını ödeyemiyoruz. Bankalar bize krediyi faizli veriyor. Bu nasıl bir destek, anlayamadık. Bankalar esnafa destek olmuyor. Hafta sonları sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Esnaf işyerini kapatıyor. Ama pazartesi günleri sokağa çıkıldığı zaman caddelerde adım atılacak yer yok, yasağın bir anlamı kalmıyor. Halk, bari kendi haline bırakılsa panik olmaz. Esnaf olarak hepimiz büyük bir sıkıntıdayız. Kepenk kapatma durumuna geldik." şeklinde konuştu.

"Devletin esnafa destek olmasını bekliyoruz"

Geçen yıllara göre satışlarında yüzde 90 oranında düşüş olduğunu belirten Hasan Yıldırım ise, şöyle konuştu:

Pandemi süreci bizim için bayağı yorucu bir şekilde geçti. Esnafın satışlarını da bayağı etkiledi. Bayağı bir zorluk sürecinden geçiyoruz. Aylıklarımızı, çeklerimizi zor bir şekilde ödüyoruz. Bu süreç tüm esnafı olumsuz etkiledi. İnşallah bu musibetten hayırlısıyla kurtulmak istiyoruz. Devletin esnafa destek olmasını bekliyoruz. Özel bankalar faizsiz kredi vermiyor ve esnafa yardımcı olmuyor. Esnafın çoğu da devlet bankaları ile çalışmıyor, özel bankalarla çalışıyor. Bu şekilde hayatımızı sürdürmeye çalışıyoruz.

"Düğünler durduğundan dolayı işlerimiz çok zayıfladı"

Önümüzdeki günlerde düğün sezonu başlayacak olmasına rağmen Covid-19 salgını nedeniyle herhangi bir hareketliliğinin olmadığını belirten Arif Korkmaz, "Tabi ki esnafın yazın işleri daha hareketli oluyordu. Düğün sezonu başlıyordu. Vatandaşlar da kışa göre sokağa daha çok çıkıyordu. Fakat bu virüs ve korkudan dolayı, yasaklardan dolayı insanlar kalabalık ortamdan çekiniyorlar. Yaz ayında düğünler başlıyordu ve satışlarımız oluyordu. Düğünler de durduğundan işlerimiz çok zayıfladı." dedi. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir