• DOLAR 32.331
  • EURO 35.102
  • ALTIN 2295.726
  • ...
SON DAKİKA
"Defne Eylem Planı" sayesinde 2019 yılında 115 milyon liralık ekonomik katkı sağlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'nin odun dışı orman ürünlerinden ve tıbbi aromatik bitkilerinden olan defne, dış ticaretteki önemini korurken, 2016 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "Defne Eylem Planı" ile üretimi arttırılarak Akdeniz, Ege ve Karadeniz kıyı şeridinde yaşayan orman köylüleri için büyük bir kazanç kapısı oldu.

Tarım ve Orman Bakanlığının resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, söz konusu eylem planı ile bin dekarlık defne alanının, tohumundan faydalanmak üzere koruma altına alınacağı ve bu konuda 5 bin kişiye eğitim verilerek iç tüketimin arttırılmasına yönelik 13 tanıtım faaliyetinin gerçekleştirileceği belirtildi.

Defne Eylem Planı çerçevesinde sürdürülen çalışmalarda, 9 bin 610 dekarlık alanda rehabilitasyon çalışmasının tamamlandığı ve 122 kilometrelik yol yapıldığı ifade edildi.

Plan kapsamında, 810 dekarlık alanın defne tohumundan faydalanılmak üzere koruma altına alındığının hatırlatıldığı Bakanlık duyurusunda, bu süreçte 4 bin kişiye de eğitim verildiği belirtildi.

2005 yılında defne ihracat geliri yaklaşık 12 milyon dolar iken, hayata geçirilen eylem planıyla 2019 yılı ihracat geliri 40 milyon dolara yükseldi.

2005 yılında Orman Genel Müdürlüğü'nün 6 bin 436 ton olan defne üretimi, 2019 yılında 32 bin 600 tona yükseldi.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, toplayıcıların defne alanlarından aşırı ve bilinçsiz faydalanmaları sebebiyle verimli defne alanlarının tahrip olduğunu ve yaprak veriminin azaldığını söyledi.

Bakan Pakdemirli, "Faydalanılan alanlarda makinalı çalışma imkânlarının olmaması, defne alanlarından iç kısımlara ulaşımını sağlayacak yol şebekesinin de yetersizliği bu eylem planının hazırlanmasını zorunlu hale getirdi." diye belirtti.

Defnenin ekonomiye yaptığı katkıya vurgu yapan Pakdemirli, "Bu eylem planı ile orman köylümüze ek gelir kapıları açıyoruz. Bu çerçevede 2019 yılında üretimi gerçekleştirilen defnenin üretim aşamalarında yer alan orman köylülerine 115 milyon lira ekonomik katkı sağladık. Bugüne kadar birçok eylem planı hazırladık ve uyguluyoruz. Bu eylem planının da başarıyla hedefine ulaşacağından hiç şüphem yok. Bu tip uygulamalar kırsal kalkınmanın lokomotifi olacak." ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir