• DOLAR 32.319
  • EURO 35.135
  • ALTIN 2292.318
  • ...
Sudan'dan işgal rejimi iddialarına yalanlama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HARTUM 

Hartum Uluslararası Havalimanı yetkilisi Muhammed el-Mehdi Abdun,  yaptığı açıklamada, "Bugün hiçbir İsrail uçağı Hartum Uluslararası Havalimanına iniş yapmadı." dedi.

Abdun, "Havalimanında tarifeli ya da tarifesiz herhangi bir uçuşumuz yok." diye konuştu.

Sudan ordusu da işgal rejimine ait askeri uçağın havalimanına iniş yaptığına dair haberlerin asılsız olduğunu açıkladı.

İşgal rejimi medyasında "N84UP" tipi askeri uçağın bugün Hartum’a indiğine dair iddialar yer almıştı.

İşgal rejimine ait bir uçak, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın, 3 Şubat'ta Uganda'da işgal rejimi sözde başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya gelmesinden sonra 16 Şubat’ta ilk kez Sudan hava sahasını kullanmıştı.

İşgal rejimi gazetesi Yedioth Ahranoth'un şubat ayındaki haberinde işgal rejimine ait "M-ABGG" tipi jet uçağının, Kongo'nun başkentindeki Kinşasa Uluslararası Havalimanı'na uçtuğu belirtilmişti. Haberde hafta sonu da aynı uçağın Sudan hava sahasından geçerek işgal rejimindeki Ben Gurion Uluslararası Havalimanına geri döndüğü bildirilmişti.

Haberde Burhan'ın, Uganda'daki görüşme sırasında Netanyahu'ya, işgal rejiminin resmi hava yolu şirketi El Al dışındaki işgal rejimi uçaklarının, Sudan hava sahasından geçmesine izin vereceğini söylediği aktarılmıştı.

İşgal rejimi uçaklarının daha önce de Sudan hava sahasından geçtiği ancak bu uçakların işgal rejiminden havalanıp doğrudan bu hava sahasını kullanmadığı, Sudan'a geçmeden önce Amman ya da başka bir havalimanında bir süre beklediği anlatılan haberde, Sudan hava sahasının ilk defa kullanıldığına işaret edilmişti.

Burhan-Netanyahu görüşmesi tartışmalara neden olmuştu

Orgeneral Burhan, 3 Ocak'ta Netanyahu ile Uganda'da bir araya gelmiş, işgal rejimi başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, görüşmenin Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni'nin davetiyle gerçekleştiği duyurulmuştu.

Netanyahu da Twitter'dan, "İki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirecek iş birliğini başlatma konusunda fikir birliğine vardık." paylaşımında bulunmuştu.

İşgal rejimi, 1967'de Filistin topraklarının işgaline tepki olarak ilişkilerini kesen Afrika ve Körfez ülkeleriyle arasını yeniden düzeltmek istiyor.

Sudan'ın başkenti Hartum, 1967'deki Arap-işgal rejimi savaşının ardından düzenlenen ve "İsrail ile barışa hayır, işgal rejiminin devlet olarak tanınmasına hayır ve İsrail ile müzakerelere hayır" içerikli genelgeyle sonuçlanan Arap Zirvesi nedeniyle "3 'hayır'ın başkenti" olarak da biliniyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir