• DOLAR 32.367
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2325.233
  • ...
Bayram onlar için hüzünlü ve buruk geçiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip Coronavirus (Covid-19) ile mücadelede salgını önlemek için hayata geçirilen kurallar ve bazı kısıtlamalar nedeniyle vatandaşlar, alıştıkları birçok şeyden Ramazan ayında olduğu gibi bayramda da mahrum kaldı.

Gündelik hayatı yeniden şekillendiren pandemi salgını, asırlardır süregelen bayram geleneklerini de sekteye uğrattı.

Hayatın her alanında yeni alışkanlıklara neden olan Covid-19 salgını nedeniyle Ramazan Bayramı, bu sene buruk bir sevinçle idrak ediliyor.

İnsanların sosyal hayatlarında büyük değişikliklere sebep olan Coronavirus salgını nedeniyle "Nerede o eski bayramlar" sözü bu bayram herkes tarafından daha çok dillendiriliyor.

Covid-19 salgını bayram namazı ve kutlamaları başta olmak üzere asırlardır uygulanan aile büyüklerini ziyaret etme, el öpme, misafir karşılama ve ikramda bulunma, bayramlık kıyafet giyinme, çocuklara şeker ve harçlık verme gibi birçok gelenek, bu Ramazan Bayramı'nda uygulanamadı ve bayramın birçok güzelliği de yaşanamadı.

Maalesef bayramda yaşlılar Covid-19 salgını ve sokağa çıkma yasağı nedeniyle çocuk ve torunları gelemeyince evde yalnız kaldı.

Gaziantep'te yalnız yaşayan 6 çocuk, 20 torun sahibi 70 yaşındaki Emine Ağsu da birçok yaşlı gibi bu bayram Covid-19 tedbirleri nedeniyle çocuk ve torunlarını görememenin üzüntüsünü yaşadı.

Salgın sebebiyle uzun bir süredir kimse ile görüşmeyen Ağsu, görüntülü konuştuğu çocuk ve torunlarıyla bayramlaşma esnasında hasret giderdi ve duygu dolu anlar yaşadı.

Daha önceki bayramlarda evinin adeta şenlik yerine döndüğünü ifade eden Ağsu, bu bayramda ise çocuk ve torunlarının ziyaretine gelemediğinden dolayı odalarının sessiz kalmasının burukluğunu yaşadığını belirtti. Salgının bir an önce bitmesini ve tekrar daha önce yaşadıkları güzel bayramlara kavuşmayı temenni etti.

'"Bu Ramazan ayında ve bayramında her şeyden mahrum kaldık'"

Covid-19 salgını nedeniyle buruk geçen Ramazan ayı gibi bayramında buruk geçtiğini belirten Ağsu, "Bu Ramazan ne teravih namazına gidebildik ne de camide mukabelemizi yapabildik. Bu yıl Ramazan ayı olduğunu hiç anlamadık. Bugün de Ramazan Bayramı ama ne çocuklarımızı ve torunlarımızı görebildik ne de bayramlaşabildik. Bu Ramazan ayında ve bayramında her şeyden mahrum kaldık. Corunavirus'ten dolayı ne Ramazan ayının ne de bayramın tadını alamadık." dedi.

"Eski günleri ve bayramları arar olduk"

65 yaş üstüne getirilen sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle yaklaşık 2 aydır evde yalnız kaldığını ifade eden Ağsu, bu süreçte çocuklarını ve torunlarını göremediğini belirterek, şunları söyledi:

Bu bayram çocukların ve torunların yollarını gözledik ama hastalıktan dolayı gelemediler. Bu bayram tek başıma evde kaldım. Bu sene bayram bizim için çok zor oldu. Eski günleri, bayramları arar olduk. İnşallah tekrar eski bayramlara döneriz. Her sene bayramda çocuklarım ve torunlarım gelirdi, birlikte sofraya otururduk, bayramlaşırdık, evimiz şenlenirdi. Ama bu bayramda ise bu güzelliklerin hiçbirini yaşayamadık. Bayram olduğunu dahi bilemedik. Yani bu bayramdan bir şey anlamadık. Bu bayram tek başıma yalnız kaldım. Bu bayram benim için çok zor oldu. Çocuk ve torunlarım, bayramıma gelmediklerinden dolayı onları özledim.

"Eski bayramları özledik, nerede o eski bayramlar"

Çocukları ve torunları ile telefon üzerinden bayramlaşabildiğini anlatan Ağsu, '"Bu bayram ne torunları ne de çocukları görebildik. İlk defa böyle bir bayram yaşadım. Rabbim bir daha bizlere böyle hüzünlü bayramları göstermesin. Geçtiğimiz yıllarda Ramazan ayını güzel bir şekilde karşılardık, orucumuzu tutardık. Camiye teravih namazına ve mukabeleye giderdik. Ramazan ayımız güzel geçerdi. Bayramda da evimiz çocuklar ve torunlarla şenlenirdi. Hep birlikte aynı sofraya otururduk. Ama bu bayram da bu güzelliklerin hepsinden mahrum kaldık. Eski bayramları özledik. Nerede o eski bayramlar. Ama inşallah hastalık geçtikten sonra görüşürüz. Yine o eski bayramları yaşarız.'" ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir