• DOLAR 32.455
  • EURO 34.85
  • ALTIN 2478.182
  • ...
Covid-19 nedeniyle bayram sevinci evlerde yaşanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Çin'in Wuhan kentinde başlayan ve dünyaya yayılan Covid-19 salgını insanların sosyal hayatlarında büyük değişikliğe sebep oldu. Salgını önlemek için hayata geçirilen kurallar, alınan tedbirler nedeniyle insanlar alıştıkları birçok şeyden mahrum kalmaya başladı.

"Başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemden kurtuluş" olan Ramazan ayını Covid-19 salgınının gölgesinde geçiren Müslümanlar, bayrama da eski alışkanlıklarından uzak girdi. Hayatın her alanında yeni alışkanlıklara neden olan Covid-19 salgını nedeniyle Ramazan Bayramı bu sene buruk bir sevinçle idrak ediliyor.

 

Dünya genelindeki birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de Ramazan Bayramı Coronavirus tedbirleri gölgesinde karşılandı. Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında, Türkiye'nin 81 ilinde Ramazan Bayramı boyunca uygulanacak sokağa çıkma yasağı nedeniyle halk, bu yıl bayramı buruk bir sevinçle karşıladı.

Sokağa çıkma yasağı nedeniyle bayram namazının camilerde kılınamadığı ve aile büyüklerinin ellerinin öpüldüğü, gönüllerinin hoş edildiği bayram ziyaretlerinin gerçekleştirilemediği bir bayramın yaşandığı Gaziantep'te halk, evlerinde ailece kıldıkları bayram namazının ardından bayramlaştılar.

Şeker için komşularının ya da hiç tanımadıklarının kapısını çalan çocuklar da bu yıl eski sevinçlerinden uzak bir bayram geçirdiği kentte, arife gününden itibaren başlayan sessizlik bayram günü de devam ediyor.

Bayramlarda sürekli dillendirilen "Nerede o eski bayramlar?" sorusunun bu bayram daha da bir anlam kazandığı, sessiz geçen bayram vatandaşları derinden üzdü. Bayramın burukluğunu ise en çok çocuklar ve yaşlılar yaşadı.

Bu yıl ki Ramazan Bayramı önceki yıllardan çok farklı idrak edilirken, her bayramda sokakların cıvıl cıvıl olup çocuklarla dolup taştığı kentte, bu yıl uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle sokaklar bomboş kaldı.

İftar sofralarının sadece evlerde kurulduğu, ibadetlerin ise genel olarak bireysel olarak yapıldığı on bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayının ardından her şeye rağmen bayram sevincini yaşamaya çalışan vatandaşlar, evlerinde bayramı aile fertleriyle idrak etmeye çalışıyor.

Sokağa çıkma yasağı nedeniyle çocuklar da ilk defa bir bayramı sokak yerine evlerinde geçiriyor. Her bayram olduğu gibi bu bayramda da sabahın erken saatlerinden itibaren uyanan çocuklar, evde de olsa bayramı yaşamaya çalışıyor.

Günler öncesinden aldıkları bayramlıklarını giyen çocuklar, zorunlu olarak evde geçirdikleri Ramazan Bayramı'nı büyük bir sevinçle geçirirken, aileleriyle bayramlaşıp bayram harçlıklarını ve şekerlerini de alan çocuklar, dört gözle yeniden koşup oynadıkları sokaklara kavuşacakları günü bekliyor.

Çekirdek ailelerde bayramın burukluğu daha çok hissedilirken, geniş ailelerde gidilemeyen ziyaretlerin ve gelemeyen misafirlerin dışında değişen bir durum olmadığından, bayram coşku ve sevinç ile idrak ediliyor.

Geniş aileye sahip ailelerden biri olan Yeğin ailesi, bayramın mutluluğunu ailece yaşıyor. 4 erkek kardeş, anne ve babaları ile 4 katlı evde birlikte yaşadıkları için önceki bayramlara göre buruk da olsa bayramı coşku ve sevinç içinde geçiriyor.

"Bu bayram sadece kızımla bayramlaşamadım"

Yasaktan dolayı bu bayramın diğer bayramlara göre buruk geçtiğini belirten Emine Yeğin, çocukları ile birlikte aynı evde yaşadığından dolayı bayramı da birlikte idrak ettiklerini ifade ederek, "Çocuklarımla birlikte aynı evde oturuyoruz. İnşallah bayramı güzel bir şekilde çocuklarımla birlikte geçireceğiz. Çocuklarım, torunlarım ve gelinlerim bayramımızı kutladılar. Allah hepsinden razı olsun. Rabbim inşallah hepimizi güzel ve daha nice bayramlara ulaştırsın. Rabbim tüm Müslümanların da bayramını mübarek eylesin. Bu bayram sadece kızımla bayramlaşamadım. İki aydan beri yasak olduğundan dolayı evden çıkamıyorum, kızımın yanına gidemiyorum. Çocuklarım, torunlarım ve tüm Müslümanlar bu bayramı inşallah güzel bir şekilde geçirirler. Allah bu salgın hastalığı bir an önce Müslümanların üzerinden kaldırsın." dedi.

"Bu bayram biraz daha buruk geçiyor"

Bu yıl bayramın çok farklı olduğunu belirten İbrahim Yeğin de tüm İslam aleminin Ramazan Bayramı'nı kutlayarak, "Öncelikle Allah-u Teala tüm İslam aleminin tutmuş olduğu oruçlarını kabul eylesin. Bu yıl Covid-19 salgını dolayısıyla planlarımız tersine döndü. Bugün bayramı yaşıyoruz ama sokağa çıkamıyoruz. Ama biz dört aile bir evde kaldığımızdan dolayı anne ve babamızın ziyaretine geldik, bayramlarını kutladık. Rabbim en kısa zamanda bu salgın hastalıktan bizi kurtarır inşallah. Daha önce hiçbir bayramı bu şekilde yaşamamıştık. Rabbim bir daha böyle günleri yaşatmasın. Bu bayram akrabalarımıza gidemiyoruz, bundan dolayı bayram biraz daha buruk geçiyor." ifadelerini kullandı.

"Bu bayram sıla-i rahimin önemini daha iyi anladık"

Ramazan Bayramının, bu sene buruk bir sevinçle idrak edildiğini belirten Mustafa Yeğin ise, şunları dile getirdi:

Bu bayram içimizde büyük bir burukluk var. İnsan, bazı şeylerin kıymetini kaybettiği zaman anlıyor. Kur'an-ı Kerim ve hadislerde sıla-i rahimin önemine vurgu yapılıyor. Toplum olarak sıla-i rahimi pek önemsemiyorduk. Belki de bunun acısını yaşıyoruz. Bu bayram sıla-i rahimin önemini daha iyi anladık. Rabbim bir an önce bu illeti üzerimizden kaldırır inşallah. Bu bela ve musibetlerden de ders almayı nasip eylesin. Tüm Müslümanların Ramazan Bayramı mübarek olsun. Geniş bir aileyiz, hepimiz aynı bina içerisinde oturuyoruz. Anne ve babamızın bayramını kutladık, hayır dualarını aldık.

"Sokağa çıkma yasağı ve hastalık olmasaydı, akrabalarımın yanına giderdim"

Bu bayram akrabalarını ziyaret edemediği için üzüldüğünü belirten Sümeyye Yeğin de "Bu bayram çok zor geçiyor. Hiçbir yere gidemiyoruz. Hep evde kaldık. Zaten okul kapandığından beri de evdeyiz. Bu bayram buruk geçiyor. Allah herkese yardım etsin. İnşallah bu Coronavirus salgını da geçer, tekrar birbirimize kavuşuruz. Sokağa çıkma yasağı veya hastalık olmasaydı, akrabalarımın yanına giderdim. Ellerini öper, bayramlarını kutlardım. Arkadaşlarımla birlikte para ve şeker toplardım." diye konuştu.

"İlk defa böyle bir bayram yaşıyoruz"

Daha önceki bayramlarda köye gittiklerini ve akrabalarını ziyaret ettiklerini belirten Ekrem Yeğin ise, şöyle konuştu:

"Bu bayramda Coronavirus var diye sokağa çıkamıyoruz. Akrabalarımızı ziyaret edemiyoruz. Amcalarımla aynı binada oturuyoruz. Dedemin, nenemin ve amcalarımın bayramını kutladık. Bu bayram önceki bayramlar gibi güzel geçmeyecek. İlk defa böyle bir bayram yaşıyoruz. Önceki bayramlar çok güzel geçiyordu. Arkadaşlarımla birlikte şeker toplamaya gidiyorduk. Bayram harçlığı alıyorduk. Ama bu bayram hiçbirini yapamadık." şeklinde konuştu.

"Bu bayram sadece ailemizle bayramlaşabildik"

Abdullah Yeğin de "Covid-19 salgını var. Bu bayram önceki bayramlar gibi olmayacak. Bu bayram sadece ailemizle bayramlaşabildik. Allah tüm Müslümanların bayramını mübarek eylesin. Daha önceki bayramlarda akrabaları ziyaret ediyorduk. Ama bu bayramda akrabalarımıza gidemiyoruz. Sokağa çıkma yasağı da var. Bu bayramı bu şekilde geçirdiğimizden dolayı üzüldüm." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir