• DOLAR 32.569
  • EURO 34.713
  • ALTIN 2412.677
  • ...
Bitlis İl Müftüsü Geylani: “Çocuklarımızı İslam ahlakıyla yetiştirelim”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

“Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun. O ateşin başında gayet katı, çetin, Allah’ın kendilerine verdiği emirlere karşı gelmeyen ve kendilerine emredilen şeyi yapan melekler vardır.” ayetini hatırlatan Geylani, her doğan çocuğun İslam fıtratı üzerine doğduğunu söyledi.

 

Geylani, anne ve babaların çocuklarına Allah’ın emirlerini hatırlatıp, emirlerini yerine getirtmeyi ve Allah’ın haram kıldığı şeyleri onlara hatırlatıp, haram kıldığı şeylerden de uzak durmaları için uyarması gerektiğini vurguladı.

“Her doğan çocuk İslam fıtratı üzerine doğar”

Geylani, “Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesselem), ‘Her doğan çocuk İslam fıtratı üzerine doğar. Daha sonra onun anne babası onu Yahudileştirir, Hristiyanlaştırır, Mecusileştirir.’ buyuruyor. Yani her doğan çocuk dünya gelirken, masum olarak, bembeyaz bir mermer gibi günahsız dünya gelir. Hiçbir çocuk dünyaya gelirken, hırsız olarak, katil olarak, yalancı olarak, başkasının malını gasp ederek gelmez. Tertemiz olarak anne babaya emanettir. Anne babalar neyi gösterirse neyi öğretirse onu alır. Çocukları takip ettiğimiz zaman bunu görüyoruz.” dedi.

“Çocuklar anne babalarının davranışlarından etkilenirler”

Çocuklar, anne ve babalarını örnek aldığını dile getiren Geylani, şunları söyledi:

“Çocuk 3-5 yaşına geldiği zaman yavaş yavaş beni kim yarattı? Ben nereden geldim? Bu gibi sorduğu sorulardan çocuğun masumiyetini görebiliyoruz. Çocuk 2 yıl kundaktadır ve hiçbir şey bilmez. Biz neyi konuşursak onu alır kaydeder. Biz nasıl hareket yaparsak onu alır. Bizi namaz kılarak gördüğü zaman o da seccadeyi serer aynısını yapar. Abdest aldığımızı gördüğünde o da abdest almaya çalışır. Dolayısıyla mübarek Ramazan ayının içerisindeyiz. Peygamber Efendimiz, ‘Evlerinizi namaz kılmakla, Kur’an okumakla nurlandırınız.” çocuk evde anne babanın namaz kıldığını, Kur’an okuduğunu görürse o da Kur’an-ı alıp okumaya başlar. Kur’an’a karşı saygılı olur. Neticede helal nedir? Haram nedir? Anne babası helal ve harama nasıl dikkat etiğini görür, çocukta bir ruh oluşur. İslam’ın güzelliği en güzel şekilde meydana gelir. Peygamber Efendimiz, ‘İkram ve ihsan ile evlatlarınıza muamelede bulununuz. Terbiyelerini iyi verin, çünkü o evlatlar Allah’ın size bir hediyesidir.’ buyurmaktadır. Onların edep ve ahlakını en güzel şekilde vermeye çalışacağız.”

“Küçük yaşlarda çocuklarımıza ibadet bilincini aşılayalım”

Küçük yaşlardan itibaren çocuklara ibadet bilincinin aşılanması gerektiğinin altını çizen Geylani, İslam’ın güzelliklerinin onlara anlatılması gerektiğini ifade etti.

Geylani, “Peygamber Efendimiz, ‘Çocuklarınız 7 yaşına geldiği zaman ona namaz kılmayı öğrettin, onu namaza başlatın, İslam’ın emrini olduğunu ona hatırlatın, 10 yaşına gelirde namaz kılmazsa hafifçe uyarın, mutlaka namaz kılmasını sağlayın.’ Buyurmaktadır. O çocukları sahura kaldıralım. İftar sofrasının başında beklediğimiz zaman İslam’ın güzelliklerinin onlara anlatalım. Oruç tutabiliyorlarsa güçleri yetebiliyorsa 7 yaşından sonra onlara zaman zaman oruç tutturalım. Hatta niyet etsinler güçleri ne zamana kadar yetiyorsa tutsunlar. Oruç tutmayı onlara alıştıralım. Akşam evde teravih namazlarımızı cemaatle kılıyoruz. Çocuklarda bizimle birlikte kılsın. Çocuklarımıza Kur’an eğitimini verelim. Diyanetin hazırladığı güzel programlar var. Bu programları çocuklarımıza izletelim.” diye tavsiyelerde bulundu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir