• DOLAR 32.32
  • EURO 35.128
  • ALTIN 2296.718
  • ...
Pentagon: Venezuela'yı işgal etme girişimiyle bir ilgimiz yok
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Amerika Birleşik Devletleri Güney Komutanlığından Amiral Craig Foller, Uluslararası Florida Üniversitesi tarafından düzenlenen bir video konferansta soruları yanıtladı.

Foller, ülkesinin geçtiğimiz gün Venezuela'daki darbe girişimiyle ilgisinin olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine, "ABD hükümetinin bu olayla hiçbir ilgisi yok. Amerika Birleşik Devletleri ve diğer 67 eyalet, Venezuela'da demokratik bir geçişin mutlak ihtiyaç olduğu görüşünde birleşti. Venezuela'ya ilişkin konumumuz değişmedi. Bu konumumuz da ekonomik ve diplomatik baskı kullanarak demokratik bir geçişi sağlamaktır." görüşünü savundu.

 

Emperyalist ABD'nin Latin Amerika'daki son hedefi: Venezuela

 

Ne olmuştu?

3 Mayıs'ta Venezüella hükümeti, çoğunluğu Kolombiyalı olmak üzere sürat teknelerinde Venezüella'ya ulaşmaya çalışan paralı askerler grubunu gözaltına aldığını duyurdu.

Grubun 50 civarında olduğu bildirildi. Olayda Venezüella güçlerinin grubu pusuya düşürmesiyle en az sekiz darbeci öldürüldü.

Hükümete göre amaç, Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro'yu öldürmek ve Karakas'ta bir darbeyi ateşlemekti.

Florida merkezli bir güvenlik şirketi, Juan Guaido liderliğindeki Venezuela muhalefetiyle koordine edilen operasyonun sorumluluğunu üstlendi.

Ancak Maduro, darbe girişiminin ABD tarafından düzenlediğini ve özellikle Donald Trump'ın bu olayı en başından beri bildiğini söylüyor.

Venezüella güvenlik güçlerinin ülkeye girerken yakaladığı ABD'lilerden, Luke Alexander Denman'ın, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu kaçırmak üzere ülkeye geldiği belirtilmişti. Maduro, ülkeye girerken yakalanan ABD'li Denman'ın sorgu sırasında kaydedilen videosunu Twitter hesabından paylaşmıştı.

Denman, Venezüella'da yapılacak eylemlerin SilverCorp CEO'su Jordan Goudreau tarafından planlandığını söylediği videoda, Kolombiya'da bir grup Venezüellalıyı eğitip ardından eylem için Venezüella'ya gideceklerini belirtmişti.

Goudreau'nun operasyon karşılığında 50 bin ila 100 bin dolar ödeyeceğini söyleyen Denman, videoda Venezüella'ya gelme amaçlarına ilişkin, "Jordan'dan (Goudreau) aldığım tek talimat, Maduro'yu uçağa kadar güvenli bir şekilde götürebilmemiz için havaalanının kontrolünü ele geçirmemdi." ifadelerini kullanmıştı.

Darbecilerden biri Trump'ın eski güvenlik biriminden

SilverCorp ile Venezüella'da kendini geçici Devlet Başkanı ilan eden Juan Guaido arasında yapılan anlaşmayı gösteren Denman, videoda Goudreau'nun ABD Başkanı Donald Trump için çalıştığını, eylem için silah ve teçhizatların da kendilerine SilverCorp tarafından verildiğini belirtmişti.

 

Yakalananlar arasında Airan Berry isimli ABD vatandaşı ise daha önce ABD Başkanı Donald Trump'ın güvenlik biriminde çalıştığı ortaya çıkmıştı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir