• DOLAR 32.552
  • EURO 35.05
  • ALTIN 2427.63
  • ...
Şehzade Demir, kayyum atamalarına ilişkin HÜDA PAR'ın duruşunu hatırlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HDP'li Iğdır Belediye Başkanı Yaşar Akkuş, Siirt Belediye Başkanı Berivan Helen Işık, Baykan Belediye Başkanı Ramazan Sarsılmaz ve Kurtalan Belediye Başkanı Baran Akgül İçişleri Bakanlığı'nca görevlerinden alındı.

HDP'li Belediye başkanlarının görevden alınarak yerine kayyum görevlendirmelerini Twitter hesabından değerlendiren HÜDA PAR Genel Sekreteri Şehzade Demir, "Partimizin belediyelere kayyum atanması uygulamasına bakışı nettir. Lafı eğip bükmeden konuşan bir partiyiz." açıklamasında bulundu.

Demir, sosyal medya hesabından kayyum atamalarına dair HÜDA PAR'ın duruşunu gösteren 19 Ağustos 2019 tarihli gündem değerlendirmesinin yer aldığı linki de paylaştı.

Bilindiği üzere 19 Ağustos 2019 tarihinde HDP'li Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye başkanları görevden alınarak yerlerine o illerin valileri kayyum olarak atanmış ve HÜDA PAR konuya ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.

HÜDA PAR'ın kayyum atamalarına dair 19 Ağustos 2019 tarihli değerlendirmesi

HÜDA PAR tarafından yapılan değerlendirmede, "Merkezi idarenin yerel yönetimler üzerindeki vesayetinin kaldırılması veya en azından zayıflatılması beklenirken 2016 yılında 5395 sayılı Belediye Kanunu'nda yapılan değişiklik ile mevcut vesayet güçlendirilmiştir. Seçilmiş olmak hiç kimseye suç işleme imtiyazı vermez ancak suç işlediği iddiasıyla görevinden uzaklaştırılmış seçilmiş bir kişinin yerine bakanlık veya valilik tarafından geçici de olsa atama yapılması 2016 yılında yapılan değişiklik ile 'kanuni' hale getirilmiş ise de 'hukuki' değildir." denilmişti.

Değerlendirmenin devamında, "Hukuka aykırı uygulamalarla çözüm aramak doğru değildir. Ancak olağanüstü durumlarda istisnai olarak başvurulabilecek bir uygulama olması gereken kayyum atama usulünun olağan dönemlerde de uygulanması hukuka ve siyaset kurumuna olan güveni daha da zedeleyecektir." diyen HÜDA PAR, duruşunu net ifadelerle belirtmişti. (İLKHA)

 

 







Bu haberler de ilginizi çekebilir