• DOLAR 32.556
  • EURO 34.904
  • ALTIN 2421.381
  • ...
Sağlam'dan Afganistan'daki saldırılar ve BM'nin aşırı yoksulluk raporu değerlendirmesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Afganistan'da sivillere yönelik saldırıları lanetleyen HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, "2001'den bu yana var olan kaos, ülkenin istikrara kavuşması için öncelikli olarak iç barışın sağlanması ve silahlı faaliyetlerin sonlanmasının zaruri olduğunu ortaya koymaktadır." dedi.

BM'nin aşırı yoksulluk raporuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sağlam, Afrika ülkelerine tıbbi yardım desteklerinin sağlanması çağrısında bulunarak, ekonomik buhrana karşı başlatılan küresel destek paketlerinin de genişletilmesi gerektiğini belirtti.

Afganistan'da sivillere yönelik saldırılar

Afganistan'da sivillere yönelik saldırıları değerlendiren Sağlam, "Afganistan'da doğum hastanesi,  cenaze töreni ve camiden çıkan sivillere yönelik çeşitli saldırılarda aralarında hamile kadın ve çocukların da olduğu onlarca sivil katledilmiştir. ABD'nin işgalinden bu yana NATO güçlerinin saldırıları ve iç savaş ile mücadele eden ülkede yakın zamanda yabancı askerilerin tahliyesi üzerinde uzlaşma sağlanmış ve anlaşma şartlarının uygulanmasına yönelik adımlar atılmaya başlanmıştı. Ancak sivilleri hedef alan son saldırılarla süreç sabote edilmeye çalışılmaktadır. Müslüman ülkelerde kan dökmeyi gelenek haline getiren ABD, iş birlikçilerinin provokatif eylemleriyle çekilme sürecini yavaşlatmayı hedeflemektedir." ifadelerini kulandı.

"Mübarek Ramazan ayında sivilleri hedef alan bu saldırıları lanetliyoruz"

Başta Afganistan olmak üzere sivilleri hedef alan saldırıları lanetleyen Sağlam, "2001'den bu yana var olan kaos, ülkenin istikrara kavuşması için öncelikli olarak iç barışın sağlanması ve silahlı faaliyetlerin sonlanmasının zaruri olduğunu ortaya koymaktadır. Afganistan başta olmak üzere İslam ülkelerindeki işgal ve istikrarsızlıkların temel sebebi ihtilaflarla gelen bölünmüşlüktür. Mübarek Ramazan ayında sivilleri hedef alan bu saldırıları lanetliyor, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyoruz." diye kaydetti.

BM'den aşırı yoksulluk uyarısı

Covid-19 salgını nedeniyle milyonlarca kişinin aşırı yoksullukla karşı karşıya kaldığını söyleyen Sağlam, "BM, yayınladığı son raporunda Covid-19 salgınının bu yıl dünyada 34.3 milyon kişinin aşırı yoksulluk sınırının altına düşmesine neden olacağını duyurdu. Raporda yoksulluk oranında görülecek olan bu artışın yüzde 56'sının Afrika ülkelerinde gerçekleşeceği ifade edildi. Küresel gelir adaletsizliğinin yoksulluk ve açlığa mahkûm ettiği Afrika ülkelerindeki imkânsızlıklar nedeniyle sağlık sektörü çökmüş, çeşitli salgın hastalıklarla binlerce kişi yaşamını yitirmiştir. Yeni Covid-19 salgını yetersiz ekonomik kaynaklarla mücadele eden Afrika ülkelerini daha büyük bir krize sürüklemektedir. Salgının Afrika ülkelerinde ekonomik buhranın yanı sıra toplumsal çatışmalar doğurabilecek sosyal etkilerinin olabileceği ihtimali korkutucudur." şeklinde konuştu.

"Ekonomik buhrana karşı başlatılan küresel destek paketleri genişletilmeli"

Afrika ülkelerine tıbbi yardım desteğinin sağlanması çağrısında bulunan Sağlam, "Pandeminin olumsuzluklarının önüne geçebilmek için bu ülkelere gerekli tıbbi destek sağlanmalı ve salgın kontrol altına alınmalıdır. Aynı zamanda ekonomik buhrana karşı başlatılan küresel destek paketlerinin genişletilmesi ve kaynaklarının kullanımının denetlenmesi sağlanmalıdır. Aksi takdirde salgın sürecinin, başta Afrika ülkeleri olmak üzere yetersiz imkân ve kaynaklarla hastalıkla mücadele etmeye çalışan ülkeler için sarsıcı sonuçları olacaktır." diye uyarıda bulundu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir