• DOLAR 32.586
  • EURO 35.007
  • ALTIN 2427.824
  • ...
Kâğıt Para Üzerinden Zekât Verilir mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kâğıt Para Üzerinden Zekât Verilir mi?

Kâğıt para sistemine geçilmeden önce altın ve gümüş asırlarca para birimi olarak kullanıldı. Sonrasında ise bu iki değerin yerini ülkeden ülkeye şekil ve biçim bakımından değişiklik arz eden kâğıt paralar aldı.

Kâğıt paraların ticaret borsasında gittikçe yayılmasıyla birlikte İslam âlimleri; altın ve gümüş dışında kullanılan banknotların alışverişlerde geçerli olabileceği hususunda görüş beyan ettiler. Bununla birlikte her ne kadar bazı âlimlerin altın ve gümüş dışındaki madenlerin ve kâğıtların para olarak geçerli sayılmayacağı görüşü bulunsa da içerisinde bulunduğumuz bu asırda böyle bir görüşün geçerliliği oldukça zor bir durumdur. Zira İslam dini her ne kadar ticarette esas olarak yüzyıllarca devam eden bu iki değerli madeni esas almışsa da bunun dışındaki para birimlerinin kullanılmasını haram kılan her hangi bir nass bulunmamaktadır.

Dolayısıyla altın ve gümüşün yerini tutan kâğıt paraların zekâtı, asılları gibi vaciptir. Altının nisabına ulaştığı takdirde 40/1 oranında zekâtının çıkarılması gerekir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir