• DOLAR 32.579
  • EURO 34.889
  • ALTIN 2438.203
  • ...
BU NORMALLEŞMEDE BİR SORUN VAR!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

YUSUF CAN – HABER YORUM

Kısa bir süre içinde yaklaşık 190 ülkede sokağa çıkma yasakları, eğitimin on line verilmesi, iş alanlarının kapatılması ve yüz milyonlarca emekçinin ücretsiz izne çıkarılması, milyonlarcasının işsiz kalmasıyla yüz yüze kalındı…

Uygulanan “Karantina tedbirleri” yüzünden başta ABD ve Avrupa ülkelerinde bir anda yüz binlerce insan “İşsizler ordusuna” katıldı (Mesela bu süreçte ABD’de 34 milyon insan işsiz kaldı), on binlerce insan kendini sokakta buldu.

ABD ve AB ülkeleri trilyonlarca dolar “Destek paketleri” açıkladılar.

Neredeyse her ülkede “İlk vakalar” açıklandığı gibi halkta bir panik başlamış, devlet idarecileri de “Yönetimsel panik ile” karantina, ev’de kalma, sokağa çıkma yasağı…" gibi kararlar almışlardı.

İnsanlar bu sert kararlara anlayış göstererek uydular.

Tüm bu kararlar ortada birkaç teyyid edilmiş vaka olduğu için alındı.

Mesela Türkiye’de ilk vaka açıklandığı gün (11 Mart) “Türkiye’ye gelmez” denilen Koronavirüs tesirini göstermiş ve halkta panik başlamış, kolonya ve dezenfektan gibi ürünlere hücum olmuştu.

Bundan sonra iki aya yakındır vatandaşın evden çıkmaması için reklamlar yapılıyor, sokağa çıkma yasakları konuluyor…

Yani daha işin başında (haklı olarak) bu kadar tedbir alınırken şimdi vaka sayıları yüz binleri bulmuşken (Hatta dünya genelinde vaka sayıları 4 milyon 400 bini aşmışken) “Normalleşme” hamlelerinin başlaması biraz ilginç değil mi?

Tüm dünyada “HEP BİRLİKTE” başlayan sıkı tedbirlerden iki ay sonra (Vaka sayıları 4 milyonu aşmışken) yine “HEP BİRLİKTE” “NORMALLEŞME” kararları alınmaya başlandı.

Vaka ve ölüm oranlarının oldukça yüksek olduğu Avrupa ülkelerinin ard arda “ Normalleşme” adımları atmaları çok da normal görünmüyor.

Türkiye de 4 aşamalı normalleşme kararı aldı.

Ancak Prof. Dr. Mehmet Ceyhan; “Her vaka başına toplam 9 bilinmeyen enfekte kişi bulunduğunu belirterek, buna göre Türkiye'de en az 400 bin Kovid-19'lu olduğunu söyledi. Bu kişilerin 10'da 9'unun da virüs taşıdığından haberdar olmadığının altını çizerek "Riskin çok büyük" olduğunu belirtti.

Vaka sayıları 10-15 iken alınan onca tedbir, vaka sayıları yüz binleri bulunca nasıl oluyor da “NORMALLEŞME” başlıyor…

Tabii bu soruları sorarken; normalleşmenin de şart olduğunu belirtmek gerek. Sonuçta ülke ekonomileri bu sıkı denetimleri kaldıracak gibi değildi.

Ancak, ortaya şöyle bir sonuç çıkıyor;

-Sıkı denetimler fazla mı abartıldı? Yani birileri bir korku furyası mı başlattı?

-Normalleşme adımlarında acele mi edildi?

-Normalleşme süreci “Sürü bağışıklığı” ile tüm toplumun enfekte olmasına yol açar mı?

-Bütün süreci birileri mi yönetti veya yönetiyor?

Son olarak;

-Bu normalleşmelerde bir anormallik yok mu?

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir