• DOLAR 32.392
  • EURO 35.145
  • ALTIN 2324.16
  • ...
Tedbir şart maliyet yüksek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

Koronavirüsü (Kovid-19) tedbirleri kapsamında yarı kapasiteyle çalıştıkları için bilet fiyatlarını yükselten otobüs firmaları vatandaşları mağdur ediyor. Başka şehirlere gitmek zorunda olan vatandaşlar bilet fiyatlarının yüksek olmasından yakınıp tepki gösteriyor. Bilet fiyatlarının en az iki katına çıktığını belirten vatandaşlar, tedbir şart olsa da bu maliyetin çok yüksek olduğunu vurguluyor.

OTOBÜS BİLET FİYATLARI DUDAK UÇUKLATIYOR

Koronavirüsü tedbirleri kapsamında birçok şehirde seyahat kısıtlaması var. Samsun da pandemi sonrasında seyahat kısıtlamasında bulunan iller arasında yer alıyor. Virüs öncesi binlerce yolcu sirkülasyonu olan otobüs terminali, bugünlerde boş durumda. Peronlara otobüslerin ve vatandaşların girişi yasaklanırken, başka şehirlere gitmek zorunda olan vatandaşlar ise şehir içi otobüs duraklarının olduğu kısımdan otobüslerine binerek, başka şehirlere gidiyorlar. Yolcular bilet fiyatlarının pahalılığından yakınırken, şoförler ise yarı kapasiteyle çalıştıkları için fiyatların biraz yüksek olduğunu ifade ediyor.

“OTOBÜS FİYATLARI YARI YARIYA ARTTI”

Otobüs bileti fiyatlarının yarı yarıya arttığını dile getiren yolcu Adem Seliş ise, “Samsun’dan Fatsa’ya gidiyorum. Virüsten önce fiyatlar çok normaldi. Şu anda fiyatlar 2 katına çıkmış” diye konuştu. Samsun’da üniversite eğitimini tamamlayarak memleketi Şanlıurfa’ya giden Hüseyin İstemihan ise şunları söyledi: “Daha önceden Şanlıurfa otobüs biletini 130 lira ya da en fazla 150 liraya alıyordum. Şu anda 270 liraya bilet aldık. Tabii ki bu parayı vermekte zorlanıyoruz. Bu parayı vermek kolay olmuyor ama memlekete de yılda bir defa gittiğimiz için çok sıkıntı yapmadık.”

“YARI KAPASİTEYLE ÇALIŞIYORUZ”

Otobüslerin tedbirler kapsamında yarı kapasiteyle yolcu taşıdığını ifade eden 40 yıllık uzun yol şoförü Mustafa Keskin, “Otobüsler şu anda vatandaşlar için çok iyi. Sosyal mesafe kurallarına uygun bir şekilde yolculuk yapıyorlar. Kendimiz de gerekli tedbirleri alıyoruz. Araçlar her gidilen yerde dezenfekte ediliyor. Yolcuların tek şikâyeti fiyat ama biz de 40 kişiyle gittiğimiz yere 20 kişiyle gidiyoruz. O yüzden fiyatlar yüksek. Yolcular firmalarda suç buluyor ama firmaların bu işte suçu yok. Bugün İzmir’e gidiyoruz. Virüsten önce İzmir’e sezonda 200 TL’ye yolcu götürüyorduk. Şu anda ise 300 TL’ye götürüyoruz.” dedi.

'KORSAN' VİRÜS FIRSATÇILARI

Vatandaşların sıkıntıları yetmezmiş gibi bir de, koronavirüs sürecini fırsat bilen korsan taşımacılar, hem güvensiz hem de fahiş fiyata ulaşım sağlıyor. İzmir’den Van’a otobüsle bin liraya yolcu taşınıyor. Şehirlerarası otobüs seferlerinde kısıtlamaya gidilmesi, korsan taşımacılık yapan bazı fırsatçıların ortaya çıkmasına neden oldu. Korsan firmalar, otogarların dışından fahiş fiyatlarla yolcu taşıyor. İzmir'den Van'a bin liraya yolcu götürülüyor. İzmir'de otogarda işletmecilik yapan otobüs firması yetkilisi Şener Çokyücen, yolcuları fırsatçılara karşı uyararak, "Bizim arabalarda her sigorta var. Ama onlar adı üstünde korsan. Bir kaza olduğunda hak aramak zor" dedi. Bir firma yetkilisi Burak Sucuk da "İzmir'den Van'a bin liraya yolcu taşıyan servisçiler oldu. Tek şoför gittiler. Normalde İzmir- Van arası 250 liraydı. Tavan fiyat uygulamasıyla 400 liraya çıktı. Ama korsanlar 2-3 katı fiyatla taşıdılar" diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir