• DOLAR 32.383
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2326.145
  • ...
Batman Şehirlerarası Otobüs Terminali haftalar sonra hareketlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Adana, Diyarbakır, Mardin, Trabzon, Ordu, Denizli, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Tekirdağ illerine uygulanan giriş-çıkış yasağının kaldırılmasının ardından otobüs firmaları, bu güzergâhlara olan seferlerine yeniden başladı.

"Sağlık tedbirleri gereği koltuklarımızı bir dolu bir boş bırakıyoruz"

Otobüs firma yetkilisi Muhittin Akbaş, "Coronavirus’ten dolayı diğer seneye göre bu sene bir yoğunluk yok. Şu anda bütün seyahatler izin belgesine bağlandığından her seyahat etmek isteyen vatandaş yolculuk yapamıyor. Şu anda yolcularımızı alınan sağlık tedbirleri gereği koltuklarımızı bir dolu bir boş olarak düzenliyoruz." diye belirtti  

Akbaş, "Coronavirus’ten dolayı 2 aya yakındır otobüslerimizin çoğu çalışmıyor. Günlük 50-60 otobüs çıkışı yapılan otogarımızda şu anda 12-13 arası çıkış yapabiliyor. 9 ilde kaldırılan seyahat kısıtlaması bir nebze de olsa bizde bir hareketlilik oluşturdu. Oluşan bu hareketlilik az da olsa personelimizin yevmiye ve bayram harçlıklarını karşılayacak seviyede. 10 aracı olan firmaların 2 aracı çalışıyor. Hatta bazı firmaların araçları hiç çalışmıyorlar." dedi.

"Sosyal mesafeyi koruyarak araç koltuklarımızı düzenledik"

Sağlık Bakanının açıklamasından sonra otogarda bir kıpırdama oluştuğunu belirten firma yetkilisi Vedat Çelik, "Bu sürecin Ramazan bayramını nasıl etkileyeceğini kestiremiyoruz. Okulların tatil olması öğrencilerin evlerinde olmaları ve büyük şehirlerde dışarı çıkma yasaklarının da etkisiyle bu bayramda otogarların sakin geçeceğini tahmin ediyoruz. Biz otobüs firmaları olarak her şeye hazırlıklı olacak şekilde hazırlıklarımızı yaptık. Sağlık Bakanımızın da belirttiği gibi sosyal mesafeyi koruyarak araç düzenlemelerimizi ona göre yaptık." şeklinde konuştu.

 

"Hava yolu şirketlerine yapılan ÖTV ve KDV indirimlerinin otobüs firmalarına yapılasını istiyoruz"

9 ilde kaldırılan seyahat kısıtlamasının biraz da olsa etkilediğini belirten Çelik, "Kilit iller olarak Diyarbakır, Şanlıurfa, Adana bir de turizm merkezleri olan Mersin ve Antalya’nın da etkisiyle bir nebzede olsa otogarda yoğunluğa neden oldu diyebilirim. Şu anda yüzde elli kapasite ile çalışıyoruz. Otobüslerde kapasitenin düşmesi haliyle yolcularımızın maliyetine yansıyor. Eskiden tam kapasitede çalışan otobüslerde 100 lira alınan bir yolda şu anda 150 lira alınıyor. Bu süreç biraz daha devam ederse firmalar olarak çok sıkıntılar yaşayacağız. Bizim de devletimizden beklentimiz hava yolu şirketlerine tanınan hakların otobüs firmalarına da yansımasıdır. Mesela hava yollarına yakıtta yapılan ÖTV indirimi ve KDV’lerinde, yüzde 18'den bire düşürüldü. Otobüs seyahat firmaları olarak bu süreçte bir iyileştirme yapılması gerekir diye düşünüyorum. Firmalara yapılacak olan indirimler haliyle vatandaşa da yansıyacaktır." ifadelerini kullandı.

"Yolcularımız kolay kolay izin belgesi alamıyor"

Yolcularının izin belgesi olmadan yolculuk yapamadıklarını belirten otobüs şoförü Hakan Özkanat, "Şoför olarak yolculuklarımız çok zorlu geçiyor. Yolcularımız kolay kolay izin belgesi alamıyor. Seyahat yapmak isteyen yolcularımız ne gidebiliyorlar nede gelebiliyorlar. Elimde gördüğünüz yolcu, şoför, personel ve güzergâhlarımızı belirten belgemizi 1 hafta önceden müracaatla alabiliyoruz." dedi

"130 ile 150 civarı olan bilet ücretleri şu anda 300 ile 500 lira arasında"

Vatandaş Saffet Baştu, "Antalya Alanya’dan geliyoruz. Biletimizi 300 liradan aldık Coronavirus’ten önce 130 ile 150 civarı olan biletleri şu anda 300 ile 500 lira arasında fiyata veriyorlar. Siirt’e kadar bize 500 lira fiyat verdiler. Biz de 300 liraya Batman'a biletimizi kesmek zorunda kaldık. Buradan da ilçe arabasına binip gideceğiz." diye belirtti. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir