• DOLAR 32.597
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2500.14
  • ...
Asker Kaçaklarını Artık Polis Arayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Yaklaşık 780 bin asker kaçağı ve yoklama kaçağı artık polislerin GBT taramasına takılırsa en geç 24 saat içerisinde en yakın askerlik şubesine götürülecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü, 800 bin yoklama kaçağı ve bakayanın GBT sistemine girip aranması konusunda "olumsuz" görüş bildirdi.

8 YIL ÖNCE İPTAL EDİLEN PROTOKOL KRİZE NEDEN OLDU

2005`de iptal edilen protokolün yeniden uygulamaya girmesi "krize" neden oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü ile KİHBİ`nin (Kaçakçılık İstihbarat Harekat ve Bilgi Toplama Daire Başkanlığı) karşı çıkmasına rağmen Milli Savunma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında, "Yoklama kaçağı ve bakaya bilgilerinin elektronik ortamda paylaşımına dair usul ve esaslar hakkında" protokol imzalanarak yürürlüğe girdi.

ONLİNE AKTARILACAK

Protokol sayesinde Milli Savunma Bakanlığı, yoklama kaçakları ve bakayaların bilgilerini on-line olarak İçişleri Bakanlığı`na aktaracak.

Kolluk güçlerince ülke genelinde yapılacak denetimlerde kişilerin askerlik durumları da GBT`den sorgulanacak.

Bugün Gazetesi`nden Kamil Elibol`un haberine göre, yoklama kaçakları ve bakayaların GBT (Genel Bilgi Toplama) sistemine eklenmesi Türkiye`de aranan kişi sayısının 350 binden 1 milyon 130 bine yükselmesine yol açtı.

ŞUBELER KAPANDI

2012`de ülke çapında 115 Askerlik Şubesi`nin kapatıldığı, bu durumun 7 yıl sonra yeniden başlatılan uygulamayı olumsuz yönde etkileyeceği ifade edildi. Protokole göre, polis-jandarma GBT sorgusunda yoklama kaçağı ya da bakaya olduğu anlaşılan kişileri yakalayacak.

Bu kişiler en geç 24 saat içerisinde en yakın Askerlik Şubesi`ne teslim edilecek. Bunun mümkün olmaması halinde ise yakalanan kişiler salıverilecek. Emniyet Genel Müdürlüğü, 800 bin yoklama kaçağı ve bakayanın GBT sistemine girip aranması konusunda "olumsuz" görüş bildirdi.

İmzalanan protokolün İçişleri Bakanı İdris NaimŞahin`in kısa bir süre önce yayınladığı, "Polis vasıtasıyla yapılan tebligat işlemlerine" dair genelgeye aykırı olduğu öne sürüldü.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir