• DOLAR 32.827
  • EURO 35.503
  • ALTIN 2511.437
  • ...
Dünya tek virüsle FİLİSTİN İKİ VİRÜSLE MÜCADELE EDİYOR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi 

Filistin’i onlarca yıldır işgal altında tutan terör rejimi, her türlü zulmü Filistinlilere reva görüyor. Bugünlerde bütün dünya, yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) konuşuyor ancak işgalci çete, böyle bir gündemde bile sergilediği insanlık dışı tutumla kendinden söz ettirmeyi başarıyor. Filistin'in Ankara Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa, işgal rejiminin hem Filistin’e yapılan yardımları engellediğini hem de virüsü fırsat bilerek Batı Yaka’daki bazı bölgeleri ilhak etme planlarını uygulamaya çalıştığını belirterek olayı, “Dünya tek bir virüsle, Filistin ise iki virüsle mücadele ediyor” şeklinde özetliyor.

Koronavirüsün Filistin’e etkisiyle ilgili gazetemize konuşan Büyükelçi Mustafa, ülke içinde şu ana kadar 375 vakanın tespit edildiğini ve virüs sebebiyle toplamda 2 kişinin vefat ettiğini belirtti. Mustafa ayrıca son 4 günde Filistin’de hiçbir vakanın da kaydedilmediği bilgisini paylaştı.

“VAKA SAYISININ DÜŞÜK OLMASININ SEBEBİ; ERKEN ALINAN ÖNLEMLER”

Filistin’deki vaka sayısının düşük olmasının, hükümetin aldığı erken önlemlerden kaynaklandığını ifade eden Mustafa, “5 Mart tarihinde Filistin hükümeti salgın nedeniyle olağanüstü hal ilan etmişti.  Olağanüstü hal ilan edildikten sonra hamdolsun vaka sayılarını en az sınırlarda tutabildik” dedi ve salgının bitişine doğru gittiklerini sözlerine ekledi.

Büyükelçi, tüm dünya ülkeleri gibi Filistin’in de salgına hazırlıksız yakalandığını, bu yüzden de sağlık kurumlarında yoğun bir çalışma başlatıldığını kaydetti. Ayrıca ilaç ve koruyucu malzemeleri temin etmek için bazı ülkelerle yaptıkları işbirliğine değinen Mustafa, Türkiye’nin de maske, test kitleri, solunum cihazları gibi her türlü tıbbi malzemeyi Filistin’e gönderdiğini belirtti.

“İLK VAKA BEYTÜLLAHİM’DE GÖRÜLDÜ”

Filistin’in sağlık altyapısıyla ilgili de bilgi veren Mustafa, “Son yıllarda hamdolsun Filistin’de sağlığa çok büyük önem verdik. Filistin’de çok sayıda hastaneler ve tıp merkezleri inşa ettik. Bu sağlık yatırımları hem Batı Yaka’da hem de Gazze’de yapıldı. Sağlık sistemimize güven arttı. Bu hastanelerde hem kadro hem de gelişmiş ekipmanlar bulunmaktadır. En son teknolojik cihazlar kullanıyoruz. Salgına karşı başarılı olmamızın sebebi de budur.” İfadelerini kullandı.

Filistin’deki ilk vakanın Beytüllahim kentinde görüldüğünü belirten Mustafa, “Filistin’in bir numaralı turizm kenti Beytüllahim’dir. Özellikle Hristiyan dünyasından her zaman orada guruplar olur. Beytüllahim Hazreti İsa’nın da doğum yeridir. Orada görülen vakaların nedeni de Hristiyan turistlerden vatandaşlarımıza temas yoluyla bulaşmasından kaynaklanmıştır.” Diye konuştu.

“DÜNYA GENELİNDE 75 FİLİSTİNLİ VEFAT ETTİ”

Dünya genelinde salgına yakalanan Filistinliler hakkında da bilgi veren Mustafa, şunları aktardı: “Filistin dışında dünyanın diğer ülkelerinde Filistinli vatandaşlarımızın yüksek sayıda vakaları mevcuttur. Biliyorsunuz Filistinliler dünyanın çeşitli ülkelerinde bulunuyorlar. Şu ana kadar dünya genelinde bin 355 vakamız ve vefat eden 75 vatandaşımız var. Filistin dışında olan vatandaşlarımızın çoğu ABD’de ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerindedirler.”

Salgın nedeniyle dünyanın omuz omuza verdiğini söyleyen Mustafa, “Salgınla mücadele için çeşitli ülkeler çok güzel yardımlar yaptılar. Türkiye’den aldığımız yardımların yanında Çin devleti ve Çin’de bulunan özel sektörlerden de bize yardımlar yapıldı. Bu yardımlar daha çok tıbbi malzemelerden oluşmaktaydı. Malezya’dan da tıbbi malzeme yardımı aldık. Ayrıca Kuveyt, Katar ve Suudi Arabistan’dan nakdi yadımlar aldık. O paralarla koronavirüs ile mücadele için malzeme temin ediliyor.” İfadelerini kullandı.

“İŞGAL REJİMİ YARDIMLARIN FİLİSTİN’E ULAŞMASINI ENGELLİYOR”

Yardımların Filistin’e ulaşması konusunda işgalci israil’in engel olduğunu dile getiren Mustafa, “İşgalci israil Kudüs’teki vatandaşlarımızın salgından korunmaları için yardımlaşmıyor. Kudüs’te Filistin hükümetine test yapılması için izin verilmiyor. İşgali altındaki Filistin topraklarında da israil sağlık kontrolü ve test yapmıyor.” Dedi.

Büyükelçi Mustafa, işgal hapishanelerindeki Filistinli esirlerle ilgili henüz bir vakanın söz konusu olmadığını belirterek, “Uluslararası insan hakları örgütleri ve tutsaklarını savunan örgütler, salgın tehlikesiyle karşı karşıya kalmamaları için bu tutsakların serbest bırakılmalarını istiyorlar.” Diye konuştu.

“İKİ VİRÜSLE MÜCADELE EDİYORUZ”

Filistin’de son yıllarda sağlıkla ilgili yapılan çalışmalar ve hastaneler hakkında bilgi veren Büyükelçinin şu sözleri ise kayda değer: “Biz Filistinliler olarak tüm dünya gibi tek bir virüs ile uğraşmıyoruz. İki virüsle mücadele ediyoruz: Birincisi koronavirüs, ikincisi ise işgalci israil virüsü.”

“BAŞKENTİ KUDÜS OLAN TAM BAĞIMSIZ FİLİSTİN DEVLETİ KURULANA DEK MÜCADELEMİZ SÜRECEK”

Filistin Büyükelçisi Dr. Mustafa sözlerini şu cümlelerle tamamladı: “Biz bir yandan virüs ile mücadele ederken kendi temel mücadelemize devam ediyoruz. İşgalci israil’in virüsü fırsat bilerek bazı planlar yaptığını biliyoruz. Özellikle (Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny) Gantz ve (işgal rejimi başbakanı Binyamin) Netanyahu’nun anlaşması gereği Batı Yaka’nın bazı bölgelerini veya tamamını ilhak etmek istiyorlar. Eğer böyle bir adım atarlarsa bu tamamen barış girişimlerini yok edecektir ve herhangi bir siyasi çözüm yolu düşünülemeyecektir. Biz topraklarımız olan Filistin’imizde mücadeleye devam edeceğiz. Sabırlıyız ve başkenti Kudüs olan tam bağımsız Filistin devleti kurulana kadar bu mücadelemiz devam edecektir.”

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir