• DOLAR 32.323
  • EURO 35.113
  • ALTIN 2298.801
  • ...
SON DAKİKA
'Sisi OHAL Yasası ile zulmüne kılıf uyduruyor'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DIŞ HABERLER SERVİSİ – Mısır'da 2017 nisanından bu yana olağanüstü hal uygulanıyor. Olağanüstü hal geçen ay 3 ay daha uzatılmıştı. Sisi rejimi değişikliklere koronavirüs salgınıyla mücadelede ihtiyaç olduğunu söylerken, İnsan Haklarını İzleme Örgütü (HRW), hükümetin küresel koronavirüs pandemisini "Mısır'ın bozuk Olağanüstü Hal Yasası'nı düzeltmek yerine genişletmek amacıyla" kullandığını savunarak değişiklikleri kınadı.

Yeni değişikliklerle Darbeci Sisi virüsle mücadele kapsamında üniversite ya da okullarda derslerin yanı sıra diğer kamusal alandaki işleri askıya alabilecek, ülke dışından gelenleri karantinaya sokabilecek. Ancak değişikliklerle birlikte kamusal ya da özel toplantılar, eylemler, bayramlar ve diğer toplantı türleri de yasaklanabilecek.

Değişikliklerle birlikte askeri savcılar,  olağanüstü hal kanunlarını uygulamada polislikle görevlendirilmiş silahlı kuvvetlerin suçlarını soruşturmaya müdahil olabilecek.

"DARBECİ SİSİ'NİN MISIR'INDAKİ GÜVENLİK ZİHNİYETİNİ YANSITIYOR"

İnsan hakları örgütleri Mısır'da 2013'te Sisi'nin darbeyle iktidara gelişinden bu yana hükümeti muhaliflere baskıyı hızlandırılmakla suçluyor. Kanundaki 18 değişikliğin sadece 5'inin kamu sağlığıyla ilgili olduğunu belirten HRW, yeni yetkilerin her türlü olağanüstü halde uygulanabileceğine dikkat çekti.

New York merkezli örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika direktörü Joe Stork, "Bu önlemlerin bazılarına kamu sağlığı acil durumlarında ihtiyaç var ancak bunlar düzeltilmemiş bir olağanüstü hal yasası kapsamında suistimale açık olmamalı. Haklı göstermek için 'ulusal güvenlik ve kamusal düzene' başvurmak Sisi'nin Mısır'ındaki güvenlik zihniyetini yansıtıyor" dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir