• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Halk, tedbirler alınarak camilerin ibadete açılmasını istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Covid-19 tedbirleri kapsamında ilk etapta kapatılan yerler arasında bulunan AVM, berber, kuaför ve güzellik merkezleri normalleşme sürecine geçilmesiyle birlikte dün itibariyle yeniden hizmet vermeye başladı.

Covid-19 tedbirleri kapsamında ilk etapta kapatılan yerler arasında bulunan camiler için ise ilk etapta Cuma namazları topluca kılınacak. Cami dışında kılınması planlanan cemaatle namazın 12 Haziran'da başlaması planlanıyor.

Ramazan ayını Covid-19 yasakları gölgesinde ihya etmeye çalışan halk, salgına karşı alınan bazı önlemler kapsamında teravih, cuma ve vakit namazları ile mukabeleleri camilerde yapamamanın acı hüznünü yaşıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Covid-19 tedbirleri kapsamında, 16 Mart'tan itibaren camilerde toplu ibadetlere ara verildiğinden dolayı camilerde normal günlerde vakit namazlarını tek başına kılan vatandaşlar, cuma günleri ise tamamen kapalı olduğundan dolayı namazlarını ev veya işyerlerinde eda ediyor.

Hüzün ve burukluğun yaşandığı bu Ramazan ayında oluşan manevi atmosferin en yüksek yaşandığı mekanlar arasında yer alan camilerde toplu halde ibadet yapamayan halk, camilerin bir an önce tedbirler alınarak ibadete açılması için gün sayıyor.

Halk, AVM ve diğer işletmelere uygulandığı gibi camiler için de belli standartlar getirilerek ibadetlerini yerine getirmek istiyor.

Vatandaşlar, AVM gibi yerlerde sosyal mesafenin korunabilmesi için getirilen belirli kriterler ve benzer düzenlemelerin camiler için de yapılarak bu kapsamda yetkililerin bir an önce buna yönelik bir karar alınması gerektiğini belirtti.

Vatandaşlar, camilere gelenlere maske takma zorunluluğu getirilmesi ve namaz kılanlar arasında bir buçuk metrelik mesafenin korunması ile camilerin her namaz öncesi havalandırılması, mümkünse camilerde her vakit namazından sonra dezenfekte edilmesi gibi tedbirler alınarak camilerin ibadete açılması için adımlar atılması gerektiğini söyledi.

"AVM'ler açılıyorsa camiler de açılmalıdır"

Camilerin artık ibadete açılmasını istediklerini belirten Mithat Akar, "Çünkü biz, Müslüman bir ülkede yaşıyoruz. Belki camilerde topluca yapacağımız dualarla Cenab-ı Allah bu virüsü kaldıracaktır. Kâinatın sahibi Allah'tır ve bu Ramazan ayı hürmetine inşallah bu hastalık ve diğer sıkıntılarımız biter. Tabi herkes kendi sağlığı için bütün tedbirini almalıdır, mesafesini korumalıdır ve sosyal temizliğine dikkat etmelidir. Bu süreçten sonra da herkes kendi önlemini almalıdır. AVM'ler açılıyorsa camiler de açılmalıdır. Ülkedeki engeller kalksın ve herkes kendi tedbirini alsın. Artık bir şekilde normal hayata dönmemiz gerekiyor." dedi.

"Sosyal mesafemizi koruyarak ve tedbirlerimizi alarak camide ibadetimizi kılmak istiyoruz"

Camilerde cemaatle namaz kılınamadığı için buruk bir Ramazan yaşadıklarını belirten Mustafa Öztürk, "Camilerin açılmasını istiyoruz. AVM'ler açıldı, camiler de açılsın. Sosyal mesafemizi koruyarak ve diğer tedbirleri alarak camide ibadetimizi yapalım. Halk olarak artık camilerin açılmasını istiyoruz. Bu sene Ramazan ayımız buruk geçti. Teravih, cuma ve vakit namazlarını camide kılamadık. Artık camiler açılmaya başlarsa daha iyi olur. AVM'ler açılıyorsa camiler de açılsın. Camilerin açılmasını istiyoruz." diye konuştu.

"İnşallah bir an önce camilerimiz yeniden ibadete açılır"

İnsan sağlığının da önemli olduğunu ve bundan dolayı salgının ilk günlerinde camilerin hemen tedbir amaçlı kapatıldığını belirten Muhammed Yılmaz, şunları söyledi:

Türkiye gerçekten birçok Avrupa ülkesinin önüne geçerek tedbirleri diğer ülkelerle kıyaslanmayacak derecede iyi aldı. Ramazan ayındayız, Ramazan'ın hürmetine inşallah bu salgın insanlığın başından def olur da ibadetlerimizi yaparız. Ramazan Bayramı geliyor ve bu bayram namazını camide kılamayacağız. İnşallah bir an önce bu hastalık geçer de 12 Haziran'dan daha önce camilerimiz yeniden ibadete açılır. Caminin kapısının önünde namaz kılmak güzel bir durum değil. Müslüman olmayan bir ülkede namaz kılıyormuş gibi bir hava var. Ama sağlık olduktan sonra inşallah yine camiler şenlenir ve bir an önce o coşkulu günlere döneriz.

"Camilerin de artık önlem ve tedbirler alınarak açılması lazım"

AVM ve diğer işletmelere uygulandığı gibi belli standartlar getirilerek camilerin de ibadete açılmasını istediğini belirten Nihat Özdemir ise, "Coronavirus salgını nedeniyle camilerimiz tedbir amaçlı kapalı olduğundan namazı dışarıda kılmak zorunda kaldık. Bu Ramazan ayında camilerin kapalı olması üzücü bir durum. Yapacak bir şey yok, Ramazan bir şekilde hüzünlü geçti. Tabi gönül isterdi ki camiler açık olsun, namazlarımızı camide kılalım. Rabbim en kısa zamanda memleketimizi ve tüm dünyayı bu virüsten kurtarsın. Camilerin artık ibadete açılması lazım. Herkes bu hastalığı atlatacaktır. Tedbirleri çok da sıkı tutmanın bir anlamı yoktur. AVM, berber ve birçok her yer açıldı. Camilerin de artık önlem ve tedbirler alınarak açılması lazım." diye konuştu.

"Namazlarımızı cemaatle camilerde kılmak istiyoruz"

Normalleşme sürecinin ardından gerekli tüm tedbirler alınarak camilerde cuma ve vakit namazlarının cemaatle namaz kılınmasını istediklerini belirten İbrahim Abdullah da "Camilerin açılmasını istiyoruz. Yine eskisi gibi namazlarımızı camide kılalım. İnşallah bu hastalıkta bir an önce biter, camilerimiz açılır ve tekrar camide ibadetimizi yaparız. Daha rahat ve iyi olur. Bu şekilde namazlarımızı dışarıda kılıyoruz. İnşallah bir an önce camilerimiz açılır." şeklinde konuştu.

Camide namaz kılmayı özlediğini belirten Mehmet Karayılan da camilerin ibadete açılması için gerekli adımların atılmasını istediğini ifade etti. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir