• DOLAR 32.368
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2325.19
  • ...
Van'da "sıvat" dağıtımı yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Mera Islahı ve Amenajmanı Proje"leri devam etmektedir.

Proje çerçevesinde; mera alanlarının iyileştirilmesi ve verimin artırılması noktasında mera alanlarına gübre ve tohum dağıtılması ile mera alt yapısının iyileştirilmesi gibi çeşitli faaliyetler yürütülmektedir.

Bu kapsamda, Van'da hayvan refahının artırılması amacıyla su debisinin düşük olduğu mahallelerde suyun borularla taşınarak SIVAT'lara doldurulması suretiyle hayvanların su ihtiyaçlarının karşılanması için; Gürpınar ilçesine bağlı Yukarı Kaymaz ve Sakalar, Edremit ilçesine bağlı Taşkonak, İpekyolu ilçesine bağlı Değirmenarkı, Yatıksırt ve Yukarı Güneyce, Tuşba ilçesine bağlı Akçift ve Bağdaşan, Özalp ilçesine bağlı Aksorguç Mahallesi'ne toplamda 110 Sac "sıvat" (suluk) dağıtımı gerçekleştirildi.

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş; "İlimizin mera varlığı Türkiye'nin toplam mera varlığının yüzde 10'una tekabül etmektedir. Mera varlığına paralel olarak ilimizde özellikle küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yoğun olarak yapılmaktadır. Birim alanda otlayan hayvan sayısının fazlalığı, aşırı ve bilinçsizce yapılan otlatmalar mera alanlarımızın bozulmasına neden olmaktadır.  Meralarda bazı bölgelerde doğal su kaynakları mevcut iken bazı bölgelerde de herhangi bir su kaynağı bulunmamaktadır. Bu durum hayvanların su ihtiyaçlarını karşılamaları için doğal olarak su kaynağının bulunduğu alanlarında yoğunlaşmalarına sebep olmaktadır. Bu durumda su kaynağına yakın mera alanlarının bozulması kaçınılmazdır. Bu nedenle hayvanların su ihtiyaçlarının karşılanması, mera alanlarının muhafaza edilmesi ve baskının azaltılması, hayvanların su bulmak için harcadığı enerjiyi minimize edilmesi ve verimden düşmelerinin engellenmesi için mera alanlarının farklı noktalarına 'sıvat' kurulması önem arz etmektedir." dedi.

2020 yılında il genelinde 12 mahallede "Mera Islahı ve Amenajmanı Projesi" kapsamında çalışmaların devam ettiğini belirten Görentaş, "Bu kapsamda daha önce İl Müdürlüğümüz teknik ekipleri tarafından tespiti yapılan düşük verimli meraların durumunun düzeltilmesi, düzensiz yapılan otlatmanın sisteme kavuşturulması, meraya olan aşırı baskının kaldırılması, hayvan refahının artırılması, su debisinin düşük olduğu mahallelerde suyun borularla taşınarak sıvatlara doldurulması suretiyle hayvanların su ihtiyaçlarının karşılanması için sıvat dağıtımı yapıldı. Ayrıca ilimiz genelinde kaliteli kaba yem üretimini artırmak ve dolayısıyla mera alanlarındaki baskıyı azaltmak için yaklaşık 3 bin dekarda ekilmek üzere 8 bin 500 kilogram yonca tohumu da çiftçilerimize dağıtılmıştır. Bu tür çalışmalar imkânlar ölçüsünde bundan sonra da devam edecektir." ifadelerinde bulundu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir