• DOLAR 32.511
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2492.214
  • ...
SON DAKİKA
92 yıl aradan sonra ilk kez bu kadar kapalı olan tarihi Elâzığ Kapalı Çarşı açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yaklaşık bir aydır kapalı olan Kapalı Çarşı esnafı, bugün tezgahlarını açmanın mutluluğunu yaşarken, bir aylık zaman zarfında da mağdur olduklarını belirttiler.

Kapalı Çarşının uzun süre kapatılmasına anlam veremediklerini belirten çarşı esnafı, bir buçuk aylık süre zarfında trafiğe kapalı olan alanların çarşıdan daha kalabalık olduğunu dile getirdiler.

 

Tarihi Kapalı Çarşı esnaflarından Murat Akkuş, bu ve benzeri musibetlerin bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu.

Akkuş, “Kapalı Çarşı, Coronavirus salgınından dolayı bir buçuk aydır kapalı. Bugün çarşımızı ve dükkânımızı açtık. Çarşının kapalı kaldığı süre zarfında hem esnaf hem de esnafın yanında çalışan işçiler mağduriyet yaşadı. Esnaf arkadaşlarımız çalışanını da mağdur etmemek için ne maaşlarını kesti nede işten çıkardı. Böyle bir durum yaşanmadı tabii. Devletimizden de Allah razı olsun süreç güzel işliyor güzel gidiyor şu an dünyada Coronavirus ile mücadele safında Türkiye en iyisi diyebiliriz. Hatta birinci sıraya bile koyabiliriz. Tabii kapalı kaldığımız süre zarfında bizler çarşı pazara caddede çıktık. Caddeye sokağa çıktık dikkatimizden de kaçmadı trafiğe kapalı olan alanlar çok kalabalıktı. Büyük bir sıkıntı bu o zaman insan ister istemez kendi kendine düşünüyor. Buralar bu kadar kalabalıkken Kapalı Çarşı neden kapandı?” dedi.

“1928 yılında kurulan bir çarşı ilk defa bu kadar uzun süre kapalı kaldı”

92 yıl önce kurulan kapalı çarşının ilk kez bu kadar uzun süreli kapalı kaldığını dile getiren Akkuş, şunları söyledi:

“Görüyoruz şu anda pek bir yoğunluk yok. Tabii buranın hava sirkülasyonu çok fazla. Kapılar açık olduğu vakit dışarıdaymış gibi bayağı bir rüzgâr esiyor. Güzel bir hava sirkülasyonu var. İnşallah bundan sonra süreç iyi işler ve yaşanan süreçte hem kapalı çarşımız olsun, diğer işyerleri olsun ekonomik yönden biz de rahatlamış oluruz. Şu anda zaten sizler çekim yapıyorsunuz gördüğünüz gibi esnaf elinden geldiği kadar mesafeyi koruyarak satışlara dikkat ediyorlar. Tabii satılacak olan malzemeler sağlıklı bir şekilde ulaşmasını sağlıyor, elimizden gelen her türlü gayreti yapıyoruz. Yaklaşık 35-40 yıldır kapalı çarşıdayım. İlk defa böyle bir şey başımıza geldi. 1928 yılında kurulan bir çarşı ilk defa bu kadar uzun süre kapalı kaldı. İnşallah bundan sonra da böyle bir şey yaşanmaz.”

“Kapalı Çarşı esnafı mağdur oldu ama destek alamadı”

Esanfa yapılan yardımdan faydalanmadıklarını ve çalışanlarına maaşlarını ödediklerini dile getiren Mustafa Köse, ekonomik olarak sıkıntı çektiklerini belirtti.

Kapalı çarşıda kalan hiçbir esnafın destek almadığını belirten Köse, “Yaklaşık bir buçuk aydır kapalıdır çarşımız. Bugün ilk defa açtık. Normalde Diyarbakır, Gaziantep ve Malatya'da bulunan bu tür çarşılar açıktı. Sadece Elazığ’da bulunan tarihi Kapalı Çarşı kapalıydı. Kapalı Çarşı'nın etrafındaki marketlerin kapılarının kapalı olmasına rağmen açık kaldı. Kapıları kapalı olan marketlerde içerideki müşteri öksürdüğü zaman marketteki herkese yayabilecek şekilde. Marketlerin kapıları kapalı marketler açık. Etrafının tamamı kapalı ama sadece ne hikmetse Kapalı Çarşı kapalı bir buçuk aya yakındır. Bugün ilk defa daha yeni açtık. Tabii esnaf perişan oldu. Hatta yetkililerin söylediğine göre, kapalı olan esnafa para dağıttık. Kapalı Çarşı'da hiçbir esnaf yardım almamıştır. Dernek başkanımızda burada sorabilirsiniz süreç içerisinde benim iki tane sigortalı elemanın var. Tabii elemanda evli ailesine ekmek götürecek mecbur onları maaşını karşıladık bizler. Perişan olduk. BAĞ-KUR’larımız yatacak, SSK yatacak ve elektrik faturaları var onlarda ödenecek. Evimizi geçindiriyoruz. Esnaf bayağı bir perişan oldu. Şu anda ilk gündür işte hareketli bir ortam yok dükkânımızı temizledik, eksik olan malzemelerimizi yavaş yavaş getiriyoruz.” diye konuştu.

(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir