• DOLAR 32.56
  • EURO 34.858
  • ALTIN 2434.83
  • ...
Atom  Ve  İnsanın  Toplumdaki  Konumu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Atom ve İnsan. Çoğu arkadaşımız için sıra dışı bir ikili. Ama atom, proton, nötron ve elektron üniversite, lise ve ilköğretimdeki birçok kardeşimizin rahatlıkla bahsedebileceği kavramlardır.

Hakikaten kâinatta zerreden tutun da hiç görmediğiniz cisimlere kadar her şeyde ademoğlu için bir hikmet ve hizmet vardır. İşte bu hizmet ve hikmet halkasının bir üyesi olan atoma bakalım.

Evet atom… Ve onu oluşturan proton, nötron ve elektron. Sizin de bildiğiniz gibi proton, (+) pozitiftir. Atomun kimliği niteliğindedir. Aynı zamanda proton elektrona göre 1800 kat daha ağırdır. Elektron ise (-) negatiftir. Yörüngelerde dolanır da dolanırlar… Ağırlıkları neredeyse yok denecek kadar azdır. Alışveriş ürünü olarak atomdan atoma geçer. Son üye nötronların ise yükleri yoktur, yani “0”dırlar. Etki alanları yoktur. Fakat yükleri protonlar kadar ağırdır. Aynı zamanda protonla çekirdeği paylaşırlar.

İşte hikmet gereği insanın toplumdaki konumuna aynı rolleri biçebiliriz. Protonları toplumdaki İslami şahsiyete sahip bireylere benzetebiliriz. Proton nasıl atomun kimliğini oluşturuyorsa ve protonu atomdan çektiğimizde nükleer bir patlama oluyorsa Müslüman davetçi de toplumun kimliğini oluşturur ve toplumdan çıkarıldığında toplumda bir nevi ahlaki ve insani nükleer patlamasını yaşar. Aynı zamanda proton nasıl atomda ağır olan ise Müslüman davetçi de toplumda belli bir ciddiyeti ve ağırlığı olan bireydir.

Elektronlar atomda nasıl negatif ise İslami, insani, ahlaki bilinçten uzak soytarı kesim de toplumun elektronlarıdır. Elektronların atomda hafif olduğu gibi bu kesiminde toplumda hiçbir ciddiyeti ve ağırlığı yoktur. Bu kesim gayesiz dolanır da dolanırlar.

Hikmet yağmurundan nasibini alan bir diğer eleman ise nötrondur. Nötronların nasıl atomda hiçbir değerliği olmadığı gibi bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın felsefesiyle hareket eden insanlar ise toplumun nötronlarını oluştururlar. Atomda nötronların protonlarla aynı konumu paylaştığı gibi toplumun nötronları olan bireyler de İslami şahsiyete sahip olan toplumun protonlarıyla aynı safları paylaşırlar. Fakat ne yazık ki nötronlar misali bu kesimin toplumda hiçbir etki alanları yoktur.

Evet Hikmet bize bu üç insan tipini gözlerimizin önüne seriyor. Hakikaten kainata, topluma, taneciğe hikmet nazarıyla bakmadığımızda; kalplerimizde hikmeti menfaate mağlup ettirmiş oluruz.

Ziya Aydın / Elazığ (Kovancılar) - Yaş: 18

------------------------------------------------------

Sevgili Genç Kardeşlerimiz!

Bir ay boyunca gelen tüm yazılar içerisinde en güzel yazıyı gönderen kardeşimize bir kitap seti veya kaset vb. bir set hediye edeceğiz. Posta ile yazı gönderecek kardeşlerimiz yazılarının “Ayın Yazısı” seçilmesi durumunda, bizimle iletişime geçebilirler. Fakat özellikle dikkat etmenizi istediğimiz iki nokta var. Birincisi; gönderdiğiniz yazıların tamamen size ait olması gerektiği, yazınızda alıntı cümleler varsa bunları belirterek göndermeniz. İkincisi ise adınızı, soyadınızı, yazıyı gönderdiğiniz memleketi ve yaşınızı mutlaka belirtmeniz gerekmektedir. Bu hayırlı çalışmaya (yarışmaya) tüm genç kardeşlerimizin katkıda bulunmasını bekliyoruz.

Doğrugenç sayfasında sizden gelecek karikatür ve mini bulmacalara da yer veriyoruz. İlginizi bekliyoruz.

Yayınlanmasını istediğiniz yazılarınızı dogrugenc21@gmail.com e-posta adresine mail olarak veya posta yolu ile gönderebilirsiniz.

Yazılarınızı eğer bilgisayarda yazıyorsanız bir sayfadan az olsun. El yazınızla gönderecekseniz bir beyaz kâğıdı aşmasın. Gönderdiğiniz mektuplara “Doğru Genç” için diye not düşürmeyi unutmayın.

Bu haberler de ilginizi çekebilir