• DOLAR 32.591
  • EURO 34.823
  • ALTIN 2514.727
  • ...
Hollande`ye Sömürgecilik Uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Paris’in Mali’de başlattığı savaşın sonuçlarından endişe duyduğunu belirten Giscard d’Estaing, “Fransa’nın Mali’deki müdahalesinin, yeni sömürgecilik (neo-kolonyalizm) tipinde bir harekata dönüşmesine karşı uyarıyorum” dedi. Le Monde gazetesine konuşan eski cumhurbaşkanı ve Fransız Anayasa Konseyi üyesi Giscard d’Estaing, Fransa’nın müdahalesinin, “Afrikalı güçlere lojistik destek sağlamakla sınırlı kalması” gerektiğini söyledi.

Fransız Genel Kurmay Başkanlığı, dün bir açıklama yaparak geçen hafta başlayan hava saldırılarının ardından Fransız askerlerinin kara harekatı başlattığını duyurmuştu.

Afganistan hatırlatması

1960 yılında bağımsızlığını kazanan Mali’nin çok farklı etnik gruplardan oluştuğunu ve çok kırılgan bir yapısı olduğuna dikkat çeken Giscard d’Estaing, kendisinin Timbuktu’yu ziyaret eden tek cumhurbaşkanı olduğunu belirterek savaşın sonuçları konusunda uyardı: “Ülkenin kuzey ve doğusundaki hava saldırıları sivil halkları da hedef alabilir ve Afganistan’daki savaşın gereksiz yıkımlarını doğurabilir. Bu yıkımlar kuşkusuz aynı siyasi sonuçları ortaya çıkaracaktır”

Fransa eski başbakanı Dominique de Villepin de, Sosyalist iktidarı “neokon virüsü” kapmakla suçlamıştı.

Mali’de El Kaide örgütüne yakın silahlı grupların varlığını ve eylemlerini gerekçe göstererek askeri müdahale kararını alan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, benzer şekilde diğer Afrika ülkelerinden gelen yardım taleplerini geri çevirmişti. Hollande, bu doğrultuda çatışmaların yaşandığı Orta Afrika Cumhuriyeti’nin askeri yardım talebine, Fransa’nın artık Afrika ülkelerinin iç işlerine müdahalede bulunmayacağını, bu tür girişimlerin tarihte kaldığını belirterek olumsuz cevap vermişti.

Nüfusunun yüzde 90’ı Müslüman olan Mali, zengin uranyum ve altın kaynaklarıyla biliniyor. (Euronews)
 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir