• DOLAR 32.332
  • EURO 35.05
  • ALTIN 2282.433
  • ...
Güneş enerjisi projesinin ilk toplantısı yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Batman Üniversitesi yeni kampus alanı olan Kuyubaşı için elektrik enerjisini güneşten almak için kolları sıvadı.


Batman Üniversitesinin Fizik Bölümü Öğretim üyesi ve aynı zamanda Batman Temiz ve Yenilenebilir Enerji Derneği Başkanı olan Yrd. Doç. Dr. Osman Pakma`nın koordinatörlüğünde yürütülen Avrupa Birliği Hayat Boyu Öğrenme Projesi \"Güneş Tarlaları ile Elektrik Üretimi ve Uygulamalarının incelenmesi\" adlı projenin ilk toplantısı gerçekleştirildi.


Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahsin Kılıçoğlu başkanlığında toplanan proje üyeleri proje konusunda bilgilendirildi.


Proje yürütücüsü Yrd Doç. Dr. Osman Pakma, \"Projemizde İspanya ve Almanya`dan birer, yurtiçinden ise beş ortak bulunmakta. Yurtiçi iştirakçilerimiz Batyed, Batman Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, MÜSİAD, TÜMSİAD ve Batman Worldlan Bilişim`den oluşmaktadır. Bugünkü toplantımızda üyelerimize proje ile ilgili bilgiler sunduk\" dedi.


Projelerinin 24 kişilik ekipten oluştuğunu da sözlerine ekleyen Yrd. Doç. Dr. Pakma, \"İlk olarak 6-20 Nisan 2013 tarihleri arasında on iki kişilik grup ile İspanya`nın Chadiz şehrine, daha sonra da 14-29 Haziran 2013 tarihleri arasında diğer on iki kişilik grup ile Almanya`nın Chemnitz, şehrini ziyaret edeceğiz. Bu ziyaretler sırasında bölgedeki güneş enerjisi santrallerini, güneş gözesi üretim fabrikalarını, üniversite ve okulları, belediyeleri ve çeşitli STK`lara ziyaretlerimiz olacak. Amacımız ülkemizde GES(Güneş Enerjisi Santralleri) lisanslarının alınmaya başladığı bugünlerde bu ülkelerdeki GES`lerle ilgili yatırım maliyetlerini yerinde incelemek ve konu ile ilgili yasal mevzuatlar hakkında bilgi almaktadır\" diye konuştu.


Toplantının Başkanlığını yapan Prof. Dr. Kılıçoğlu, Güneş enerjisiyle ilgili projenin önemli bir adım olduğunu belirterek, \"Böyle bir proje içerisinde Batman ilinin seçkin işadamları, STK`lar ile Üniversitemizin ortaklık içerisinde yer alması kentimizin güneşten yararlanma ve enerji elde etme açısından umutverici. Projeye Fen-Edebiyat Fakültesi olarak destek vermekteyiz. Proje içerisinde güneş enerjisi ve güneş hücreleri konusunda birikimli öğretim üyelerimiz yer almakta. Önümüzdeki süreçte Üniversitemizin yeni yerleşkesi olan Kuyubaşı kampüsünde yer alan binaların elektrik ihtiyacını güneş enerjisiyle elde etmeye yönelik çalışmalar yapmayı hedeflemekteyiz. Umarım projelerimiz Üniversitemiz ve Batman ili adına amacına ulaşır\" ifadelerini kullandı. (Mehmet Sait Çelik-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir