• DOLAR 32.497
  • EURO 34.609
  • ALTIN 2476.222
  • ...
Macaristan bile reddetti  YANLIŞI DÜZELTİN SÖZLEŞMEYİ FESHEDİN!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

İstanbul Sözleşmesi ve buna dayanarak çıkarılan 6284 Sayılı Kanun’un uygulanmasıyla ilgili sıkıntıların her geçen gün derinleşiyor. Sözde kadına şiddetin önüne geçmek için çıkarılsa da sözleşme sonrası hem şiddet hem de boşanmalar katlanarak arttı. Geçtiğimiz günlerde Macaristan’da yapılan meclis oylamasında İstanbul Sözleşmesi feshedildi. Kamuoyunun da beklentisi yanlışın düzeltilerek sözleşmenin feshedilmesi.

2012’DEN BU YANA DERİN YARALAR AÇTI

2012 yılında Türkiye tarafından onaylanan İstanbul Sözleşmesi, aile içindeki en ufak bir anlaşmazlıkta erkeği kapı dışarı ederken, kadının bir anlık öfkeyle yaptığı şikâyet ise kamu davasıyla sonuçlanabiliyor. Sözleşme gereği çiftlerle ilgili neredeyse bütün anlaşmazlıklarda hemen uzaklaştırma kararı verilirken, ne yazık ki genelde uzaklaştırma kararı verilen evlilikler ise boşanma ile sonuçlanıyor. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun aile içindeki en ufak anlaşmazlıkta erkeğin evden uzaklaştırılmasını öngörürken, evden uzaklaştırılan erkek ise ne kirasını ve faturalarını ödediği evine ayak basabiliyor ne de çocuklarını görebiliyor. Kapı dışarı edilen erkek ise ya anne babasının evine dönüyor ya da yeni bir ev tutarak ekstra külfet altına giriyor. Ancak uzaklaştırma kararı kaldırılan durumlarda ise artık çiftler arasındaki dikiş tutmuyor ve evlilikler boşanma ile sonuçlanıyor. Öte yandan yapılan araştırmalara göre öldürülen kadınların büyük çoğunluğu uzaklaştırma kararı sırasında öldürüldüğü belirtilirken bu durumda ise uzaklaştırma kararının işe yaramadığı ise apaçık ortaya çıkıyor.

MACARİSTAN SÖZLEŞMEYİ İPTAL ETTİ

Macaristan Parlamentosu'nda, hükümete İstanbul Sözleşmesi'ni onaylamaması yönünde çağrı yapan siyasi deklarasyon kabul edildi. Hükümetin koalisyon ortağı Hristiyan Demokratik Halk Partisi (KDNP) milletvekilleri tarafından parlamentoya sunulan deklarasyon, 35 ''hayır", 3 ''çekimser'' ve 115 ''evet'' oyuyla onaylandı. Deklarasyonda, hükümete İstanbul Sözleşmesi'ni onaylamaması ve Avrupa Birliği (AB) kurumlarında da aynı duruşu sergilemesi çağrısı yapıldı. İstanbul Sözleşmesi'nin göçmenlere cinsiyet üzerinden iltica hakkı sağladığı öne sürülen deklarasyonda ayrıca, sözleşmenin Macaristan'ın göç politikasını olumsuz etkileyebileceği iddia edildi. Sözleşme, Macar hükümeti tarafından 2014'te imzalanmış, parlamentoda onaylanmadığı için yürürlüğe girmemişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir