• DOLAR 32.342
  • EURO 35.154
  • ALTIN 2309.541
  • ...
SON DAKİKA
Nusaybin TOKİ konutlarında bodrum katları yeniden hesaplanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Nusaybin'de yapımı tamamlanan 12 etapta 5 bin 51 adet konut, 498 adet dükkân, 5 adet cami, 4 adet taziye evi ve 3 adet okul inşaatı yapılarak hak sahiplerine teslim edildi.

Ancak 1. Etapta yapılan konutlarda vatandaşlara yeteri kadar daire kalmaması üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Uzlaşma Komisyonu tarafından yapılan tüm vatandaşların sözleşmelerini Bakanlık merkezinde denetime aldı. Yaklaşık 4 aydır yapılan denetimler sonrası yıkılan evin karşılığından fazla metre kare aldığı tespit edilen vatandaşlara mektup aracılığıyla tebliğler gönderilerek fazla metre karelerdeki dairelerin anahtarlarını 15 gün içerisinde geri vermeleri tebliğ edilmeye başlandı.

 Bodrum katları yeniden hesaplanıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Denetim ekibi tarafından yapılan değerlendirme sonrası Uzlaşma Komisyonu tarafından hesaplanan bodrum katlarının yeniden hesaplandığı bildirildi.

Bodrum katların tam metre kare üzerinden değil yarım metre kare üzerinden hesaplanması gerektiğini bildiren denetim ekibi, 12 etapta yaklaşık bin kişiye yakın vatandaşın bina hesaplamalarında yanlışlık yapıldığını ileri sürdü. Bodrum katlarını yarım üzerinden hesaplayan denetim ekibi, vatandaşlara kura sonucu dağıtılan ve fazla metre kareye tekabül ettiği ileri sürülen çoğunluğu 90 metre karelik daireleri geri talep etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilen daire iptalleri PTT yoluyla vatandaşlara tebliğ edildiği öğrenildi.

Tebliğ alan vatandaşlar randevu yoluyla Mardin'de kurulan komisyona davet ediliyor

Öte yanda fazla metre kare verildiği ileri sürülen vatandaşlara son bir haftadır tebliğlerin geldiği öğrenildi. Tebliğler sonucu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileriyle görüşen vatandaşlar, Mardin'de kurulan Komisyonu arayarak randevu almaları ve sözleşmelerinin yeniden incelemeye getirmeleri gerektiği ifade edildi.

Covid-19 nedeniyle şuanda günlük 4 kişinin evraklarını incelemeye alan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Komisyonu, PTT yoluyla tebliğ alan vatandaşların mutlaka randevu almaları, randevusu olmayan veya randevu almayan vatandaşların Komisyona gelmemeleri istendi.

Uzlaşma Komisyonunun sözleşmeleri iptal ediliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Denetim Kurulu tarafından Nusaybin'de Uzlaşma Komisyonu tarafından yapılan sözleşmelerin bir bölümünü iptal ettiği öğrenildi. Bodrum katları veya başka sebeplerle fazla metre kare verildiği ileri sürülen sözleşmeleri incelemeye alan Denetim Kurulu, uygun gördüğü sözleşmeleri iptal etme yetkisine sahip olduğu bildirildi.

Vatandaşların bir bölümü mağdur olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Nusaybin'de Sercan Barut Başkanlığında kurula Uzlaşma Komisyonu ile anlaşan vatandaşların bir bölümü yeni uygulamayla mağdur olacaklarını dile getirdi.

Tam yetkili Uzlaşma Komisyonu ile yapılan anlaşmalar sonucunda evlerine yerleştiklerini kaydeden vatandaşlar, bazı vatandaşların konutlarını sattığını bazı vatandaşların da 20 bin TL'ye yakın dairesine harcama yaparak kendilerine göre dizayn ettiğini dile getirdi.

Bazı vatandaşların arsaları üzerine konut yapıldığı halde kendilerine konut verilmeyen ve başka etaplara yönlendirilen vatandaşların Uzlaşma Komisyonu ile yaptıkları değer kaybı, denetim ekibi tarafından dikkate alınmadığı ortay çıktı.

Bakanlık kuradan bir yıl sonra devreye girdi

TOKİ tarafından yapılan konutlar için tüm yetkiyi Uzlaşma Komisyonuna veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 3 yıl boyunca itiraz ve şikâyetlere rağmen hiç bir işlem yapmadı.

Noter huzurunda yapılan ilk kura çekiminden yaklaşık bir yıl sonra yoğun şikâyetler üzerine devreye giren Bakanlık, 12, 3, 2 ve 1. Etap kuralarını Uzlaşma Komisyonundan alarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Kentsel Dönüşüm Ofisine devretti. Yapılan kura çekiminde 1. Etapta birçok hak sahibine konut kalmadığı ortaya çıktı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerin sürdüğü öğrenildi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir