• DOLAR 32.328
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2282.344
  • ...
Fransa, Mali`de Ne Arıyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Mali`nin kuzeyinde geçen yıl Ocak ayında başlayan isyan, Mart ayındaki askeri darbenin sebep olduğu otorite boşluğuyla büyüdü.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Fransa`nın yoğun çabaları sonucu Afrika ülkelerinin ortak askeri gücünün kuzeydeki gruplara müdahale etmesi için yetki verdi.

Ancak Eylül ayında yapılması beklenen müdahaleden önce Fransa, Mali hükumetinin çağrısı üzerine 12 Ocak`ta hava saldırılarına başladı.

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Deniz Tansi:

"Afrika’dan elde edilecek yani sömürülecek yeni kaynaklara gereksinim var. Altın ve uranyum ki uranyum dediğimiz zaman dikkat ederseniz nükleer enerji gündeme geliyor."

Bilgesam Afrika Uzmanı Hasan Öztürk:

"Çin, İran, Brezilya. Dolayısıyla Malililer Azavat devletini kurabilirlerse bu kurulacak devlet Fransa`nın etkisi dışında olacaktı ve Fransa kuzeydeki zengin yataklardan istifade edemeyecekti. Ülkede uranyum madenleri çok fazla. Dünya`da ya da Afrika`da en çok altın üreten 3. ülke Mali. Onun dışında fosfat kaynakları var."

Eski Milletvekili Kürşat Atılgan:

"Bu yüzyıldaki sömürgecilik politikalarının başka bir çehresi. Yani eskisinde olduğu gibi ülkeleri giderek işgal ederek yapmıyorlar bu işi, ülkelerin başındaki idarelerle çok iyi ilişkiler kullanarak onların vasıtasıyla, o ülkede birçok avantajlar elde ediyorlar, ekonomiler yönlendiriliyor, kaynaklar sömürülüyor."

 

trt haber

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir