• DOLAR 32.584
  • EURO 35.043
  • ALTIN 2428.295
  • ...
2 Haftadan Uzun Süren Öksürüğe Dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN-Geçmiş yıllarda sadece gelişmemiş ülkeler ile fakir ve sefalet içerisinde yaşayan insanların bir hastalığı olarak kabul edilen verem; nam-ı diğer ince hastalık, günümüzde küreselleşme, hızlanan nüfus hareketleri ve AIDS salgınına bağlı olarak sınır tanımıyor. Kesik kesik öksürüğün veremin en bilinen belirtisi olduğuna dikkat çeken uzmanlar, 2 ya da 3 haftadan fazla süren öksürük yakınmalarında zaman kaybetmeden hekime başvurulmasını öneriyor.

 

Tüberküloz (verem) bulaşıcılığı nedeniyle de, toplum sağlığı açısından önemli bir yere sahip Koch basili denilen bir mikrobun solunum yollarıyla akciğerlere yerleşmesi sonucunda ortaya çıkan bu hastalık sıklıkla akciğerleri etkileyip daha sonra buradan kan yoluyla yayılarak böbrekleri, karaciğeri, bağırsakları ve beyni tutma ihtimalinin olduğu ifade ediliyor.

 

Veremin etkeni ve tedavisi hakkındaki sorularımızı yanıtlayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gamze Uçar, her yıl dünyada 9 milyon kişinin bir şekilde verem mikrobuyla tanıştığını, 1.7 milyon kişinin de veremden hayatını kaybettiğini, bu ölümlerin % 80`inin Güney Sahra, Afrika, Asya`da, % 30`unun da Hindistan ve Çin`de görüldüğünü belirtti.

 

\"Verem Hastalığı Daha Çok Genç Nüfusu Tehdit Ediyor\"

Hastaların çoğu ise 15-49 yaş grubunda oluştuğunu belirten Uzman Doktor Gamze Uçar: \"Verem mikrobu daha çok genç nüfusu tehdit ediyor. Ülkemizde verem sıklığının 100 binde 28 kişidir. Ülkemizde nüfusumuzun 1/5`ine verem mikrobu bulaşmış haldedir. Bu kişilerin % 5 - 10`u yaşam boyunca tüberküloz hastası olacaktır. Eskiden sadece gelişmiş ülkeler ile fakir ve sefalet içerisinde yaşayan insanların bir hastalığı olarak kabul edilen verem, günümüzde küreselleşme, hızlanan nüfus hareketleri ve HIV (aıds) salgınına bağlı olarak sınır tanımamaktadır. \" diye konuştu.

 

\"Verem Sadece Akciğer Hastalığı Olarak Algılanıyor\"

Veremin (tüberküloz) genellikle bir akciğer hastalığı olarak algılandığını söyleyen Uzm. Dr. Gamze Uçar şunları söyledi: \"Verem birçok sistemi tutabilen bir hastalık olmasına rağmen genellikle bir akciğer hastalığı olarak algılanır. Çünkü öncelikle basil akciğerlere ulaşır ve primer infeksiyon akciğerlerde başlar. Ayrıca verem, hasta kişilerden sağlam kişilere de geçebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Ancak her verem (tüberküloz) hastası bulaştırıcı kabul edilmez. Akciğer ve solunum yolu verem olguları bulaştırıcıdır. Bugün için verem neredeyse %100`e yakın bir oranda başarı ile tedavi edilebilmesine karşın tedavi başarısı; bakteriyolojik tanı, standart antitüberküloz tedavi rejimleri ve doğrudan gözetimli tedavi uygulaması ile doğrudan ilişkilidir.\"

 

Verem`in Belirtileri

Verem hastalığının belirtilerinin önemli olduğunu söyleyen Uçar, şu şekilde konuştu:\"Verem mikrobu taşıyan hastaların %30 - 80`inde ateş saptanır. Halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi sık görülür. Akciğer vereminin en önemli ve en fazla saptanan belirtisi öksürüktür. 2-3 haftadan fazla süredir devam eden öksürük yakınması olan bir hastanın ayırıcı tanısında verem düşünülmelidir. Bu hastalar her öksürük ile etrafa çok sayıda basil içeren damlacığın yayılmasına neden olduklarından hastalığın tanısının erken konularak tedaviye erken başlanılması çok önemlidir.\" (A. Hakim Kurt-İLKHA)




Bu haberler de ilginizi çekebilir