• DOLAR 32.6
  • EURO 34.815
  • ALTIN 2507.78
  • ...
Ramazan kahkesi iftar ve sahur sofralarını süslüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gastronomi kenti Gaziantep'e özgü lezzetlerden biri olan, kentte genellikle Ramazan ayında yapılan ve iftar ile sahur sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan Ramazan kahkesi, ay boyunca her gün özellikle iftar saatinde tezgâhtaki yerini alıyor.

 

Kentte çocuklara oruç tutmayı sevdirmek amacıyla sadece Ramazan ayında yapılan bir tür simit olan Ramazan kahkesi, Gazianteplilerin iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmez lezzeti oldu.

Gaziantepliler için on bir ayın sultanı Ramazan ayının simgelerinden kahke neredeyse her iftarda ve sahurda yenen, sokakların mis gibi koktuğu özel bir lezzet olarak sofralardaki yerini alıyor.

Fırınlarda her yıl yalnızca Ramazan ayında, 30 gün boyunca pişirilen kahkelerin tadına bakanlar, tekrar yiyebilmek için bir sonraki Ramazan ayını adeta iple çekiyor.

Lezzetiyle damaklarda farklı bir tat bırakan Ramazan kahkesi, Gaziantep'te yüzyıllardır süregelen bir lezzet olarak da biliniyor. Ramazan kahkesini kentte yaşayanlar, özel aroması, tokluk hissini artırması ve damakta bıraktığı tatlı lezzetten dolayı tercih ediyor.

Meşakkatli yapım aşaması ile dikkat çeken Ramazan kahkesi, sadece Ramazan ayında üretiliyor. Uzun yıllar önce Halepli ustalardan öğrenildiği belirtilen ve aradan geçen zamanda da yöresel lezzetlerle harmanlanan kahke; un, şeker, sıvı yağ ile özel mahlep baharatı karışımından yapılıyor.

Kilosu 28 liradan satışa sunulan Ramazan kahkesi, un, şeker, zeytinyağı ve mahlepin hamur yoğurma makinesinde yoğrulmasından sonra dinlendiriliyor. Hamur, şekli verilerek tepsiye diziliyor. Daha sonra ise üzerine yumurta sürülüyor ve özel bir aletle susamları basılıyor. Tekrar dinlendirildikten sonra 180 ve 200 derecede kızarana kadar pişirildikten sonra satışa sunuluyor.

Kentteki simit üreticilerinden Davut Bilsin, İLKHA muhabirine, Ramazan kahkesinin yılda sadece 30 gün üretildiğini söyledi.

Bilsin, Halep kahkesi olarak da bilinen Ramazan kahkesinin sadece Ramazan ayına özel bir simit türü olduğunu belirterek, “Halep kahkesi Ramazan ayında 30 gün boyunca iftarda sofralarımızda bulunur. Halep kahpesi mahlep ile yapılır. Bir de Ramazan ayının yanı sıra özel dini günlerde de yaparız. Halep kahkesi sadece Gaziantep yöresine aittir. Kilis'te de vardır ama Gaziantep'te yağından mı suyundan mı olsa gerek daha lezzetlidir. Ramazan ayında iftar sofralarının yanı sıra sahurda da tercih ediliyor.” dedi.

Covid-19 tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağı günlerinde kentte dışarı çıkamayan vatandaşlara siparişleri paket servisi olarak götürdüklerini belirten Bilsin, Ramazan ayı dolayısıyla da gelen siparişleri yetiştirebilmek için yoğun mesai harcadıklarını ve üretimin her aşamasında hijyene ve sosyal mesafe kuralına dikkat ederek çalıştıklarını belirtti.

“Halep kahkesi Ramazan ayında iftar sofrasında vazgeçilmezimizdir”

Ramazan kahkesinin iftar ve sahur sofralarının olmazsa olmazı olduğuna dikkat çeken Bilsin, “Halep kahkesi denildiğinde akla ilk gelen yer Gaziantep’tir. Halep kahkesi Ramazan ayında iftar sofrasında vazgeçilmezimizdir. Halep kahkesi genelde Ramazan ayında, iftar veya sahurlarda tüketilir. İftarlarda olmazsa olmazlarımızdan bir tanesidir. Öğle vaktinde hazırlıklara başlanır, akşam iftara yetiştirebilmek için yoğun bir çaba içerisinde kahkemizi hazırlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kahkenin kilosunun 20 TL'den satıldığını belirten Bilsin, kahkenin malzemelerinin pahalanmasına rağmen Ramazan fırsatçılığı olmasın diye bu yıl zam yapmadıklarını da sözlerine ekledi.

Vatandaşlar da her yıl sadece Ramazan ayında üretilen kahkenin bir gelenek olduğunu, iftar ve sahur vakti mutlaka sofralarında bulundurduklarını ifade etti.

“Halep kahkesi Gaziantep'in vazgeçilmez Ramazan kahkesidir”

Vatandaşlardan Taner Sayan, “Halep kahkesi Gaziantep'in vazgeçilmez Ramazan kahkesidir. Halep kahkesini iftardan sonra mutlaka yememiz lazım. Çünkü yıllardır Ramazan ayında iftar sofralarında Halep kahkesi yemeye alışmışız. Halep kahkesinin normal simit ve poğaçadan farklı bir tadı var. Herkesin mutlaka Halep kahkesini yemesini tavsiye ediyoruz. Halep kahkesi sadece Ramazan ayına özel bir üründür. Zaten en çokta Ramazan ayında yenilen bir üründür.” şeklinde konuştu.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir