• DOLAR 32.537
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2436.59
  • ...
2019 yılında hangi ülke ne kadar silahlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü  (SIPRI) en fazla silahlanan ülkeleri açıkladı.

Geçtiğimiz yıl en çok askeri harcama yapan ülkeler sırasıyla ABD, Çin, Hindistan, Rusya ve Suudi Arabistan olarak belirtiliyor. Bu beş ülkenin yaptıkları  harcamaların küresel toplamın yüzde 62’sine tekabül etmesi dikkat çekici. Askeri kapasite artırımları, bölgesel tehdit algılamaları, kapsamlı konvansiyonel ve nükleer silah modernizasyonları ile çatışma ortamlarına dahil olma durumu ilk beşteki ülkeleri küresel askeri harcamalarda baskın aktörler haline getiriyor.

Türkiye’nin askeri harcamaları nasıl bir seyir izliyor?

Türkiye en çok askeri harcama yapan ülkeler arasında 16’ncı sırada bulunuyor. Önceki yıllarda da Türkiye küresel anlamda 15-20 bandında seyretmiştir. Yakın geçmişte Türkiye’ye benzer miktarda harcama yapan ülkelerin genellikle siyonist işgal rejimi, BAE ve Kanada olduğu görülüyor. Raporda Türkiye’nin geçtiğimiz yıl yaptığı askeri harcamaların 2018’e göre yüzde 5,8 artarak 20,4 milyar dolara yükseldiği, 2017-2018 döneminde de yüzde 27’lik bir artış gösterdiği ifade ediliyor.

Ortadoğu’da askeri harcamalar ne durumda?

Ortadoğu’da Suudi Arabistan açık farkla en çok askeri harcama yapan ülke konumunu sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl 61,9 milyar dolar harcayan bu ülkeyi 20,5 milyar dolar ile işgal rejimi israil, 20,4 milyar dolar ile Türkiye ve 12,6 milyar dolar ile İran izliyor.

Önceki yıla göre Suudi Arabistan’ın harcamaları yüzde 16 oranında düşerken siyonist rejimin harcamaları yüzde 1,7 olarak küçük bir artış göstermiş, İran’ın harcamaları ise yüzde 15 düşüş göstermiş durumda. İran’ın harcamaları 2018’de de bir önceki yıla göre yüzde 23’lük bir düşüş yaşamıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir