• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
ABD`nin Yeni Savunma Bakanı Meğer İsrail Karşıtı Değilmiş
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD Savunma Bakanlığı`na Chuck Hagel`in atanması üzerine çeşitli yorumlar yapılmıştı. Hagel`in İsrail karşıtı olduğu ifade edilmiş, bakanlığının İsrail`de kaygıyla karşılandığı belirtilmişti.

Hagel`in ABD`li senatör Barbara Boxer`a gönderdiği mektupta İsrail ile ilişkileri ve Yahudi lobisi hakkındaki görüşleri ve İran`a uygulanan yaptırımlara verdiği destek hakkında net bilgiler yer alıyor.

Hagel mektubunda ülkesinin İran`a uyguladığı yaptırımların yerinde olduğunu belirterek İran`a çok daha etkili müeyyidelerin uygulanması gerektiği kanaatini taşıdığını söyledi. Hagel, bu konuda ABD Başkanı Barack Obama`nın sonuna kadar destekçisi olacağını kaydediyor.

Hagel mektubunda daha önce bazı politikaları eleştirirken `Yahudi Lobisi` ifadesini kullandığı için İsrail lobisinden özür dilediğini belirtti. Yahudi lobisinin ABD`de Yahudi ve Yahudi olmayanlardan oluştuğunu, bu ifadesinin yanlış olduğunu ifade eden Hagel, senatör iken İsrail`in güvenliği için verilen ödenekleri desteklediğini kaydetti. Hagel, senatör olduğu dönemde, 2006`daki bir röportajında, "Yahudi lobisi burada birçok kişiye gözdağı veriyor. Ben bir ABD senatörüyüm, İsrail senatörü değil" demişti. Hagel, çoğu Amerikan gibi kendisinin de ABD İsrail ilişkilerinin hem ekonomik hem de stratejik açıdan güçlü olmasının destekçisi olduğunu kaydetti.

Hagel mektubunda, İsrail ile ilişkilerle ilgili şu ifadeleri kulandı:

"ABD İsrail ilişkileri iki ülkedeki milletlerin ortak idealleri, ortak menfaatleri ve demokratik ilkeler üzerine kurulmuştur. Ortadoğu`da çok hızlı bir değişim yaşanıyor ve İsrail kuşatılıyor. Bugün İsrail ile ilişkilerimizin çok daha kuvvetli olması ve derinleşmesi gerekiyor."

İSRAİLLİ UZMAN: HAGEL İSRAİL KARŞITI DEĞİL

Fransız haber ajansı AFP`ye açıklamalarda bulunan İsrailli bir siyaset yorumcusu geçtiğimiz günlerde Hagel`in İsrail`e değil, Başbakan Netanyahu`ya düşman olduğunu savunmuştu. İsrailli uzman şu ifadeleri kullanmıştı:

"Hagel İsrail`e değil, yalnızca Başbakan Benyamin Netanyahu`ya düşman. Yeni dönemde Hagel`in Netanyahu ile ilişkisi oldukça kötü bir hal alabilir. Ancak Hagel, İsrail`le ilgili görüşleri nedeniyle seçilmedi. Amerikan dış siyasetini bizzat Obama yönetmeye devam edecek. İsrail`e yapılan yardımlar Hagel`in seçilmesinden etkilenmez."

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon ise Hagel ile defalarca bir araya geldiğini kaydederek, yeni bakanın İsrail`e karşı düşmanca bir tavrını görmediğini söylemişti.

Chuck Hagel de İsrail karşıtı olduğuna dair tek bir delilin bile bulunamayacağını kaydetmişti.

dünya bülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir