• DOLAR 32.525
  • EURO 34.798
  • ALTIN 2421.415
  • ...

İSTANBUL

Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle merkez bankaları ve hükümetlerce alınan trilyonlarca dolarlık önlemler, nisanda altının ons fiyatını 1.747 dolarla yaklaşık son 8 yılın en yükseğine çıkarırken, gram altın da 389,5 lira ile rekor kırdı.

"NİSANDA ÖNGÖRDÜĞÜMÜZ DÜŞÜŞLER MAYISA SARKTI"

Finans Analisti İslam Memiş, merkez bankalarının faiz indirimlerine devam etmesi, risk iştahındaki bozulmalar ve Kovid-19'a ilişkin endişelerin devam etmesinin altının ons fiyatını yukarı yönde desteklediğini, dolar/TL'deki güçlü duruşun, altının gram fiyatının tüm zamanların en yüksek seviyesine yükselmesine neden olduğunu söyledi. Nisan ayı boyunca dünyada rafineriler ve maden ocaklarının çoğunun kapalı ve uçuşların da yasak olması nedeniyle fiziki altın talebinde bir hareketlilik yaşanmadığını ifade eden Memiş, altın talebi ve hareketliliğinin sadece yatırım fonlarında (ETF) yaşandığını belirtti. Memiş, altın fiyatlarında yaşanan düzeltme hareketlerinin, altının ons fiyatında 1.668 dolar, altının gram fiyatında ise 370 lira seviyeleriyle sınırlı kaldığını aktararak, şunları kaydetti: "Nisan ayı içinde altının ons fiyatı 1.578 dolar seviyesinden 1.748 dolar seviyelerine kadar yükselerek 170 dolar değer kazanırken, altının gram fiyatı 336 lira seviyesinden 389 lira seviyelerine çıkarak 53 lira değer kazanmış oldu. Piyasaların kapalı olması, gün içerisinde altın fiyatlarının geniş bant aralığında dalgalanması, arz ve nakit kısmında dengesizliğin yaşanması gibi nedenlerle nisanda altın fiyatlarındaki alım-satım makas aralıklarının da açık seyrettiğini söyleyebiliriz. Nisanda öngördüğümüz düşüşlerin mayısa sarktığını belirtmek isteriz."

"MAYISTA GRAM ALTINDA 340-390 LİRA ARALIĞINI TAKİP EDECEĞİZ"

Memiş, gram altına ilişkin de şu değerlendirmelerde bulundu: "Mayısta altının gram fiyatında 340-390 lira aralığını takip edeceğiz. Gram altının yükselişini sürdürebilmesi için 388 lira seviyesini yukarı yönlü kırması gerekiyor. Altının gram fiyatında da 370-360-350 ve 340 lira seviyelerinden kademeli alımlar gelebilir. Düşüş yönündeki öngörümüz devam ettiğinden yatırımcıya, panik alımları yapmadan sakin ve soğukkanlılıkla düşüşleri beklemesi gerektiğini belirtmek isteriz. Özellikle dolar/TL'de yaşanabilecek düşüşlerin, altının gram fiyatında iyi alım fırsatları sunacağını tahmin ediyoruz."

Kaynak, AA