• DOLAR 32.57
  • EURO 35.009
  • ALTIN 2423.18
  • ...
MASKE BİLMECESİ SÜRÜYOR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan  'ücretsiz maske' açıklaması fırsatçılara karşı halkı sevindirmişti. Zira koronaviürüs salgınıyla birlikte hem maske bulmakta zorluk yaşanıyor hem de fiyatlar el yakıyordu. Ancak PTT tarafından dağıtılacağı söylenen ücretsiz maske tam bir bilmeceye dönüştü. Gelin hep beraber ücretsiz maskenin öyküsüne bakalım.

5 NİSAN: MASKELERİ PTT DAĞITACAK

Aslında Türkiye, alışık olmadığı bir tarzda öğrendi ücretsiz maske dağıtılacağını. Asparagas haberin dolaşım yeri olan whatsapp gruplarında bir link dolaşıma sokuldu. Linki tıkladığınızda- eğer şanslıysanız açılıyordu- karşıınıza bir yazı çıkıyor ve bu yazıda formu doldurduğunuz takdirde  kişi başına haftalık 5 maskenin ücretsiz olarak kapınıza getirileceği yazıyordu. Akıllara türlü dolandırıcılık hikayeleri de gelirken bazıları tereddüt etti bazıları ise formu hemen doldurdu. Ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından bir açıklama yapıldı ve ücretsiz maske dağıtımı yapılacağı resmen açıkladı. Daha sonra ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ulusa sesleniş konuşmasında maskelerin ücretsiz dağıtılacağını parayla maske satılmayacağını duyurdu.

6 NİSAN: ADRES DEĞİŞİKLİĞİ

Resmi açıklamanın ardından vatandaşlar siteye adeta hücum etti.  Maskenin bulunmadığı ya da bulunduğunda alınamadığını düşündüğümüzde sosyal mesafenin de korunduğu online ortamda izdiham olması kaçınılmaz olmuştu. Bu kez çare e-Devlet'te bulundu. Başvurunun PTT üzerinden değil koronavirüs döneminin en popüler uygulaması e-Devlet üzerinden yapılacağı duyuruldu.

9 NİSAN:BİLMECE KARMAŞIKLAŞIYOR

Haberlerde PTT'nin maske dağıttığı görüntülerini izlerken aklımızda 83 milyon kişiye PTT nasıl maske dağıtacak sorusu vardı. Derken bir  açıklama da İstanbul Eczacılar Odasından geldi. Daha önce PTT tarafından dağıtılacağı söylenen maskeler artık eczanelerden alınabilecekti. Bir farkla bu kez 1 haftada 5 maske yerine artık 10 günde 5 maske hakkımız vardı. Bu duyurunun ardından vatandaşlar 10 nisan sabahı telefonlarına gelen kodu göstererek eczanelerden ücretsiz maske almaya başladı.

AMA BİR SORUN VAR!

Bilmeceyi biraz daha karmaşık hale getiren bir sorun çıktı ortaya. Başvuran herkese kod gitmiyordu. Bu kez bazıları maskeye ulaşırken bazıları ise ne maske alabiliyor ne ücretsiz maskeye ulaşabiliyordu. Ayrıca metropol şehirlerde eczaneler ücretsiz maske dağıtırken Anadolu'nun birçok ilinde ücretsiz maske dağıtımı olmadığı gibi eczanelerden de temin edilemiyordu.

23 NİSAN: SAĞLIK BAKANINA SORULDU

Günlerdir devam eden sorun nihayet Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya soruldu. Bir muhabir vatandaşın maskeye ulaşmakta yaşanan sıkıntıyı son günlerin belki de yılların en popüler bakanına sordu. İşte sevecen tavırları ve çalışma azmiyle milyonlarca kişinin sempatisini kazanan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şu açıklamayı yaptı: Maskeler vatandaşımız ücretsiz dağıtılacak. Mesaj gelmeyen kişiler için de eczaneye müracaat edildiğinde kimlik doğrulaması ile maskelerini alacaklar.” Ancak tüm sevecenliğine rağmen Sağlık Bakanını bu sözleri karşılık bulmadı. Çünkü eczanelere giden vatandaşlar kod olmadan maske alamayacaklarını öğrendiler. Maalesef sorun devam ediyor ve vatandaşların büyük bir kısmı hala maskeye ulaşmakta sıkıntı çekiyor.

28 NİSAN: ÇALIŞANLAR MASKEYİ İŞ YERİNDEN İSTESİN

Yetkililer tarafından sorunsuz devam ettiği söylenen ücretsiz maske dağıtımı maalesef büyük sorunlarla topla adımlarla sürüyordu. 28 Nisan günü İstanbul Eczacılar Odası bir açıklama daha yaptı ve bilmeceyi çözülmez hale getirdi. Daha önce 65 yaş üstü ve 20 yaş altı kişiler ve kamu çalışanları ücretsiz maske alamıyordu. Artık SGK'lı çalışanlar kod gelse dahi ücretsiz maskelerini eczanelerden alamayacak. Maske isteyenler taleplerini iş yerlerine bildirmeleri gerekiyor.

SON DURUM:

Eğer 65 yaş üstü veya 20 yaş altı değilseniz, kamu çalışanı değilseniz  ya da Sosyal Güvenlik Kurumunda kayıtlı bir işçi değilseniz  ve en önemlisi telefonunuza kod gelmişse eczaneden ücretsiz maske alabilirisiniz.

Tabi eğer eczaneye girerken 'Bakanlık Maskesi Bitmiştir' yazıyla karşılamazsanız.

Bu haberler de ilginizi çekebilir