• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
MERSİN - Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SOB) Başkanı Talat Dinçer, kentsel dönüşüm modellerinden kent ekonomisinin gelişmesine, küresel rekabetten yeni iş ve istihdam alanları oluşturulmasına kadar birçok konuda esnafın öncelikli olarak yer alması gerektiğini belirterek; "Bugün ticari hayatın en önemli aktörleri olan esnaf ve zanaatkarımız çarpık kentleşmenin yol açtığı sorunlar, haksız rekabet, iflaslarla kapısına kilit vurmak zorunda kalıyor" dedi.
 
Mersin`de yapılan çalışmaların umut verici olduğunu söyleyen Talat Dinçer; "Fakat yapılan çalışmalar ve projelerde esnafımızın ön planda olması gerekiyor. AVM`lerin kent içinde, hemen her mahallede açılmasıyla başlayan haksız rekabet, üyelerimizin her geçen gün kepenk kapatmalarına yol açıyor. Oysa kentlerin ticari hayatına yön veren en önemli aktörlerin başında gelen esnaflarımıza yönelik geliştirilecek ve kent bütününü kapsayacak projelere ihtiyacımız var" diye konuştu.
 
Yeni bir proje ile kent merkezinde değişim başlatabiliriz
Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, kentsel kalkınmada esnafın kilit rol oynadığına dikkat çekerek; "Kent ekonomisinin temelini oluşturan esnafımızın sorunları çözüldüğü takdirde, kentsel kalkınmada başarıyı yakalarız" dedi. Son günlerde STK`lar tarafından dile getirilen, kent merkezindeki derelerin düzenlenip rekreasyon alanı olarak kullanılmasının kendilerini umutlandırdığını kaydeden Dinçer; "Mersin ESOB olarak sadece kent merkezi değil, kentin kuzeye doğru ilerleyen eski merkezlerinde de yenilenmeye ihtiyaç var. Bu konuda, STK`ların ortaya koyduğu ve kent çapında destek gören derelerin ıslahı projesi kent esnafı için yeni iş alanları ve istihdam alanları açarken, bölgede faaliyet gösteren esnafımız için de umut ışığı olacaktır. Deniz kıyısından başlayıp kentin içlerine doğru yapılacak proje, kent merkezinde yeni cazibe alanları yaratacaktır" dedi.
 
Kent içine sıkışmış üretim alanları yerine modern merkezler istiyoruz
Mersin`de çarpık kentleşmenin bugün kent merkezinde oluşturduğu manzaradan kimsenin memnun olmadığını dile getiren Talat Dinçer; şehir merkezine sıkışmış durumda bulunan esnafın uygun koşullar altında sağlanacak kolaylıklarla, modern merkeze kavuşmasını istediklerini belirterek; "Artık kent içine sıkışmış, üretimle rekabette başarılı olamayız. Esnafımızı biraraya toplayacak, kümelenmeyi sağlayacak, bilgi ve iletişimi en üst düzeye çıkaracak, insanımıza modern şartlarda iş ve aş sağlayacak bir yapıya ihtiyacımız var" dedi.
 
Kent merkezinde değişime acil ihtiyaç var
Birçok kentte esnaflara öncelik verilerek düzenlemeler yapıldığına dikkat çeken Dinçer; "Mersin`e 2 bin dönüm üzerine oto bakım, demircilik, matbaa, mobilya imalatı, inşaat malzemeleri ile cam işlerinden oluşan 6 ayrı ihtisas alanı barındıracak 5 bin işyerine sahip orta ölçekli bir sanayi sitesi yapmak istiyoruz. Kent merkezinde sıkışan üretim, lojistikten, çevresel etkenlere kadar birçok soruna yol açarken, esnafımızı da sıkıntıya sokuyor. Ayrıca kent merkezi canlılığını kaybediyor ve büyükşehre yakışmayacak şekilde cazibesini yitiriyor. Bu duruma son vermek için, üretim yapan esnafımızın modern altyapısı, iletişim ve ulaşım kolaylıkları gibi özellikleri olan modern orta ölçekli sanayi merkezlerine taşınmasını istiyoruz" diye konuştu. (Osman Öksüz - İLKHA)