• DOLAR 32.578
  • EURO 35.03
  • ALTIN 2426.01
  • ...
Pandemi sürecinde İstanbul’un havası temizlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye Akreditasyon Kurumu’ndan (TÜRKAK) akredite, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘ndan “Yeterlilik Belgesi” sahibi Çevre Koruma Müdürlüğü bünyesindeki Türkiye’de tek akredite kuruluşu Hava Kalitesi Laboratuvarı, pandemi döneminde de İstanbullulara hizmet veriyor.

Covid-19 pandemisi ile mücadele amaçlı yapılan, evde kal çağrılarının etkisiyle, İstanbul’un havasında yüzde 30’luk iyileşme yaşandı.

Havanın temizlenmesinde trafiğe çıkan araç sayısındaki azalmanın çok önemli olduğunu ifade eden İBB Çevre Yüksek Mühendisi Bahar Tüncel, “Olması gereken sınır değer yıllık, partikül madde açısından 40 mikrogram/metreküp. İstanbul genelinde pandemi öncesi, 45 – 55 mikrogram/metreküp seviyelerinde izleyen partikül madde kirleticisi var. Ama şu dönemde seviyeler, 50’nin altına düştü. Bu hafta itibariyle 30 mikrogram/metreküp seviyelerine kadar indi.” bilgisini verdi.

Hava kalitesi nasıl ölçülüyor?

Hava kalitesi verilerinin, kirleticilerin sağlığımız üzerindeki etkilerini değerlendirmek için kullanıldığını belirten İBB Hava Kalitesi Laboratuvar Sorumlusu Muhammed Doğan, 26 sabit, 2 adet mobil hava kalitesi izleme istasyonu ile İstanbul’un her köşesinde hava kalitesi ölçümü yapıldığını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da İstanbul’da 12 istasyonu olduğunu kaydeden Doğan, “Bunlar da bizim ağımıza bağlı. Toplam 36 istasyonla İstanbul hava kalitesinin ölçümleri yapılıyor ve merkezimiz tarafından inceleniyor. Avrupa standartlarında, tam otomatik cihazlarımız var. Bu cihazlar sürekli hava ölçümleri yapıyor. Bu veriler anlık olarak merkezdeki bilgisayara gönderiliyor. Alınan ölçüm değerleri sistem tarafından işlenerek kamuoyu ile anında paylaşılıyor.” dedi. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir