• DOLAR 32.601
  • EURO 34.855
  • ALTIN 2496.07
  • ...
Taliban'dan ABD ve Kabil hükümetine uyarı: Her bir esirin hesabını sorarız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Afganistan'da esir takası konusunda bilinmezlik sürerken, Taliban yaptığı açıklamayla ABD ve Kabil hükümetini uyardı.

Taliban tarafından yapılan açıklamada, esir takasının halen gerçekleşmediği vurgulanarak, hapishanelerdeki esirlerde koronavirüs sebebiyle ölümlerin yaşanması halinde "hesap soracakları" uyarısında bulunuldu.

Taliban tarafından sosyal medya aracılığıyla servis edilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"İslam Emirliği, Kabil hükümeti hapishanelerinde koronavirüsün yayılmasını ve 46 mahkumda hastalığın tespit edilmesine dair derin endişesini açıklar.

Daha önce de hapishaneler ağzına kadar dolu olduğundan burada mahkumların durumunun çok kötü olduğu konusunda uyarıda bulunmuş; gıda, su ve ilaca erişime dair yaygın sorunlar olduğunu belirtmiş, bu sebeple eğer yeni tip koronavirüs hapishenelere bulaşırsa, yıkıcı sonuçları olacağını ifade etmiştik.

Bu durumda sorumluluk doğrudan Amerika Birleşik Devletleri'nin omuzlarındadır. Zira anlaşmanın uygulanmasında ivedilik göstermiş olsalardı, esirlerin serbest kalması da dahil tüm yönlerden büyük bir ilerleme sağlanırdı, ve de mahkumlar bu tehlikeden kurtulmuş olurdu.

Kabil hükümeti yetkilileri ve insani sloganlar atmakta olan sözde insan hakları örgütleri de meseleyi ciddiye alma hususunda başarısız oldu ve sorunu felaketin eşiğine sürükledi.

İslam Emirliği, kendisine bağlı mahkumların sağlığı konusunda ciddi endişelere sahiptir ve çeşitli uluslararası insan hakları örgütlerinie, bu insani meseleye planlar kurarak yahut siyasi bir gayeyle yaklaşmama, insanların hayatlarını kurtarmak için sorumluluklarını düzgün bir şekilde yerine getirme çağrısında bulunur.

Tüm taraflar anlamalıdır ki eğer İslam Emirliği'nin mahkumları hayatlarını kaybederse, her bir mahkumun hesabı sorulacak ve intikamları da acımasız düşmanlardan alınacaktır.

İslam Emirliği aynı zamanda kendisine mensup mahkumlara da Allah'a tevekkül etmelerini, sabretmelerini ve ellerinden gelen en iyi şekilde sağlık önlemlerine uymayı nasihat eder."

Afganistan'da barış çıkmazı
Afganistan'da 19 yıldır süren savaşı sona erdirmek için Taliban ile ABD arasında 29 Şubat'ta Katar'ın başkenti Doha'da bir anlaşma imzalanmıştı.

Anlaşmada barış sürecinin ilk adımı olarak 10 Mart'ta esir takası ile birlikte Afganlar arası görüşmelerin başlaması kararlaştırılmıştı. Bu paralelde Kabil hükümeti 5 bin Taliban mensubunu, Taliban da bin Kabil hükümeti personelini serbest bırakacaktı.

ABD ile Taliban arasında imzalanan anlaşmada esirlerin serbest bırakılmasına dair şu hüküm yer alıyordu:

"Birleşik Devletler tüm ilgili taraflar ile, tüm ilgili tarafların işbirliği ve onayıyla bir güven inşa edici tedbir olarak, savaş esirlerinin ve siyasi tutsakların süratle serbest bırakılması için bir plan üzerine derhal çalışmaya başlayacağını taahhüt eder. Birleşik Devletler tarafından bir devlet statüsünde tanınmayan ve Taliban olarak bilinen Afganistan İslam Emirliği mensubu beş bine kadar (5000) esir ve diğer tarafın bin (1000) esiri, Afganlar-arası görüşmelerin ilk günü olan 10 Mart 2020, Hicri ay takvimine göre 15 Recep 1441, Hicri güneş takvimine göre 20 Hût 1398 tarihinde serbest bırakılacaktır. İlgili taraflar müteakip  üç ay süresince geriye kalan tüm tutsakları serbest bırakma hedefindedir. Birleşik Devletler bu hedefi tamamlamayı taahhüt eder. Birleşik Devletler tarafından bir devlet statüsünde tanınmayan ve Taliban olarak bilinen Afganistan İslam Emirliği, serbest bırakılan tutsaklarının, bu anlaşmada zikredilen sorumluluklarla bağlı olacağını, böylece Birleşik Devletler ve müttefiklerine karşı bir tehdit teşkil etmeyeceklerini taahhüt eder."

Ancak Kabil hükümetinin yaşadığı iç anlaşmazlıklar ve Taliban'ın şartlarına yanaşmamaları süreci sekteye uğrattı.

Taliban bahar saldırılarına başlayabilir
Taliban'ın, ABD ve Kabil hükümetinin anlaşma şartlarını yerine getirmemesi halinde bahar saldırılarına başlayabileceği tahmin ediliyor. Bu saldırılara başlanması halinde Kabil hükümetinin askeri ve stratejik açıdan daha zor duruma düşmesi bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

Bu haberler de ilginizi çekebilir