• DOLAR 32.552
  • EURO 34.936
  • ALTIN 2435.614
  • ...
Suriyeli Mültecilere Ne Kadar Harcandı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ``Bugüne kadar Suriyeli mülteciler için 360 milyon dolar (609,5 milyon lira) yardım yaptık`` dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı İcra Direktörü Ertharin Cousin`i Bakanlık`ta kabul etti.

Çağlayan, kabulün ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye`nin, Suriyeli mültecilerin tüm ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamaya çalıştığını belirterek, ``Amacımız, daha yeni ve daha önemli hizmetleri sunmak`` dedi.

Bakan Çağlayan, ``Biz, her zaman, Suriye`nin gerçek sahibi olan Suriye halkının yanında olduk. Bu konuda, bırakın elimizi taşın altına koymayı, adeta tüm gövdemizi taşın altına koymuş durumdayız`` diye konuştu.

``BM`deki Yapı Değişmeli``

BM`nin, bugüne kadar Suriye konusunda etkili bir yol izleyemediğine işaret eden Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın bu anlamda BM`ye yönelttiği eleştirilere katıldığını kaydetti.

BM Güvenlik Konseyi`nde bir üye devletin bile ``Hayır`` demesinin ortak bir politika izlenememesine neden olduğunu ifade eden Çağlayan, bu yapının mutlaka değişmesi gerektiğini söyledi.

``Mültecilere 360 Milyon Dolarlık Yardım Yaptık``

Bugün itibarıyla 7 ildeki 13 çadır ve bir konteyner kentte 153 bin Suriyeli mültecinin yaşadığını anlatan Çağlayan, bu rakamın yarısından fazlası kadar Suriyeli nüfusun da Suriye`den kendi imkanları ile gelerek Türkiye`ye yerleştiğini dile getirdi.

Çağlayan, tüm dünyadan Suriyeli mülteciler için yapılan yardımın 30 milyon dolar civarında olmasına karşın, Türkiye`nin bugüne kadar 360 milyon dolarlık (609,5 milyon lira) para ayırdığını ifade etti.

``Kilis`te Yapılacak Seçimleri Önemsiyorum``

Türkiye`nin, Suriyelilere demokratik kültürlerinin gelişmesi açısından da destek sağladığını belirten Çağlayan, 17 Ocak`ta Suriyeli mültecilerin kaldığı Kilis-Öncüpınar`daki konteyner kentte muhtarlık ve idare heyeti seçimleri yapılacağını bildirdi.

Çağlayan, ``Açıkçası, bu seçimi çok önemsiyorum. Çünkü bu seçimi, Suriyeli kardeşlerimizin demokrasi yolunda attıkları çok önemli bir adım ve çok önemli bir başlangıç olarak görüyorum`` dedi.

``1,5 Milyon İnsana Yardım Sağladık``

BM Dünya Gıda Programı İcra Direktörü Ertharin Cousin de bugüne kadar Suriye içindeki 1,5 milyon insana yardım sağladıklarını anlattı. Cousin, ``Bunun maliyeti aylık 25 milyon dolar civarında oldu. Geçtiğimiz yılın eylül ayından bu yana aynı performansı devam ettirmekteyiz`` dedi.

Türkiye`nin göstermiş olduğu cömertlikten ve kendilerine verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Cousin, Türk Kızılayı ile işbirliği yaptıklarını da ifade etti.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir